用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙vs真光
go

蘇浙vs真光 [複製鏈接]

好煩惱,女仔,蘇浙am or真光am?各有好處

0    0    0    0

Must choose Tai Hang's Truelight coz 100%can get into its primary school but 蘇浙 need interview for its primary again and past history 80% can het in its primary. Also TL not much homework compare with 蘇浙's primary + TL's school environment is much bigger and better.

引用:好煩惱,女仔,蘇浙am+or真光am?各有好處 +

原帖由 justiceling 於 14-02-28 發表
好煩惱,女仔,蘇浙am or真光am?各有好處
女仔應該要選真光吧,除非你小學有必然選擇

引用:Quote:原帖由+justiceling+於+14-02-28+發

原帖由 dabi34 於 14-03-02 發表
女仔應該要選真光吧,除非你小學有必然選擇
agree

回覆:蘇浙vs真光

女仔選真光好,蘇浙小學不會比真光好,但中學比真光差很多。兩間幼稚園都唔深,小學都係中文都係私小,位置兩間都好方便。除非你很喜歡普通話,否則女仔真光好,話晒有好中學back up

回覆:jenjenny 的帖子

有冇人知點解真幼係happy school ,真小又唔深,點解真中係band one b學校,d女仔上到中學咪好辛苦?仲有真小升真中百分比係幾多?

引用:有冇人知點解真幼係happy+school+,真小又唔

原帖由 justiceling 於 14-03-03 發表
有冇人知點解真幼係happy school ,真小又唔深,點解真中係band one b學校,d女仔上到中學咪好辛苦?仲有真 ...
真小網頁話,升真中有70%。但我唔係好明,真中是津校,和真小只是聯繫的關係,並非直屬,何解升上中學部的%也會咁高?會不會自行收生部分,只俾真小學生?

我都好想知!有人答到這問題嗎?

TL for sure.

請問如果女仔下面仲有個細佬,咁應該點選擇呢?要不要就下細佬?定系細佬到時再考慮呢?

回覆 cindyandjasmine 的帖子

如果比我會細佬到時再諗,真光幼稚園同小學都係男女校(雖然女仔為主),而且家姐細佬性格 / 資質都唔一樣,而且無一間學校保證必收細佬妹,最多係加分,所以分開考慮比較好

cindyandjasmine  謝謝您的意見  發表於 14-3-4 09:32

回覆:fionapangcp 的帖子

但係真幼和真小都收男仔喎!

引用:有冇人知點解真幼係happy+school+,真小又唔

原帖由 justiceling 於 14-03-03 發表
有冇人知點解真幼係happy school ,真小又唔深,點解真中係band one b學校,d女仔上到中學咪好辛苦?仲有真 ...
幼稚園深淺和中學banding應没有什麼直接關係,間間龍校幼稚園都淺,但中學大多band 1。對龍校來說整體小學成績是會影響其中學banding,因很多龍校都會收返大部分附屬小學學生,但小學教得深唔代表可出

小學教得深唔代表可教出多band 1 學生。學校教學成效有很多因素配合,如課程設計、理念、校風、師資、管理,不能單看深淺。

TL👍

Thanks

回覆:justiceling 的帖子

真光小學和中學也是好學校呀!
如果決定小學讀收費學校, 選真光啦! 因為有真光中學呀!

如果小學大方向是讀政府或津貼, 那選蘇浙啦! 至小讀完三年後, 小朋友有一項有信心的語言(普通話)! 好過其他happy school 或 昂貴學費的幼稚園, 英文和普通話都是半天吊!

雖然我個囡係蘇浙, 但係我會揀真光, 一條龍上到中學, 壓力真係小好多~~

引用:小學教得深唔代表可教出多band+1+學生。學

原帖由 jenjenny 於 14-03-03 發表
小學教得深唔代表可教出多band 1 學生。學校教學成效有很多因素配合,如課程設計、理念、校風、師資、管理 ...
同意。不過時下好多家長一聽到話學卷學校就會用一啲負面的語氣講:呢間happy school黎ga wo.

有啲俾佢地吹脹, 同埋都唔想同啲一般見識的講咁多。。。

‹ 上一主題|下一主題