用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解中一都要讀英國文學?
go

點解中一都要讀英國文學?

我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔明中一點解要佢地讀呢科,又深又難溫,上學期就係呢科拖低哂d 分。
多唔多學校都要讀呢科?

引用:我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔

原帖由 manwaimail 於 14-02-28 發表
我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔明中一點解要佢地讀呢科,又深又難溫,上學期就係呢科拖低哂d 分 ...
嘩!名女校?

The more English books your daughter reads, the better her English becomes. Don't you want it? By the way, the only way to do it well is to spend time understanding the texts and enjoy them.

回覆 edith208 的帖子

我當然想佢睇多D書,但其實本身已經睇好多,不過eng lit. 既要求,佢地真係捉摸唔到。
依家搵左個補習老師幫佢,佢終於都明左少少,學校又教得唔清唔楚。上次考試,全班得4個合格。

呢個補習老師都幾貴,$400 一堂,不過如果幫到佢,貴都無辦法,希望佢黎緊考得好少少。

Yanamami  全班得4個合格都好過得4個唔合格吖~~起碼唔喺你女既問題。  發表於 14-2-28 20:33

回覆 longlokma 的帖子

都算係名校,不過我覺得老師好似教得麻麻地。我地唔係原校生,所以個囡有少少難適應

唔多學校有這科的

回覆:點解中一都要讀英國文學?

我女中一都有這科,我都吾明點解咁快要讀 eng elite

回覆:SUSANNA 的帖子

我也曽讀Eng Lit, 完全明白有些科目是浸出來的。不要只求分數,好好讓女兒享受吧!

回覆:Radiomama 的帖子

請問有無心得可分享?

大圍豪宅果間? 其實詩歌或者其他文學手法初中所中所有學校都會讀,只不過獨立成科就會壓力大。要學好就要多睇書多想像。同埋記好修辭手法名稱

manwaimail 發表於 14-2-28 16:14
我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔明中一點解要佢地讀呢科,又深又難溫,上學期就係呢科拖低哂d 分。多唔多學校都要讀呢科? ...
如果英國文學深,更加應該在中一讀,因早些開始學習早些上手。

女兒也是中一開始讀英國文學,的確很多生字,但她喜歡聽故事,讀得頗開心。

放鬆些吧!初中階段,分數多少真的那麼重要嗎?

梁太2010    發表於 14-3-1 17:38

醒目開學勳章

引用:我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔

原帖由 manwaimail 於 14-02-28 發表
我岩岩幫個女搵左個老師補英國文學,我都唔明中一點解要佢地讀呢科,又深又難溫,上學期就係呢科拖低哂d 分 ...
我女中一都有讀呢科,中一第一個學期,分數的確不是太理想,之後慢慢適應就好左,到中三選科時,同bio分數差不多,佢初初都想揀eng lit,因為佢覺得比bio易掌握,但最後中是揀左bio

初期真係覺得難,尤其想搵參考書都難搵,最後係library借左d poem, 比會揀,揀岩邊d詩人的詞佢鍾意,我再上網訂,比佢做參考(考試要作詩)

不知係不係初中有學eng lit關係,我見佢作文用既vocab不是常見的

引用:我也曽讀Eng+Lit,+完全明白有些科目是浸出

原帖由 Radiomama 於 14-02-28 發表
我也曽讀Eng Lit, 完全明白有些科目是浸出來的。不要只求分數,好好讓女兒享受吧!

...
同意,不過英國文學要比普通閱讀英文書要深入些,及有些方法!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港本地學校的學生,讀Eng Lit最弱就是只跟課程讀,指定書目內的作品滾瓜爛熟,其他就一無所知。
另外最弱是3p: poems, prose & play
建議由淺易的nursery rhyme着手, 學習rhyming 及音節,掌握寫詩的語感(跟作文完全不同);唱英文歌、讀歌詞,中一開始的話到高中真係想讀eng lit會得心應手。
我中學時常泡Swindon, 搵不同文評雞精書,但只恨讀原著的時間不夠。
港台有個節目:世界文學之旅,在podcast一欄可以免費下載,雖然是舊製作,但文潔華當年的講解深入淺出,值得學生聽。

chocolatebear 發表於 14-3-2 16:03
最重要培養興趣, 唔好被分數影響. 個個同學都係初接觸, 唔好介意分數高低. 長遠D諗, 如果3年讀過都冇興趣, F4就唔選呢科.  如果中學有機會讀係好事, 否則, 人生更唔會主動接觸. ...
Agree.

引用:最重要培養興趣,+唔好被分數影響.+個個同學

原帖由 chocolatebear 於 14-03-02 發表
最重要培養興趣, 唔好被分數影響. 個個同學都係初接觸, 唔好介意分數高低. 長遠D諗, 如果3年讀過都冇興趣,  ...

絕對認同。如果讀三年都無興趣,高中就唔洗揀,而且大家同學都係新丁,又唔洗太介懷分數嘅,如果係沙祟,以我所知只佔總分2%。

道理同讀中國文學一樣, 您話難不難讀? 但讀左有冇益?

書用到時方恨少。
如沒有興趣是很難有學習動機,但未試又怎知?咁多學科,只有少數人每一科樣樣精,但我覺得,文學修養是應該培養。

英lit教些什king Lear? Scarlet letter? Or something else?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927