用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! ...
樓主: wan_sosin
go

經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! [複製鏈接]

回覆:wan_sosin 的帖子

哈哈,我細個讀幼稚園都係咁,比老師安排做小助手,幫手蓋日期印。
聽媽咪講,校長有叫佢帶我test iq.但媽咪無理,一來要比錢,當年家境比唔起,二來爸爸話test到係又點,咪係一樣咁大,一樣咁教。
今日三十幾歲睇返都認同爸爸諗法,我咪係一樣得廿四小時,要食要瞓要返工要受氣……
唔知大家明唔明我講乜呢?!

jason1978 發表於 14-3-8 15:30
哈哈,我細個讀幼稚園都係咁,比老師安排做小助手,幫手蓋日期印。
聽媽咪講,校長有叫佢帶我test iq.但媽 ...
多謝你分享你的例子,相信如你的例子也有很多!當然也明白你的用意!
對我來說,也同意你的見解!

但另一方面,如果 test IQ對小朋友的行為問題有所幫助!能搵出更有效的教導方法!未嘗不可!

因為有時小朋友本身有行為問題,佢自己都未必生活得開心!也會遇上種種困難!而現時對資優的觀念不但止只是覺得個小朋友叻,資優亦列入學習障礙的一種!亦有雙重特殊的小朋友資優+ADHD/自閉/讀寫障礙.....

我就有朋友個孩子,因讀寫障礙去做評估,同時發現係資優!

我個人認為,如果小朋友行為,學習,社交等都並未發生大問題,都真係無乜需要去test!

回覆:wan_sosin 的帖子

睇你點睇。
自細操行丙,罰企視件等閒,總之無記大小過,家夫父都好安樂。
小五前鍾意玩下唔温書睇吓可以考第幾遊戲。小五開始驚入唔到好學校才學返乖,定性點,會温吓書。但上到中學又玩返唔温書去測驗,因為深信測驗是考吓我聽得明幾多,唔係睇個學生有幾勤力……都幾好玩㗎。

但有一點不得不承認,現在嘅我eq唔夠,又因為咁有好幾次升職機會就咁擦身而過……
唔知係咪細個無好好調節呢?

回覆 jason1978 的帖子

如果小朋友信心爆棚!罸極都無所謂,加上父母都無所謂,無甚要求!無話唔得,無話過唔到!
我個仔都算信心好硬正,但都試過K2時比老師話得多,有D唔鍾意返學!

其實每件事都無完美嘅方法!但我相信有更好嘅方法!

說不定你小時找到更好的方法,現時可以順利些!幾聰明都要有正確態度,唔好話成唔成功啦!最少同人相處好D,生活也可順利D,開心D!
不過如果咁樣先係你開心嘅生活,又無得好講嘅!

不過開心有這樣的分享,難得有已經成年的出來講一下睇法!你細個真係幾"玩嘢"!相信比著而家嘅父母,會比你激C!

我個仔其實都有時會專登答錯,睇下錯咗會點!

chowqv 發表於 14-3-1 22:59
要等到2015年先至第一次見。
好老實,佢資優=我知憂。
阿仔得1歲幾我已經俾我問到煩。

你真夠 "優蜜"!

無錯, 仔仔資優但自己唔係, 真夠煩!!

最怕系幫倒忙, 選擇錯誤, 害左佢!

wan_sosin 發表於 14-3-8 23:46
多謝你分享你的例子,相信如你的例子也有很多!當然也明白你的用意!
對我來說,也同意你的見解!

我仔被評為有社交困難, 但平時見佢9 成時間都好正常! 上至校長下至清潔員工都好愛佢!!!?

佢亦有一班好 FRIEND 既朋友仔!!

準媽咪 發表於 14-3-12 13:45
我仔被評為有社交困難, 但平時見佢9 成時間都好正常! 上至校長下至清潔員工都好愛佢!!!?

佢亦有一班好 FR ...
咁你覺得乜嘢情況別人見到佢社困難?
我個仔話係"反叛"!醫生主要按學校表現定出來,反而係屋企無咁明顯,可能佢最聽我話啦!我個仔無我唔得架!個個人唔開心佢都無所謂,佢最在意我唔開心!

wan_sosin 發表於 14-3-13 00:36
咁你覺得乜嘢情況別人見到佢社困難?
我個仔話係"反叛"!醫生主要按學校表現定出來,反而係屋企無咁明顯,可能 ...

我仔都系最在意我,好孝順,日日咀,哈哈,諗起都甜!!

回歸正題 :

上星期我夾埋一個女同學唧我個仔,佢反應好大。尖叫哭鬧加打我,周圍既一人都嚇親!! 一般人眼中只不過系玩,被人唧應該系笑唔停吖,但佢就反應奇大。前後足足喊叫左一個鐘頭!! 系瘋癲咁喊!!

另外,佢睇 toy story 系會喊既!!!!!!!!

準媽咪 發表於 14-3-13 12:35
我仔都系最在意我,好孝順,日日咀,哈哈,諗起都甜!!

回歸正題 :
又好難講,如果當其時佢並唔想咁玩!就會唔高興!

wan_sosin 發表於 14-3-13 23:47
又好難講,如果當其時佢並唔想咁玩!就會唔高興!

但當時系在 playroom 玩緊吖 !!?

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-3-13+23:47+又

原帖由 準媽咪 於 14-03-14 發表
但當時系在 playroom 玩緊吖 !!?
可能佢同你玩就得,你同佢玩唔得,之後有無問返佢點解?

wan_sosin 發表於 14-3-14 14:39
可能佢同你玩就得,你同佢玩唔得,之後有無問返佢點解?

唔鍾意 唧唧遊戲 !!

但平時在家都有玩 !!?

唔係嚇你, 資優兒童真係好難搞, 我是過來人, 囝囝由幼稚園被人投訴到而家中二, 不論什麼活動或課程, 總之他就有本事搞到人都癲

準媽咪 發表於 14-3-14 18:14
唔鍾意 唧唧遊戲 !!

但平時在家都有玩 !!?
雖然同一個遊戲,但唔同地方,唔同情況,小朋友都會有佢諗法!
我個仔間中都會突然唔想玩玩開嘅遊戲,佢嗰刻心情唔想就唔想,或許佢想玩第二樣,你偏要同佢玩,就會怒!

我哋有時食嘢都係咁,就算鍾意食雪糕都好,但嗰刻想食熱嘢的話,你請我食雪糕我都唔會想食!

SCTWML 發表於 14-3-14 18:29
唔係嚇你, 資優兒童真係好難搞, 我是過來人, 囝囝由幼稚園被人投訴到而家中二, 不論什麼活動或課程, 總之他 ...
我雖然唔肯定我個仔是否資優,但都明白你所講嘅!
我個仔係好睇心情!一唔鍾意,完全同人作對!會做d一拍兩散嘅事情!

但開心嘅時候又會非常好!好極端!

我就相信是性格多過是資優問題,資優令問題更難對付罷了。
我囝由細到大都是老師眼中的乖學生,他很小心不想在學校遇上麻煩。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱!

你們就好啦,我仔仔中。英。Maths長期一百,死問校長都唔比佢讀高一級,話政府資源,好難調配,現在他3年級了,仍然覺得搵錯學校,埋沒左佢

小曳人  轉校啦!仲有,做埋個跳級評估,如果你想佢跳級的話  發表於 14-3-15 09:27

回覆 wingszee 的帖子

有否考慮轉校?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我就相信是性格多過是資優問題,資優令問題

原帖由 lillymarie 於 14-03-15 發表
我就相信是性格多過是資優問題,資優令問題更難對付罷了。
我囝由細到大都是老師眼中的乖學生,他很小心不 ...
能夠知道唔想嘢麻煩真係好!
我個仔一歲已識玩嘢!整蠱我!
其實真係未必關資優事!只係聰明令小朋友更識點樣去曳!亦會更大膽唔驚大人!我個仔從來唔驚老師,只會唔鍾意老師!不過還好佢會驚我!

wan_sosin 發表於 14-3-15 10:11
能夠知道唔想嘢麻煩真係好!
我個仔一歲已識玩嘢!整蠱我!
其實真係未必關資優事!只係聰明令小朋友更識點樣去 ...

我仔都系, 最怕我, 又怕我嬲佢唔陪佢玩, 呢個系唯一既死穴!!

‹ 上一主題|下一主題