用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 点好? 暑假留係香港上升中預備班好 or 跟阿姨出國見識好 ...
go

点好? 暑假留係香港上升中預備班好 or 跟阿姨出國見識好.... [複製鏈接]

我想各位比d 意見....

阿仔今年升中, 學校已通知暑假有升人預備班, 要求每一位同學出席一, 為期一個星期. 但咁啱我妹要係暑假返男家果边(外國人), 佢地唔會年年返, 2年返去一次, 我仔上次跟佢地去係 8yrs, 去咗3個星期, 今年佢地又返去, 又叫埋阿仔去, 我地好想佢去, 要佢自己獨立下, 佢地會住係男家屋企, 可以見識到好多好多野....  如平時我地一定會比佢去... 但今年升中... 点好呢, 老公話一定要比佢去, 呢d 机會唔係人人都會有, 但升中預備班學校又要佢出席..... 好煩呀!!!! 如果係你地, 你地會点好呢?????

0    0    0    0

仲洗諗!跟阿姨去可以2年一次,升中預備班一世人得一次,況且而家好多中學都有海外交流或遊學之類嘅嘢,吾休無機會去。

goodboy1    發表於 14-2-27 19:16

引用:仲洗諗!跟阿姨去可以2年一次,升中預備班

原帖由 oscarmama 於 14-02-27 發表
仲洗諗!跟阿姨去可以2年一次,升中預備班一世人得一次,況且而家好多中學都有海外交流或遊學之類嘅嘢,吾 ...
agree

引用:仲洗諗!跟阿姨去可以2年一次,升中預備班

原帖由 oscarmama 於 14-02-27 發表
仲洗諗!跟阿姨去可以2年一次,升中預備班一世人得一次,況且而家好多中學都有海外交流或遊學之類嘅嘢,吾 ...
同意,而且預備班可認識下新同學,熟習環境同返學路線,到開學就無咁徬徨啦……

預備班只是一個星期, 返完可以自己過去, 叫阿姨係機場pick up

Yanamami  好提議!  發表於 14-2-27 16:52

回覆:点好

問題係,佢地唔係年年都帶阿仔去,所以有機會,我地都會比佢去,唔知下次仲會唔會叫佢去……

Yanamami  一于番完bridging course就自己搭機去阿姨度,請阿姨去接機。只不過埋機票是要講明under 16 travel alone者。兩全其美。  發表於 14-2-27 22:21

但如果自己去見識完,學校規則同朋友都唔熟,咁開學交接會蝕. 另外你可以問下學校預備班課程會唔會開學要考番...係就冇得揀了

現在好多學校已經當外遊缺課係曠課,無事假計。你要sure預備班計吾計出勤。有學校預備班時要交暑期作業tim.仲有d學校考完PS1後加開拔尖補底班。你最好衡量同了解清楚。

引用:其實個預備班真係咁重要?個人認為識朋友可

原帖由 waiwai1224 於 14-03-01 發表
其實個預備班真係咁重要?個人認為識朋友可以有大把機會,最多開學頭一個月會無人地咁熟,但一做project 自 ...
你同我老公諗法一模一樣,相比之下,佢返而覺得去外國更仲要……

現在好多學校已經當外遊缺課係曠課,無事假計,咁都不一定,朋友是叩門生,7月尾通知收佢,但佢8月去旅遊,通知學校,不當曠課,有學校預備班時要交暑期作業tim.仲有d學校考完PS1後加開拔尖補底班。因佢是叩門生,中一入精英班+做班長,成績頭幾名,不過一定要在暑假去,外國有1月及4月遊學團選擇,海外交流或遊學之類嘅嘢,玩性質為主,對學習作用不大,但反英語會有進步...

引用:我想各位比d+意見....阿仔今年升中,+學校已

原帖由 lu-ka 於 14-02-27 發表
我想各位比d 意見....

阿仔今年升中, 學校已通知暑假有升人預備班, 要求每一位同學出席一, 為期一個星期.  ...
其實,你有無問過你仔?有d小朋友係勁抗拒人人返學,包括呢d額外嘅班,而唯獨佢唔返,佢會覺得好另類。而好多學校暑期班係當返學,唔返要有合理理由,多數唔包外遊。至於識人學習等問題,見人見智,始終全新環境,要適應架。如果係我,我會盡量諗辦法上完暑期班,再去阿姨到。

引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-27+發表我想

原帖由 organicfans 於 14-03-02 發表
其實,你有無問過你仔?有d小朋友係勁抗拒人人返學,包括呢d額外嘅班,而唯獨佢唔返,佢會覺得好另類。而好 ...
阿仔極度想去,佢都知道有升中班,亦知道升中班重要性。但佢真係好想去,上次去過認識咗啲朋友,今次再去可以探佢地,果邊啲人對阿仔好好到依家都仲有係fb contact.

引用:我地當年都冇去+BRIDGING+COURSE,+唔上冇損

原帖由 chocolatebear 於 14-03-02 發表
我地當年都冇去 BRIDGING COURSE, 唔上冇損失, 小朋友同同學都一樣建立到友誼, 上同唔上冇影響, 亦唔覺教咗 ...
這是我同老公所想的,佢地住係我妹男家屋企,全部人都係講英文,係呢啲環境下,佢一定學到好多野,我記得有一次佢跟好几個小朋友去食pizza, 係要每個人自己整1個,咁簡單既活動,佢學咗要用咩材料,咁啱返嚟香港小學又係講食物材料,佢真係郎郎上口,英文發音仲好正確,令佢好有自信,老師都讚佢,呢啲野真係係書本上或係香港好難學到。佢又影相返嚟比我地睇,每日佢都要倒垃圾,個垃圾桶大到可以放3-4個佢都得,佢好開心拖個咁大個桶幫佢uncle 倒垃圾……呢啲經驗又難得。而依家我仔對英文好有自信,連老師都問佢既英文係邊度學返嚟,完全唔同香港小朋友口音,都係多得有呢啲机會比佢……所以一有机會可以比佢去,我地一定讚成。

lu-ka 發表於 14-3-2 17:12
這是我同老公所想的,佢地住係我妹男家屋企,全部人都係講英文,係呢啲環境下,佢一定學到好多野,我記得有 ...
其實, 你自己已經有哂答案, 如果你地都一致贊成, 咪去阿姨到囉 !  我明白你所講嘅英語環境, 確實係好難得經驗, (因我自己都有一段時間係住係美國親人屋企, 佢地又係唔講中文, 因為去咗幾十年, 已經全家都係用英文對話).......而家剩下嘅問題係, 點樣同中學請假, 同埋最好同一兩個升同一中學嘅同學打下底, 有D乜要暑期班可能發生嘅野, 話聲比你仔聽, 例如可能會有好多通告, 乜學會報名, 影學生相, 報校隊事宜等等; 學校可能要出信解釋架, 你問定睇下要做D乜喇 !

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-3-2+17:12+這是我同

原帖由 goodboy1 於 14-03-03 發表
心在外,點解唔直接送阿仔去外國升學?相信亦只係遲早問題。
吓! 太貴了,1個月要40K , 真的得難應付到……

‹ 上一主題|下一主題