用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足 ...
go

[其他] 求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足 [複製鏈接]

小兒九歲,患有讀寫障礙,亞氏保加,智商正常,比較好動,上課容易分心,多說話! 之前上過職業治療師的過度活躍專注力觀察小組,話佢專注力唔係話好差但又唔係好,話佢可能理解唔到所以就遊雲

依家老師投訴佢上堂唔專心,傾計,容易分心,俾數位老師填的問卷,大致都係話佢周身郁,分心。。。

見醫生時,醫生又問我考唔考慮食藥?話可以試下食左有無改善?如果都係無改善就停藥,我唔知阿仔係咪有過度活躍症?還是有讀寫問題而令佢無興趣上堂?依家心大心細,好煩惱請呢度有經驗的媽咪幫忙!
   4    0    0    0

回覆 emilylam 的帖子

仔仔成績如何?若成績跟得上就唔好食藥了!食藥會令小朋友冇胃口!

回覆:emilylam 的帖子

去做RMT 啦!上網找資料, 好似幾有效

bobolam  香港邊度有得做RMT?  發表於 14-3-7 12:24

小朋友多唔多比人投訴?社交方面點呀?同同齡的小朋友相處/合作o.k.嗎?

成績跟唔跟得上?

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

如果情況再有轉差就吃藥,現在你教佢/講道理聽嗎?到了青春期 大部分 adhd 小朋友比較困難教,小心點。

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

我個P2, 之前check marginal case, 剛開始食藥, 暫時都有效, 早知早開始, 不用影響埋親子關係... 依家雖不至於好定, 但大半時間正常左, 起碼手冊之類都齊些. 想起之前年幾 (P1-P2上學期) 真是想哭. 希望藥是長久有用.

what is RMT?

成績一般,因佢有讀寫,上課多口

HaYi 發表於 14-2-28 16:04
我個P2, 之前check marginal case, 剛開始食藥, 暫時都有效, 早知早開始, 不用影響埋親子關係... 依家雖不 ...
小朋友係确診左?

回覆:求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足

我仔小一時評為讀寫障礙,辨認中文字有困難、閱讀理解超差、記憶短暫、思維弱、數學文字題往往不能理解,到小五下學期食專注力藥後讀障方面都有改善, 今年p6已經完全見唔到讀障問題,連弱處數學亦克服,今次96分。

大家加油,為孩子引路、在孩子身邊扶持,必有成果

hellohelloruby    發表於 14-4-9 14:53

回覆:loklok0104 的帖子

bubucatcat 發表於 14-3-6 21:12
sorry..睇唔到d字...講咩架?

loklok0104 發表於 14-3-6 08:48
我仔小一時評為讀寫障礙,辨認中文字有困難、閱讀理解超差、記憶短暫、思維弱、數學文字題往往不能理解,到 ...
咦…學障都可以靠專注力藥改善到嗎?

HaYi  can't  發表於 14-3-14 13:22

emilylam 發表於 14-3-14 12:28
咦…學障都可以靠專注力藥改善到嗎?

學障好多時都會有專注力不足, 藥物係會有所改善, 但唔係個個可以提升到成績. 要有多方面因素配合, 小朋友自己學習心態+老師扶持引導+父母支持體諒, 多點鼓勵小朋友.

大家提的BRMT,我會上網睇睇,thx,如果可以我都唔想食藥住,想自然療法睇下有無幫助,請問那本書在哪裡買到?

我都想知

引用:回覆+emilylam+的帖子 首先+,+每個人的專

原帖由 bubucatcat 於 14-03-16 發表
回覆 emilylam 的帖子

首先 , 每個人的專注能力不一樣 , 專注力只是現令醫學要用一個統計學化去形容某些醫 ...
可否post 本書嘅封面,thanks

‹ 上一主題|下一主題