用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 22個月仔仔行為正常嗎?
go

22個月仔仔行為正常嗎? [複製鏈接]

本人為FTM,無請工人,可以全天侯觀察仔仔的發展,最近幾個月,開始覺得仔仔情緒行為與其他小孩有少少不同,想請教各位:

- 上playgroup時,會無啦啦拍打其他小孩,比其他小朋易分心,當一班人玩緊投入時,會離座攪其他野,完全ignore其他人
- 玩玩下突然扔野,突別是興奮時
- 易發脾氣,如玩併圖併吾到時,就一手推開哂所有併圖
- 極度固執,如食奶有指定位置,訓覺一定要拿住同一張被,坐同一個位。如果不肯俾佢,會發脾氣
- 對警車聲超敏感,會扮聲。對於未聽過的聲會表現害怕
- 吾係成日望住人講野,有時同佢講野直情無反應(太投入做其他野)
-

但我個仔又會:
- 主動同其他人打招呼,吾怕陌生人,打招呼時有眼神接觸,亦會表現開心
- 鐘意一大班人陪玩
- 係公園會跟住大少少小朋友玩
- 會模仿其他人,亦會玩角色扮演遊戲

對於以上行為,是正常嗎(trouble two? ) 要不要去做行為評估? 如需要,有何途徑?

1    0    0    0

回覆:22個月仔仔行為正常嗎?

我小朋友2yr時也有相近行為.....似一般BB發老脾,因語言表達未成熟

引用:我小朋友2yr時也有相近行為.....似一般BB發

原帖由 siufung 於 14-02-27 發表
我小朋友2yr時也有相近行為.....似一般BB發老脾,因語言表達未成熟
我都希望是〜 身邊太多朋友的bb太乖又文靜,每次約出來我就覺得有點擔心自己小朋友的發展

‹ 上一主題|下一主題