用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會vs根德園
go

聖公會vs根德園 [複製鏈接]

聖公會vs根德園,兩者都係下午班,麻煩俾啲意見,謝謝😉

5    0    0    0

乜性格?

回覆:聖公會vs根德園

男仔,唔扭計,好守規則同原則

住香港定九龍? 揀一間近D.

其實係新界,但好就唔怕遠,搬嚟就佢都得

幫幫忙吖,乜都唔識

其實兩間差唔多, 兩間都好, 如TARGET香港區直資私小學校, 聖公會成績非常好.

當年我小朋友基本上所有出名的幼稚園都有offer,龍校也有,樓主所講的當然其中一間,最後選了聖公會冇後悔.不過你要有心理準備接受考小一的壓力(我指如果放棄龍校),但如果kv,不是龍校完全唔使諗.

不過也要考慮你target的小學是九龍定香港.因我識人都是讀kv,最後發現,skh的考香港島的學校好有優勢,kv就九龍.但老實說skh學生考九龍真的非常少(除了神校),如sfa,kts, 宣小,基本上可能得幾個.而kv考香港島小學也可能相對小. (但skh考九龍的神校也不差架,只是非神校相對少,因去考的人都少)

我只是以過來人分享,自己才清楚自己的小朋友要咩.

btw,當年我沒有上來問人意見.因為意見你在bk耐都知都係個d.自己先知自己要咩,同自己小朋友係點.

其實我相信99%的學校都是好學校,冇話揀左邊間要特別後悔.

kyleebc  Agree!  發表於 14-2-26 18:55

仲有仲有,唔使太擔心讀skh考小一.一來學校教到小朋友好有禮貌,好presentable.另外skh提供好多考小一的支援,如mock interview, 入左名校家長的分享會,三年來每年都有,可以年年去聽不同的分享,因次次唔同人.interview要注意什麼等等.

引用:+本帖最後由+fruitfulsnoopy+於+14-2-26+16

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-02-26 發表

仲有仲有,唔使太擔心讀skh考小一.一來學校教到小朋友 ...
請問畢拉山同中環邊間好d?

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+14-02-26+

原帖由 pingbaby 於 14-02-26 發表
請問畢拉山同中環邊間好d?
其實二間一樣。但考小一成績似乎中環校好d。但現在二間己merger左了

多謝 fruitfulsnoopy , 想請教多兩樣嘢:

1. 有朋友告訴我,起初我想搬去有點對點嘅校車地方,如奧海城,但他建議我搬去港島區,尤其灣仔區,因為要連埋地區先值得過去讀。

2. 過往考到聖保羅男女嘅係咪真係好多?

中環校只係多d人入SPCC....除此之外兩間都差唔多
未合併前中環校係較谷d
入SPCC...有可能都係靠舊生/家庭背景多d~~~

tiffanyliu1224 發表於 14-2-26 20:18
多謝 fruitfulsnoopy , 想請教多兩樣嘢:

1. 有朋友告訴我,起初我想搬去有點對點嘅校車地方,如奧海城, ...
搬去灣仔當然是最好,一來返學時間短左,慳左的時間無論休息及出去學嘢都好好.另外,如果搬左去灣仔就為你小朋友在k3時準備了backup,即係話touch wood考得唔好,灣仔區抽獎應該是全港數一數二了.

以前一級120人,每年約20-30人考到coed.不過好多都是有關係人士的.

請問聖公會有校車出九龍/新界嗎?

tiffanyliu1224 發表於 14-2-27 09:07
請問聖公會有校車出九龍/新界嗎?

九龍有,但新界應該冇了.

SKH if you are willibg to m9ve to wanchai net.  Better peer group, jolly kids, lively school atmosphere and good moral education due to Christain background.

KV kids are "competitive" but  江湖地位 on.HK side is weaker.

If you target primary schools in net 41 then go for KV

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

請問fruitfulsnoopy你知道校車去九龍邊度嗎?

回覆 tiffanyliu1224 的帖子

最大分別為有宗教vs無宗教,其次是著重培養品德vs著重學術發展。我個仔性格貪玩,常逗同學笑,所以好多小朋友喜歡同佢玩,但有時老師都會話下佢,如果我仔去讀根德園肯定好勞氣..因此我會揀SKH。
‹ 上一主題|下一主題