用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 2014-2015 cky小一家長揮手區
樓主: botbot
go

2014-2015 cky小一家長揮手區 [複製鏈接]

想請教CKY有無校車去奧運站架?  返學約幾點上車?  放學約幾點到呢?

回覆:LL222 的帖子

We still have not received any news about orientation yet.. A bit worry whether we have missed the post, has anyone received letters/ info yet?

回覆 alfjen 的帖子

Don't worry!  We didn't get anything either!  

回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問頭一星期返幾多個鐘?

my friend's son is studying in cky, She said always the orientation day always holds on last Saturday in August.

I called the school bus company and they said that they will send out school bus arrangement around Aug 20th.

引用:都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問

原帖由 calbee6 於 14-08-12 發表
都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問頭一星期返幾多個鐘?
我有同樣想法,午餐安排是否30/8先會知?心急死,我提自己盡量唔好心急,但而家8月中,仲有半個月就開學,對學校安排一無所知,樣樣都等,究竟要考驗我的耐性到幾耐

回覆 botbot 的帖子

咁你要開始訓練自己!以後陸續有來!其實大家真係唔使擔心,應該最遲下星期會收信通知月尾有 orientation!  信入面仲會有飯單俾大家揀! Orientation Day 果日交番俾班主任!
年年都係咁安排都冇問題,放心啦!小朋友大個仔、大個女啦!可以慢慢放手,交俾學校啦!

回覆:NIDmama 的帖子

唉,要返工嘛,30/8 orientation 要請定假,我明白學校年年都係咁run,如果註冊日講話30/8 有orientation 8月中有信講膳食同校車,雖然都遲,但心裡有數,因為cky位置好吊腳,校車如接送唔到,或者太早,可能要自行安排交通,人手安排要考慮,唔想臨急先去搵,大家如人手充足一早決定自己帶飯或自己接送,當然無我我憂慮,總之心裡很不踏實

I live on HK Island and the bus company called me last week, telling me that since there are not enough students for my route, we will not get school bus service la.  Too bad, I have to make other arrangements.

回覆:NIDmama 的帖子

請問係唔係第一日就返全日呢?定係頭幾日要返得幾個鐘嘅適應班?

回覆 LL222 的帖子

真係冇乜印象返學頭幾日會放早!我問過其他媽咪都話應該係返全日!

引用:回覆+LL222+的帖子 真係冇乜印象返學頭幾

原帖由 NIDmama 於 14-08-15 發表

真係冇乜印象返學頭幾日會放早!我問過其他媽咪都話應該係返全日! ...
咁就好啦,交通不方便,要接送便煩

就算將來有D日子會早放,大部分時間都會有校巴接送,唔需要家長另作安排!

Cky admin 真係有好大改善空間!好多時候都會較遲通知家長!我哋久經訓練,已經習慣!依家係時候大家要開始習慣一下!開學後,可以問吓有經驗嘅家長有D乜日子要準備請假出度學校活動!其實學校嘅 e-circular 同 e-calendar 都做得唔錯,家長可以用佢哋做好 planning!  

引用:回覆+LL222+的帖子 就算將來有D日子會早放

就算將來有D日子會早放,大部分時間都會有校巴接送,唔需要家長另作安排!
NIDmama, 唔該哂你!

引用:回覆+botbot+的帖子 Cky+admin+真係有好大

Cky admin 真係有好大改善空間!好多時候都會較遲通知家長!我哋久經訓練,已經習慣! ...
Thanks!

今日收到通吿,9月1號會13:15  放學!晌學校食午飯之後放學!有校巴接送!大家可以放心!

點解新生咁遲都未有信嘅?有冇人收到呢?

請問午飯要自備餐具定即棄?

‹ 上一主題|下一主題