用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 大抽獎策略
go

Net 12 大抽獎策略 [複製鏈接]

軒下和華仁都心儀,如果1-1-1,會排邊間呢?原因係?謝謝。
   3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:軒下和華仁都心儀,如果1-1-1,會排邊間呢

原帖由 calcalcal 於 14-02-26 發表
軒下和華仁都心儀,如果1-1-1,會排邊間呢?原因係?謝謝。
就機會率黎講:軒下。舊年軒下第二都得,今年即管睇下派彩結果點。反正仲有成年時間。而且華仁超難叩門,111根本無優勢

軒下2015/16學年,搬全新校舍,變全日班。今年應該會熱門dd,難抽左dd,但與華仁相比,仍算好易抽。

我投軒下一票,一來易中,二來全新校舍,三來通常搬新校會獲得較多資源。

有天主教背景就華仁,無就軒下!

有私校backup咪華仁, 無就梗係軒下.
希望每天開心渡過 ;-)

lauwingtai 發表於 14-2-26 09:40
軒下2015/16學年,搬全新校舍,變全日班。今年應該會熱門dd,難抽左dd,但與華仁相比,仍算好易抽。

我投 ...
軒下個"新"校舍其實未必會好新, 可能只會翻新原有設施, 一定唔會好似D禧校舍咁好.
因為個地址以前好似都係一間學校, 佢啱啱仲俾俾聖雅各小學用過幾年

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果要為校舍打分,唔知有無校舍重低分過港華?

軒下後年會搬去而家聖雅各個位, 位置就真係睇你點睇啦, 因為而家軒宮個位在馬路旁, 嘈就一定, 不過方便, 而聖雅各個位就靜, 位置都ok, 不過校舍就真係比現在既軒官仲細

醒目開學勳章 王國長老

唔知會唔會執執先用, 果個校舍(ST PAUL隔離)入過去一次, 真係幾舊, 三角型, 怪怪咁

briantks 發表於 14-3-4 09:53
軒下後年會搬去而家聖雅各個位, 位置就真係睇你點睇啦, 因為而家軒宮個位在馬路旁, 嘈就一定, 不過方便, 而 ...
前聖雅各校舍現在軒官仲細
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

回覆 paltiBB 的帖子

係咪細咗唔清楚, 但係校舍呈三角形係真, 的確有D怪

而且我朋友同我講, 今年St James校長簡介會時講, 佢地係地獄(軒下嚟緊個新校舍)捱咗幾年終於反到天堂(St James個新校舍).... 不過我呢個朋友講野俾事實誇張小小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+paltiBB+的帖子 係咪細咗唔清楚,+但

原帖由 hkpapa852 於 14-03-04 發表
回覆 paltiBB 的帖子

係咪細咗唔清楚, 但係校舍呈三角形係真, 的確有D怪
但你個朋友今次冇誇大喎!

回覆 獅子爸爸 的帖子

你係指校長既說話, 校舍環境比較, 定係2樣都冇"誇大"?

引用:回覆+獅子爸爸+的帖子 你係指校長既說話,+

原帖由 hkpapa852 於 14-03-04 發表
回覆 獅子爸爸 的帖子

你係指校長既說話, 校舍環境比較, 定係2樣都冇"誇大"?
東院道舊校真的很舊和很細。咁現在SJS搬回新校挭係天淵之別啦!

dell

dell

joannechow1031  1,1,1 都無用, 唔會見你, 上年同學仔連interview 都無, 佢大把舊生.  發表於 14-3-12 15:34

派完彩。下年策略點好?好煩惱!

如果講校舍環境...自己係軒下校友..自己都係果度出黎...實在...太細.. ..
但到時再搬去更細既地方, 人數不變, 收生不變...但細左..
我寧願要舊校舍..

新校舍位置都多車, 又多學牌車, 放學時都幾危險....
新校舍對出既行人路其實仲窄過宜家舊校對出既行人路..
可想而知...

所以華仁...真係一流..校舍..
但net 12, 聖雅各都唔差..校舍超新超靚..
講真 6 年小學生涯對小朋友係好難忘既回憶, 如果可以係環境好d 既學校..間學校又唔差...都算一二綫學校..
比我揀, 我會揀聖雅各..多d 位易抽d(對比華仁)..校舍大又新..

獅子爸爸  上網做多D功課就知SJS不只是校舍新那麼簡單! b(^▽^)d  發表於 14-6-16 08:54

請問St James除校舍大新靚之外,仲有冇其他優勢?thx

獅子爸爸  優勢就是....就算你是.1.1.1,舊生或有宗教分都不能穩入的基督教小學! (≖‿ゝ≖)✧   發表於 14-6-16 09:00

聖JAMES舊校舍..好細但超方便.因為阿囡讀左4年,今年先搬走.入面好多野番新左,好似仲加D野..拆左D野..係出面睇到,佢後門個度大改.不過...我認為,校舍好梗開心,但只是人生中6年,升中派位不好,又是人生另外6年,中學dse成績不好,就是一生大部份啦....前途是先苦後甜好些..
‹ 上一主題|下一主題