用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三岁了 一片空白
go

三岁了 一片空白 [複製鏈接]

阿仔三岁了 除了会用勺子吃饭 什么都不会 我很灰 大小便都不会

0    0    0    0

引用:阿仔三岁了+除了会用勺子吃饭+什么都不会+

原帖由 zhfl729 於 14-02-26 發表
阿仔三岁了 除了会用勺子吃饭 什么都不会 我很灰 大小便都不会
我個仔都係喎,唔好灰心。加油!

識行識走識坐,睇下佢己經識好多,問題係無同齡既能力,話唔定有日他睡醒一教佢就識哂,係真架,唔好灰心,繼續努力,三歳重有好大空間發力。

對呀!加油,吾好灰心!

回覆:Capricorn2521 的帖子

两岁半开始我好用心教 每日放学训练一个钟 不过仔仔进步好慢 今个月开始俾他去密集 希望快点排到s位

引用:两岁半开始我好用心教+每日放学训练一个钟+

两岁半开始我好用心教 每日放学训练一个钟 不过仔仔进步好慢 今个月开始俾他去密集 希望快点排到s位

...
加油!愛心和耐性一定幫到小朋友,去機構做訓練也會令他們進步!

引用:两岁半开始我好用心教+每日放学训练一个钟+

...
佢有聲出未?我個仔開始用圖片表達佢想食咩。

回覆 zhfl729 的帖子

一小時什麽訓練內容?我覺得一定唔夠,小朋友重有很大發展空間,我仔兩歲確診,情況極差頭5個月私人S位,最初唔係自己照顧,辭左工3個月,囝囝由我照顧,除左 S 位返學及睡覺時間,每分鍾都同佢做,3個月巳漸露睹光,如果你全職照顧,返 S 位時去就近圖書館看書,放左學就盡力,我每日帶我個仔最少在公園玩一個鍾,多數唔止,做乜見到乜都同佢講,等佢各樣都有認識,我個仔現在除大肌肉差 5 個月外,全部追到,各位爸爸媽媽加油.
以下给大家一些鼓勵
http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?d=2013-07-04&p=4304&e=223940&m=episode
http://www.youtube.com/watch?v=VBo4jyykqa4

親子童讀樂

唔好灰心,加油

回覆:三岁了 一片空白

唔好灰心!我囡囡都差不多,我每日都同佢講好多嘢,同佢玩(訓練),近期多咗d嘢講,真係唔知佢幾時學到的。加油!

回覆:三岁了 一片空白

或者係你個仔未ready,當佢一日一日長大,一定一日比一日好,現階段係你播種,澆水,施肥,有朝一日會開花,真的!雖然過程一定會唔多唔少有失望,想放棄,但要快啲振作!

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

你个仔好好啊 我要返工 所以依家我妈带他去上密集 周末我先教他

回覆:Vichang 的帖子

我仔会讲话 但他乱讲 唔识表达自己

‹ 上一主題|下一主題