用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝
樓主: cathy29
go

林大輝 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-02-27+發表點解

原帖由 cathy29 於 14-02-27 發表
第1,我住葵青區,仔成績唔好,是但派間葵青區我都死;
第2, 我有申請誇區,但未知批唔批;唔批我要原區派 ...

咁你仲有無報其他直資學校呀?林大輝真係,你search下呢到之前好多post都講過佢既問題。德信培墧好好多。

明白因為小朋友成績所以想搵直資學校,不過都要搵間好既。如果以呢間計又要比學費,我寧願抽獎搏間校風好既band 2/3津校好過。

引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-2-27+09:27+

原帖由 YuYuMother 於 14-02-27 發表
我冇報其他直資,又正如我講,我報得,人地都要收我至得。大口氣啲講佢收我,我都唔會話一定會讀;相反佢唔收,我講咩都冇用。

嘅問題,我都有research過!有好亦有唔好。我都同過係裡面讀嘅學生傾過計,佢第1句都話唔好架,但我見佢一身裝扮又好難落定義(男仔,今年畢業,畫眼線帶耳環)但都唔代表佢唔乖。我眼見佢都係好文靜,起碼佢冇學壞。

我另一方面都有同啲教育屆人士傾過,雖然我係見津校先,但都係見啫,唔會知收唔收。再加上如果我跨區唔成功,我仔要派葵青區b3, 我真係死得! In case, 派衰左,以我仔咁嘅質數,哼門都慳返(哼門位又少)! 一定衰梗。 所以佢地話真係要諗清楚萬一跨區唔批(要4月先知),而林大輝in case 佢收左(3月尾in ), 寧願去林大輝,衰整有個譜。

純粹個人意見。
其實我有打過去問其直資,基本上好多都過哂interview. 係褔建話照apply。。又太多未知知數,所以都好困擾

vincher  待林xx收咗,止蝕先,赞同!睇餸吃飯!……有机会再搏另一间!add oil  發表於 14-2-27 11:32

引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-02-27+發表點解

第1,我住葵青區,仔成績唔好,是但派間葵青區我都死;
第2, 我有申請誇區,但未知批唔批;唔批我要原區派 ...
我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3,所以博一博,我當時都怕佢冇人要,呢種心情真係好無奈。其實林大輝都有佢可勝之處,可為一些對讀書冇天份提供一個平台,早排我同老師傾過呢間學校,佢都幫我問過佢啲老師朋友同同事,出嚟結果並唔係我地外界講咁差,有啲仲話唔錯,因為學校都好肯放資源比小朋友,比佢地有更多發展空間。如個小朋友真係讀唔到書,又唔想入b3, 呢間都係一個選擇…但對我嚟講,當然有更好便去找更好……

lu-ka 發表於 14-2-27 11:28
我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3 ...
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。 這也是我覺得上BK 看完comment 很困擾之處。這其實對該學校的老師和學生很不公平。
如想更了解學校,應該於午飯和放學時看看學生的表現,自己都會心裡有數。

引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表第1

原帖由 lu-ka 於 14-02-27 發表
我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3 ...
其實我都係貪佢個個平台,我仔真係冇天份讀書。與其係咁,反而趁早幫佢develop 一啲佢有興趣嘅對佢比較有利。

我上網research過佢校風唔好係因為佢不論b1-b3都會收,唔一定淨收一個brand.所以先得出咁嘅結論。

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+11:28+我都係

原帖由 polo819 於 14-02-27 發表
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。  ...
同意,親自去睇睇,有機會的話同d學生傾傾。

其實大家都係驚揀錯學校比小朋友,問多d再自己衡量下啦。

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+11:28+我都係

原帖由 polo819 於 14-02-27 發表
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。  ...
十分同意! 我身邊都有咁嘅人。
一聽到學校名就話,中中黎架喎
咁又點呢? 係咪一定要英中grad 出黎就叫好呢?

引用:Quote:原帖由+polo819+於+14-02-27+發表有

咁又點呢? 係咪一定要英中grad 出 ...

其實英中,中中都會出到好學生,最緊要校風好。

樓主,我都係善意提醒一下,希望你唔好介意。

引用:Quote:原帖由+polo819+於+14-02-27+發表有

我應為中中同英中係唔係一個問題,問題在於小朋友讀唔讀到,好似我仔咁,對中文完全冇興趣,見到中文字直頭想訓覺。 如佢入中中,對佢嚟講等於推佢入地獄, 雖然中中都有英文精英班,但以佢成績係冇可能入到,所以英中係佢唯一出路,至少唔會討厭先。現今英中只有B1先有機會讀,就算入到,佢係傳統學校一定讀唔上,所以我地根本冇得揀……

cathy29 發表於 14-2-27 12:06
還有一樣你要知道, 仔仔成績唔好,是因為他懶散,不溫書,還是學校的教學方式不適合仔仔,令仔仔提不起學習的興趣?  如仔仔是懶散型,就算去了林大輝都是一樣,可能成績都會女如現在一樣,甚至會變本加厲。 但若然他是肯讀書,只是現在學校的死讀書方式不適合他,那麼我建議你轉換活動教學的方式給他,可能出來的效果會很好。  
你要知道,很多直資的學校都是比較自由,注重和訓練學生的自學能力的, 所以要知道仔仔的問題才能對症下藥。

引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表十

我應為中中同英中係唔係一個問題,問題在於小朋友讀唔讀到,好似我仔咁,對中文完全冇興趣,見到中文字直頭 ...
但大多數人已經label左俾中中,一聽就已經覺得唔好

引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-2-27+12:27+

原帖由 YuYuMother 於 14-02-27 發表
唔會介意,放心。

polo819 發表於 14-2-27 12:39
還有一樣你要知道, 仔仔成績唔好,是因為他懶散,不溫書,還是學校的教學方式不適合仔仔,令仔仔提不起學 ...
我阿仔兩樣都有, 懶散係必定, 加埋傳統教學放法, 根本係屎路一條....當前之急係揾一間啱佢既中學, 另佢提返起勁, 提升返讀書興趣, 少少都好過冇....如入到一間唔啱佢既中學, 同佢入B3有咩分別, 又係係度hea 時間, 比錢讀要讀得有價值.....(本人立場)

cathy29 發表於 14-2-27 12:47
但大多數人已經label左俾中中,一聽就已經覺得唔好
唉... 講真, 市面上仲有幾多間英中?!!! 香港教育制度係咁樣, 避唔過.... 如小朋友唔like 英文, 咁要佢去英中讀, 佢真係讀得好辛苦.... 相反, 我仔係p.5 時中文冇一次合格, 連到數學同常識都都係唔合格.. 只係英文見得下人...p.6好少少.. 剛剛合格, 但數學都唔合格... 佢自己都知有問題, 但無奈佢都已經盡咗力.. 剛剛合格已經好好....所以真係要揾一間啱佢讀既學校, 如唔係真係有反效果...

vincher  有進步!多讚,建立自信!加!  發表於 14-2-27 14:15

lu-ka 發表於 14-2-27 13:07
唉... 講真, 市面上仲有幾多間英中?!!! 香港教育制度係咁樣, 避唔過.... 如小朋友唔like 英文, 咁要佢去英 ...

我仔都係兩樣都有....怪都係我自己
由K1開始佢讀個間就係活動教學, 字都唔寫多隻;
到升小學, 幫佢選左間叫做活動式教學, 讀左半年, 考左兩次試冇補習成績都叫做見得人.

因搬屋, 所以轉校轉左間叫做出名D嘅傳統小學, 跟住就衰到而家(有補習).....
事問上左3/4年咁嘅模式, 一上到去傳統; 真係難追. D人成日話要迫佢實迫到; 試過啦, 都唔得, 我又可以點? 下下打獲金佢咩.

到升P3, 學校覺得佢成績唔好同上堂好似唔係幾妥, 就覺得佢有ADHD; REFER呢度睇個睇, 到大概P4個時CONFIRM 有專主力不足過渡症添

唉.....都已經夠攞命......正好你話, 個仔盡左力我都冇辦法.
我係佢媽咪, 都要搵辦法去幫佢, 而唔係迫佢.......

回覆 cathy29 的帖子

好明白你依家心情, 哪個父母不想自己仔女入Band1, 讀大學, 但唔係每個小朋友都讀到書, 只有父母可以幫他們.....鼓勵他們....要讓他們重拾信心!
我囝今年讀B2中一, 當初選校都好徬徨架, 更何況你囝囝是B3, 好在這裡有一班熱心的家長, 可以交流下, 拿下料!  總有就是你揀果間中學要囝囝鐘意!

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+13:07+唉...+

我仔都係兩樣都有....怪都係我自己
由K1開始佢讀個間就係活動教學, 字都唔寫多隻;
到升小學, 幫佢選左間叫 ...
我個仔又係b3, 心情同你差唔多一樣,可以幫既都做咗,真係要佢自己加倍努力。

引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表我

我個仔又係b3, 心情同你差唔多一樣,可以幫既都做咗,真係要佢自己加倍努力。

...
真係煩架。。
所以我煩緊以佢咁款,林中輝種教學對佢會唔會係好事?

我親戚都有話讀津貼,我仔會好辛苦

引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-27+發表我個

真係煩架。。
所以我煩緊以佢咁款,林中輝種教學對佢會唔會係好事?
你要了解小朋友係唔係可以坐定定讀書,怕唔怕悶果啲,對書本有冇興趣,如果冇,直資係唯一,因為我覺得津校通常會比較傳統,坐唔定果啲係接受唔到

‹ 上一主題|下一主題