用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 圍棋Vs奧數
go

圍棋Vs奧數 [複製鏈接]

如小朋友數學好,又鍾意計數,但又好鍾意捉棋。時間有限,要二選一嘅話,揀圍棋定奧數好呢?

1    0    0    0

引用:如小朋友數學好,又鍾意計數,但又好鍾意捉

原帖由 pandamommy 於 14-02-25 發表
如小朋友數學好,又鍾意計數,但又好鍾意捉棋。時間有限,要二選一嘅話,揀圍棋定奧數好呢?

...
什麼年纪?

回覆:longlokma 的帖子

七歲

回覆:圍棋Vs奧數

这年纪真係兩样都啱佢玩,我仔8嵗都同時玩紧呢兩样,如真係冇时间,可叫你仔自己取捨吗?

佢無玩開,只係平日見佢呢兩方面幾好,所以諗下選一樣培養下。以平時觀察,應該兩者都會鍾意。好難諗! 你小朋友兩樣都有學,你覺得選擇時要考慮咩?

pandamommy 發表於 14-2-25 15:10
佢無玩開,只係平日見佢呢兩方面幾好,所以諗下選一樣培養下。以平時觀察,應該兩者都會鍾意。好難諗! 你小 ...
兩種都想小朋友日後參加比賽嗎?
如果唔係,我覺得可以學左圍棋先,學一兩年後可以選擇上棋院或上網玩,奧數低年班的自己去書局或上網搵練習做都可以,未必需要咁早去學

引用:佢無玩開,只係平日見佢呢兩方面幾好,所以

原帖由 pandamommy 於 14-02-25 發表
佢無玩開,只係平日見佢呢兩方面幾好,所以諗下選一樣培養下。以平時觀察,應該兩者都會鍾意。好難諗! 你小 ...
其實我是先讓孩子学圍棋的,因圍棋我只懂皮毛,一定要比專人教,除了可训練思考,比阿仔当娱乐也不錯。     

至於奧数, 我是好似pandamommy所講,自己用市面奥数練習同阿仔講解下,比佢了解下奥数的题型,同时又比我了解下佢是否真正有興趣学,肯定了之後,我是在暑假期间比阿仔开始正式上奥数班,这样可令他輕鬆入手,开学后继續学也没有壓力

回覆:圍棋Vs奧數

sorry, 上面寫错了,該是loveDD

你哋都講得好有道理! 好多謝你哋嘅意見!

‹ 上一主題|下一主題