用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 想問下有無培幼直升培小家長?
go

想問下有無培幼直升培小家長? [複製鏈接]

因為培幼有學卷,而培小係直資學校,我怕我女直上培小會跟唔上,想問各位培幼直升培小嘅家長,讀培幼時有無出外補下英文?如果無補上培小跟得上嗎?

0    0    0    0

Luluyen906 發表於 14-2-25 13:29
因為培幼有學卷,而培小係直資學校,我怕我女直上培小會跟唔上,想問各位培幼直升培小嘅家長,讀培幼時有無 ...

對不起, 雖然我不是培幼家長, 但培小係私校, 唔係直資, 同埋無理由讀培小會跟唔上的。

回覆:想問下有無培幼直升培小家長?

Sorry,打錯左直資,係私立小學先岩。

引用:Quote:Luluyen906+發表於+14-2-25+13:29+因

原帖由 little_yolky 於 14-02-25 發表
對不起, 雖然我不是培幼家長, 但培小係私校, 唔係直資, 同埋無理由讀培小會跟唔上的。 ...
點解我會咁問,因為我朋友個女讀培幼,升左上培小跟唔上,所以咪問下用家。

Luluyen906 發表於 14-2-25 22:49
點解我會咁問,因為我朋友個女讀培幼,升左上培小跟唔上,所以咪問下用家。

...

仲要係女仔都跟唔上? 我囡囡剛升小一, 幼稚園係學卷幼稚園, 重要係無乜學術果隻, 屋企無催谷, 無補習, 無參加功課輔導班, 都無問題。因為培小無教快, 只覺得中文有少少深。不過, 你朋友的所謂 "跟唔上", 會唔會係攞唔到高分0既意思? 因為每位家長把尺都唔一樣, 我覺得合格就係跟得上, 有人覺得科科80分以上都要搵補習, 有人小朋友考試測驗98分都鬧小朋友仲有2分死咗去邊。"跟唔上" 不能一概而論。

引用:Quote:Luluyen906+發表於+14-2-25+22:49+點

原帖由 little_yolky 於 14-02-26 發表
仲要係女仔都跟唔上? 我囡囡剛升小一, 幼稚園係學卷幼稚園, 重要係無乜學術果隻, 屋企無催谷, 無補習, 無 ...
謝謝你的意見。

‹ 上一主題|下一主題