用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每次使功課唔識就喊,搞唔點
go

每次使功課唔識就喊,搞唔點 [複製鏈接]

由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊,喊住又要做,咁落去對佢同我地與她的關係都唔好,有什麽方法可解決?

0    0    0    0

引用:由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功

原帖由 wendysnoopy 於 14-02-24 發表
由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊 ...
去補習班,免傷和氣啦!

引用:由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功

由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊 ...
假設有6樣功課,每做完兩樣功課就比d甜頭,例如食下餅乾,飲果汁,猜IQ題,玩photo hunt, 睇下書,玩lego, 玩uno (不過每次時限係10mins,6樣功課大約用20mins 玩)。雖然係都浪費時間,但如果佢喊加埋你罵佢的時間,應該同佢用來玩既時間差唔多。加油!小朋友氹下就ok, 如果咁細個因為功課傷感情而關係唔好,第日到反叛期仲難攪。加油!

回覆:h2013 的帖子

我諗10個9個都係咁架啦, 我女唔會喊, 但做得好慢, 我就好勞氣,請問幾歲反判期呀, 好驚

little_yolky  K3 開始眼啤啤+博咀博舌  發表於 14-2-25 17:54
MrBeast  Around 12, but u need to train urself up well in advance, a wise man told me  發表於 14-2-25 09:57

引用:Quote:原帖由+wendysnoopy+於+14-02-24+發

原帖由 h2013 於 14-02-24 發表
假設有6樣功課,每做完兩樣功課就比d甜頭,例如食下餅乾,飲果汁,猜IQ題,玩photo hunt, 睇下書,玩lego,  ...
但我地兩個都要返工,根本唔可以睇實佢,要佢自己自律先得

最壞打算是轉校

同意h2013, 和要令佢明白功課係佢的責任,唔交是佢被老師罸。如平日無時間跟太緊,咁set d nr term reward, 如wkend 帶佢去玩.  

最好和他傾下有冇學習上和返學問題,平時有乜事做得好就讚下。

wendysnoopy 發表於 14-2-24 22:48

小朋友每日咁早起床, 等到你放工, 佢地都無精神, 已經疲倦, 仲要佢地做最難的功課(容易嗰D佢已自己完成), 你又勞氣佢又吸收得辛苦.

所以我贊成放學後去功課輔導班, 完成功課才回家, 趁仲有精神做功課, 吸收好D.

醒目開學勳章

反而我仔做得太快,D字曉飛咁,攪到我放工返屋企要全部重做

回覆:每次使功課唔識就喊,搞唔點

放佢去補習社通常兩個鐘內做好返屋企啦

回覆 ahch1n6 的帖子

引用:最壞打算是轉校

原帖由 smallfoothk 於 14-02-25 發表
最壞打算是轉校
這是逃避!

參加功課班是好辦法, 放工回家後都會幫佢對, 因為有時功課班的老師會睇唔到錯處.
這樣做真係鬧少左, 關係又好

剛剛小一下學期, 我女去club house的功課輔導班, 一個大學姐姐睇3 - 6 個小一至小六學生, 雖然嘈D, 啊女鐘意呢個環境做功課, 溫埋默書, 檢查埋先走, 1.5小時, 有時做唔完, 返屋企做手腳又慢落黎, 真係冇佢符

引用:Quote:原帖由+h2013+於+14-02-24+發表假設

萬事起頭難,補習班係解決之一,但未必個個小朋友適合,同埋小一已經開始補,遲d功課深咗,自己又唔識教,又話要補,咁補習補到幾多歲?不如試吓其他方法,真係無辧法先搵補習或功課輔導班。又或者叫老師同仔仔講,教佢自律做功課,有時老師講一句,好過媽媽講十句。

回覆:jswailam928 的帖子

真正反叛期開始係十歲至十二歲

持久戰爭, add oil

我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自己做功課,讀書,又成日主動要求我比多D練習佢做,成績亦唔錯,升咗小一之後,即刻180度大轉變,每日都要為做功課同讀書嘈,成績退步晒,兩母女關係亦變得好差,開學頭果個幾月為咗功課問題嬲到日日自己呢埋喊.....真係人都顛,依加雖然叫好番D,但每逄一叫做功課都係要勞氣死,究竟係咪個個小朋友都係咁呢??????

引用:我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自

豬婆 發表於 14-2-26 13:35
我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自己做功課,讀書,又成日主動要求我比多D練習佢做,成績亦唔錯,升咗 ...

我個囡剩係叫佢沖涼/刷牙/瞓覺會勞氣。
‹ 上一主題|下一主題