用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請敎如何培養及改善孩子的專注力???
go

請敎如何培養及改善孩子的專注力???

阿仔一年級, 成日要等我回家坐係側邊先做功課 (只怕我), 很多方法如軟硬兼施, 獎勵, 懲罰,都用過都唔成功,  有咩方法改善?? 我不想阿仔浪費時間...

回覆 cmir 的帖子

我個仔都係咁,我都想知,有人叫我請補習,但都要他乖乖坐定做先得架。

回覆:請敎如何培養及改善孩子的專注力

咁岩既,同我個仔都差口多喎!

引用:阿仔一年級,+成日要等我回家坐係側邊先做功

原帖由 cmir 於 14-02-24 發表
阿仔一年級, 成日要等我回家坐係側邊先做功課 (只怕我), 很多方法如軟硬兼施, 獎勵, 懲罰,都用過都唔成功,  ...
我同你差唔多,又恰外公外婆唔識 成日亂做就算數。

無辦法之下搵咗功課班。

回覆:請敎如何培養及改善孩子的專注力???

我仔仔都係咁,都係要比$人教啦,依家咪幾好

玩具!例如Lego!

我都冇晒符, 老師仲話佢成日傾計, 唔專心上堂

無論奬罰,皆要清楚告知小朋友原因,做了什麽才被奬或被罰,不然是不會有效果的。如果是罰,最好要孩子清楚說出自己的錯處及如何改善(孩子自己想或家長教);請先檢視有無用錯方法奬或罰。

如果奬罰方法用對,就留意一下有否用錯言詞,使自己孩子被定性為「壞孩子」!責罵時只說自己的感受如灰心、失望、傷心之類,切忌批評 !緊記世上沒有「壞孩子」,只有「有偏差行為的好孩子」;可以這麽說,我很愛你,但絕不認同你這個行為!將孩子本身和行為分開,令孩子明白他可以和偏差行為分割,問題才有機會解決。

接著就要了解孩子的特質,可分為一般孩子的特質和自己孩子的獨有特質。就專心問題,首先你要確立專心的標準;我在上一些課時得知香港中學生一般只可專注25分鐘左右,越小的孩子,專注時間越短。小一學生可能只可專注10分鐘!若你想他專注1小時,問題其實是錯誤期望,而不是孩子專注力差。若是如此,你便要適當地方排休息時間,甚或做10分鐘功課便玩個小遊戲(1、2分鐘便可),輕鬆一下,亦可使痛苦的做功課時段轉化為親子時間(增值),加上不時轉換遊戲,增加變數令孩子有所期待;若處理得當,再加些讚賞,更可能變為孩子每天渴望進行的活動。我個仔(5歲)算是專心,但有時寫字時也心散,我便多讚賞,強調他的進步及改善之處,鼔勵他自行判斷那個寫得不好,要擦了改正(他自己擦,除非他要求,否則我不會擦)。做5分鐘功課,便幫他的手按摩一下(這是媽媽很體貼地想到執筆久了會很累,便幫他按摩一下,令他感受到我們對他的愛),so far阿仔都好受。當然我也有將此法用於制服團隊的教授中,在課堂中加插小遊戲或小休時間,對一班8至18歲的隊員也湊效的。

再加上用心了解自己孩子的獨有特質、性格後,你便可制定針對性的方法,改善孩子的偏差行為;若能和孩子一起商討後才制定方案就更理想。舉例說,如果孩子本身容易受外界影響而難以專心,你便絕對不要在他做功課時看電視!但若像我這些慣於一心幾用的人(以前從來邊聽歌/看電視,邊溫習;會考時也是在溜冰場旁邊溫書的,太静反而遊魂,吹賬!),這就沒必要了。

我始終認為要孩子專注,必須先引發他的興趣。

以上是我從上課、上講座、看書及親身嘗試後歸納的一些愚見,希望幫到你。

cmir  Thanks very much for your input  發表於 14-3-6 13:51
lauwingtai    發表於 14-3-6 13:42
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

Thank you

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+14-3-6+13:

原帖由 happy_lavender 於 14-03-06 發表

無論奬罰,皆要清楚告知小朋友原因,做了什麽才被奬或 ...
Tks for sharing

引用:阿仔一年級,+成日要等我回家坐係側邊先做功

原帖由 cmir 於 14-02-24 發表
阿仔一年級, 成日要等我回家坐係側邊先做功課 (只怕我), 很多方法如軟硬兼施, 獎勵, 懲罰,都用過都唔成功,  ...
我們小時候練專注力是聽收音機,慢慢放到最細聲中要聽得好清楚。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

happy_lavender 發表於 14-3-6 13:24
無論奬罰,皆要清楚告知小朋友原因,做了什麽才被奬或被罰,不然是不會有效果的。如果是罰,最好要孩子清楚 ...
請教一下我細囡的問題。今年5歲, 讀K2, 佢做自己鐘意做既嘢時好專心, 幼稚園老師都話, 佢可以坐响圖書角睇聖經故仔半個鐘頭唔郁。其實, 响屋企如果玩puzzle, 畫畫等等, 佢除時可以做一兩個鐘。但問題係, 例如練琴, 佢彈一兩次做當練咗, 次次都要喊生喊死。因為target小學一定要學樂器, 所以係無得選擇一定要學。佢練一兩次做唔好就會好灰好灰心, 跟住唔想再重複做, 咁點算? 練琴呢樣嘢一定要時間重複練先好, 佢彈得咁衰真係好難有位讚到佢, 我真係唔知點算。

引用:Quote:happy_lavender+發表於+14-3-6+13:24

原帖由 little_yolky 於 14-03-12 發表
請教一下我細囡的問題。今年5歲, 讀K2, 佢做自己鐘意做既嘢時好專心, 幼稚園老師都話, 佢可以坐响圖書角睇 ...
佢專注力好好,系5喜歡弹琴,迫都冇用!

JJDBB 發表於 14-3-12 13:35
佢專注力好好,系5喜歡弹琴,迫都冇用!

咁點算, 學校一定要學樂器。第日又同我講, 媽咪我唔鐘意做功課, 我唔鐘意溫書, 我唔鐘意做呢樣, 唔鐘意做果樣。好煩, 又係佢自己話要學彈琴, 上個月同我講鐘意學小提琴, 真係信佢一成都死。點解唔可以發掘下興趣, 咁多唔鐘意, 有咩辦法。

我大個本身喜歡音樂, 但都好怕要重複練的, 但考級就一定避不了, 所以預考級會比人慢好多, 都冇辦法, 希望慢慢改善.

如果妳個小學一定要學一樣, 可不可以是其它如小提琴, 比Piano 入門好似易些 (我個兩樣都有學..) , 一係吹的?

HaYi 發表於 14-3-12 13:58
我大個本身喜歡音樂, 但都好怕要重複練的, 但考級就一定避不了, 所以預考級會比人慢好多, 都冇辦法, 希望慢 ...

什麼樂器, 就算口琴都可以。但係佢一時一樣, 點知佢鐘意乜。靜間又買個小提琴番屋企, 學一陣又唔學。所以諗住捱到入小學, 小學有好多管樂揀, 到時佢鐘意學乜都得。我係音痴(白痴的痴), 無學樂器乜都唔識, 但聽講話彈琴易啲, 佢自己又話想學, 就俾佢學。學咗又唔練, 叫佢練又發脾氣。

little_yolky 發表於 14-3-12 12:37
請教一下我細囡的問題。今年5歲, 讀K2, 佢做自己鐘意做既嘢時好專心, 幼稚園老師都話, 佢可以坐响圖書角睇 ...

我認為首先要搞清楚家長自己的想法和態度,你的想法和態度會對小朋友產生很大影響啊,也影響對策。以下是好幾種情況:

1. 自己也感到煩厭,只是應酬學校。
2. 希望以音樂陶冶性情,讓小朋友變得溫文爾雅。
3. 希望小朋友多作嘗試,大一點才選擇長遠的興趣。
4. 希望小朋友在音樂上有極高成就,不斷獲奬,或甚至成為音樂家。

你是那種情況呢?

但無論是那種情況,迫都是下策。你最好先放鬆心情,想想如何令自己在協助孩子計劃及實踐鋼琴練習時,不止心平氣和,還要面帶笑容!能否做到令自己覺得與孩子一起練習是一種享受、一件快樂的事?我會不斷提醒自己,每次和阿仔做功課都是件樂事。事實練習當然不會很順利,但我們必須有良好心態!我是由衷地認為和兒子或隊員一起是樂事的,所以我能享受每一刻,即使遇到困難和挫折,若能一起面對,一步一步地解決,不是很幸福嗎?這也是以身教教導孩子面對逆境的好時機。

我建議你盡量著重你對女兒的關愛,練得不好緊要呢?還是女兒感到快樂緊要呢?當你放對重視的次序,令孩子感受到愛,他是會想法取悅愛他的人作回報的 – 即令你開心。再加上你對孩子進步的讚賞及鼓勵,更甚者將自己變成女兒彈琴演奏的擁躉 – 即令女兒知道你聽了他的一手好琴會極之開心。到那時,你估女兒會否配合你的願望?相信會有意想不到的果效!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

學樂器或且圍棋都有幫助的

回覆:請敎如何培養及改善孩子的專注力???

应該由小培養,0ver6歲已經比較難攪。從小看电視不可太長。畫畫,畫線,油顏色一定有幫助,我囡BB班可以油顏色可坐上半小時;學琴都可以培養的!唔好唸住小孩子睇兒童DVD有益,千萬别太長時間,不如去公園行下跑下!