用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 VS 馬頭涌官立小學
go

聖保羅書院小學 VS 馬頭涌官立小學 [複製鏈接]

因St Paul's Boy college 收左,但要放棄政府派位。學費不作考慮,想求教邊間學術上同banding 高d,選擇邊間好?

1    0    0    0

回覆:Stella903 的帖子

我㨂St Paul

回覆:聖保羅書院小學 VS 馬頭涌官立小學

恕我直言,當初報考時你冇了解間學校嗎? banding高唔係一定好,banding低又唔一定冇咁好。就好似另一個post咁,陳豪vs林峯,揀邊個? 係咪林峯受歡迎過陳豪就要放棄陳豪?

只有你先最了解自己個小朋友性格和能力,你應由佢個角度出發決定邊間岩佢。

St Paul boy..., no need to worry about Secondary school again.  

回覆:Stella903 的帖子

If your son doesn't need to travel a long distance to go to St Paul, I think St Paul is a better choice. Well, I agree with Teresa, you should have known this and have put yourself in this position

睇校名, 我相信100%家長會揀Paul Boys.

我唔係喺度潑冷水, 只想以一個用家(我大仔係SPCPS畢業生)同持平角度喺度討論下.

曾經有個真實case, 小朋友係SPCPS學生, 初小讀得辛苦,  年年差唔多包尾, 唔係佢唔肯讀, 而係溫完書都考得差. 校方冇叫佢退學, 亦唔push家長, 小朋友後來assess到有些少學障, 學校有支援, 加長時間做卷, 比好多allowance, 家長亦有跟進問題.  校方喺呢方面都比左好多support.  但小朋友冇咩大改善, 家長開始覺得呢間學校未必適合, 就轉左去另一間出名官小. 奇怪事發生了,  個小朋友連續幾個學期考top 5. 以呢個成績繼續上, 極有幾會入Band 1官中.

所以, “名校”未必個個岩.  如果佢係做事快靚正而又鐘意唔同課外活動, 直資學校會較岩佢性格.  現階段睇banding其實作用唔大, banding係講學生本身banding而唔係學校, EDB亦冇一個所謂既 “list”去明確區分小學既banding.
同埋, 如果要將A校同B校比較其實好有難度.  除非有家長既小朋友, 一個讀SPCPS, 一個讀馬頭涌官小, 咁佢就真係可以解答到樓主既問題.  

建議樓主去埋星期六briefing session先, 有Q & A時間比你問校方.

以上只係個人睇法, 有咩得罪請見諒!

loveDD    發表於 14-2-24 21:42
crabtree528  很好的分釋  發表於 14-2-24 10:59
crabtree528  很好的分釋  發表於 14-2-24 10:59
YuHangMum    發表於 14-2-24 09:17

回覆:聖保羅書院小學 VS 馬頭涌官立小學

你自行係用什麼條件入的?已經有好派位就去吧!st paul 同馬頭涌完全唔同,應一早有結論!有很多人什麼offer都沒有,請盡早決定放位!

你住边先?如住在九龍,SPB個位真係……返到學都好難join課外活動!不過,樓主應最清楚自己情況。

引用:睇校名,+我相信100%家長會揀Paul+Boys.我唔

原帖由 Teresa 於 14-02-24 發表
睇校名, 我相信100%家長會揀Paul Boys.

我唔係喺度潑冷水, 只想以一個用家(我大仔係SPCPS畢業生)同持平角 ...
題外話,你朋友個仔在SPCPS成績咁差,又點可以插入出名官小?點解會收?識人嗎?

引用:Quote:原帖由+Teresa+於+14-02-24+發表睇校

原帖由 siden 於 14-02-24 發表
題外話,你朋友個仔在SPCPS成績咁差,又點可以插入出名官小?點解會收?識人嗎?

...
唔識人,係插班。但佢有同學校傾過小朋友嘅問題要學校支援。至於SPCPS有冇比reference letter 就唔多清楚喇!

‹ 上一主題|下一主題