用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 CKY 幾時會call waiting?
go

CKY 幾時會call waiting? [複製鏈接]

有冇過來人可分享cky在第一輪收生註冊後,幾時會call waiting?
   1    0    0    0

cky好像經常都到差不多6月才call waiting. 去年在call waiting前有call 3rd in. 今年不知道是否同樣玩法。

過去幾年都會晌 6 月交大訂後 call waiting list 嘅小朋友去註冊!不過呢批 wait list 應該要再 interview 多次,大約3月至5月,年年都唔同!

回覆 hehehahama 的帖子

去年cky 已有3rd in 嗎? 不是今年才有嗎?

以我所知,第一輪收生註冊在2月份, 如果有人放棄註冊, 空出黎既位, 都要留待6月份才call waiting 嗎?
又想下今年入左2nd in 但冇 3rd in 的家長, 收到的result 是什麼, 也是waiting 嗎?

回覆 jojade 的帖子

去年是兩次interview後出結果,之後有call waiting的小朋友多一次interview決定邊個後補,今年係3次interview後先出result,唔知之後係咪都會有多一次interview.

但很想知, 今年進入2nd in 但沒有3rd in 的小朋友們收到的result letter 也是waiting list 嗎?

我只是想知今年2nd in 止步及3rd in 後入不到圍的同樣是waiting list 嗎? thx

我朋友個女2nd in後是直接收reject信,入唔到3rd in好失望。

今年唔知係幾時交大訂呢?

有冇註冊左cky媽咪會知幾時交大訂?

暫時仲未知幾時交大訂!學校話大約6月會寄信通知!前年係5月尾交大訂。舊年就係6月頭。

其實2月註冊後都應該有位放出嚟!但數量應該唔會太多,畢竟呢間係私校,留位後都可抽獎!不過,大抽獎後音樂椅遊戲開始,情況會好唔同!入到3rd round on waiting list 嘅小朋友都仲有唔少機會㗎!唔好放棄!不過,真係要有心理準備仲要 in 多次!希望大家收到好消息!

回覆:CKY 幾時會call waiting?

聖保羅男同英華註册後我估可能有男生放位的。

引用:過去幾年都會晌+6+月交大訂後+call+waiting

原帖由 NIDmama 於 14-02-25 發表
過去幾年都會晌 6 月交大訂後 call waiting list 嘅小朋友去註冊!不過呢批 wait list 應該要再 interview  ...
今年做法似乎有d唔一樣,已經3rd in咗,我認識有3rd in嘅小朋友一係收offer一係waiting。佢今年咁安排可能想簡化接見程序,唔駛逐個call 逐個再約見,到有人放位可以好快手call waiting。

希望啦!

sonsonc 發表於 14-2-27 07:10
聖保羅男同英華註册後我估可能有男生放位的。

已放位,祝大家早啲收到Call。

回覆 甘恩 的帖子

甘恩,好欣賞你咁快放位!相信好多人都唔會做得到!你絶對唔係集郵家長!我相信你今次嘅選擇冇錯!

甘恩  謝謝呀!其實家長心中都會有一把尺去量度每一間學校,如有一間更心儀的學校有offer,應早一點放任,利己利人。將心比己,真係要早啲放位。  發表於 14-2-28 09:58

其實如果二月有人冇註冊, 點解學校要等到六月先call waiting?
又唔知入左3rd in on waiting 又有幾多個, 睇怕都有成300個, 唉....好似就算有得wait 都幾渺茫

Jojade, please check PM
‹ 上一主題|下一主題