用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小? ...
樓主: hidy88
go

有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小? [複製鏈接]

我仔都冇上面試班而有offer!曾經聽聞,學校會識分別出有冇上過面試班嘅學生,有d問題若冇上過嘅小朋友唔識答,會扣分但唔多,但若果係一個學校覺得佢係有上過而唔識或答得唔好,扣分會更多。其實由得小朋友表現童真自然嘅一面咪重好!

引用:咁請問有d咩要教個仔呢?我想自己教但唔知

原帖由 hidy88 於 14-02-22 發表
咁請問有d咩要教個仔呢?我想自己教但唔知有d咩要教佢
上面試班一星期一天,自己敎每天15-20分鐘。你覺得那個成效高?再者,你清楚小朋友的好與不好多的定面試班?
最基本一定係禮貌,一定要敎好。
其次,媽媽要睇舊post,找心儀學校interview 模式,訓練下小朋友。對答,排card講故事,訓練下小肌肉,拋豆袋,玩平衡木,有的學校要跳舞。間間不同。媽媽亦雖在這處做下功課。
競爭非常激烈,到時心理質數都好緊要。小朋友要有充足休息,太累會影響表現。
再者,運氣都有影響,interview時間太早可能未必適合一些家庭,所以盡了力就可以,不要太擔心,影響自己情緒,小朋友㑹知。
預祝成功!

rainbowcov    發表於 14-3-12 13:26

我同囝囝唔知算唔算你心目中既"符碌"。我一路都係抱輕鬆心態,揀定適合阿仔既數間小學,自己揀既唔係神校,亦唔需要特異功能,故此囝囝只係上一d佢有興趣既興趣班,平日自己教下玩下。試一試,考到就讀,考唔到就等派,派唔好就叩門,試過唔得就算。

其實你咁樣問得,即係你都唔係好緊張你小朋友邊間啦! 估計你地都冇打算考神級或深d既小學,那麼你地只需多d同小朋友睇中英圖書,玩下加減遊戲,多d傾計對答,留意下小朋友禮貌言行便可。其實就算唔考小學,都應該做以上既事,另外幼稚園階段最好打打基礎,點打基礎呢,人人方法唔同,我唔贊成呢段時間hea左去。

回覆:hadwinboy 的帖子

Me too小朋友冇cert,無何興趣班,冇面試班。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我隻仔無讀面試班,但我絕唔會覺得佢係符碌,
雖然得一間收,但呢間收係實力嘅表現,賽前因為考核方法+阿仔能力,已知收嘅機會最高
唔收佢嘅...係學校唔識揀人!

bobbob  無錯  發表於 14-2-24 14:41
恐龍家

回覆:有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小?

多謝你哋的分享

冇面試而有學校收係唔等於符碌o既.....你心態同出題都有問題........零分重作!!

(表情符號已由版主移走, 請善用, 多謝合作)

上面試班唔係包生仔,如果小朋友唔怕醜、表達能力無問題,家長自己又有時間同小朋友練習,其實真係唔使上。我有上,因為我小朋友表達能力差,我亦都當比佢多d機會練習學校可能會考o既範圍。希望幫到你!

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-2-23+21:36+編輯

其實又唔駛好刻意,學校都係睇小朋友性格多d , 唔希望見到小朋友咁造作. 我覺得做返自己最好.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

只係問下啫,又何必亂話人啞!!

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 真心講句, "符碌"二字, 得罪左好多家長

要知道家長們都為左考小一努力裝備子女多年, 學咩班又好, 陪睇書講故事又好, 從遊戲中學習又好, 裁培性格又好, 絕非一個短期面試班可比, 付出同努力係成正比, 又豈可以用"符碌"二字呢

(利申: 我兩個小朋友都係無讀面試班入讀直資, 不是靠符碌)

我個仔個時都是冇join面試班, 學校本身有幾堂在暑假的俾佢, 我覺得對佢冇咩大用, 因為佢的弱點不是面試班可以改善, 而佢又較外向, 所以對面試班的需求不太大, 自己教, 都有多過一半的收取率.

不過如果小朋友本身是較慢熱同吸收型, 面試班有一定好處, 尤其是針對神校個些, 有可能會增加機會, 所以成效是因人而異.

引用:樓主,+真心講句,+"符碌"二字,+得罪左好多家

原帖由 Charlotte_mom 於 14-02-24 發表

要知道家長們都為左考小一努力裝備子女多年, 學咩班又好, 陪 ...
對,冇上面試班有學校收就係"符碌",邏輯錯誤加上有語病。

呢個帖証明中文表達力及邏輯思維的重要。

Charlotte_mom 發表於 14-2-24 15:57

要知道家長們都為左考小一努力裝備子女多年, 學咩班又好, 陪 ...
give me five
講真心話比人飛走個貼

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我諗係我表達得唔清楚,有無上面試班而考到直/私小係一個問題,而在外無上任何班而考到“符碌”又係一個問題,令人誤會唔好意思

回覆:小馬高 的帖子

你說話好聽d,如果唔啱可以唔睇,無必要喺度鬧人,揾人發洩

‹ 上一主題|下一主題