用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉+專注力不足,過度活躍考試成績
樓主: patpat234
go

[其他] 自閉+專注力不足,過度活躍考試成績 [複製鏈接]

patpat234 發表於 14-7-22 03:54
sorry 今日先收到提醒通知

下學期成績都出埋
請問樓主,你俾兩位小朋友食利他林加魚油一齊食,咁可以的嗎?請問係e生建議或是你自己加埋鱼油俾佢地食架?我都有咁諗但警D藥加埋一齊唔知得唔得?thx

Karen1111 發表於 15-9-6 23:03
請問樓主,你俾兩位小朋友食利他林加魚油一齊食,咁可以的嗎?請問係e生建議或是你自己加埋鱼油俾佢地食架 ...
我問左醫生, 醫生話無問題
始終我都唔想小朋友食咁多藥, 所以醫生建議嘅份量減半再加魚油

pollycps 發表於 15-9-6 15:40
唔知有冇人想一齊訂呢?
你CLICK 入最尾果版落ORDER 就已經係BK團購價.

patpat234 發表於 15-9-6 23:59
始終我都唔想小朋友食咁多藥, 所以醫生建議嘅份量減半再加魚油
...
咁請問你食開嘅鱼油有幾多份量EPA&DHA 架,想參考下,謝謝樓主~

回覆:自閉+專注力不足,過度活躍考試成績

請問樓主小朋友食藥後,身高有影響嗎?

Karen1111 發表於 15-9-7 23:45
咁請問你食開嘅鱼油有幾多份量EPA&DHA 架,想參考下,謝謝樓主~
每粒膠囊包含:
400毫克魚油總含量
                            280毫克EPA (奧米加3 / 野生深海鯷魚)
                            100毫克EPO (奧米加6 / 有機冷壓初榨月見草油)
                            9毫克GLA (抽取自月見草油的亞麻酸營養)
                            1毫克維生素E
                            外殼:魚明膠及天然蔬菜甘油

LALA989 發表於 15-9-9 23:10
請問樓主小朋友食藥後,身高有影響嗎?
小朋友一日未大定一日都答你唔到.....

大仔2星期後12歲, 6月時142.5CM高,早2日學校度146CM高
細女下星期9歲,月時129.5CM高,上星期學校度132CM高

佢地出世已經係偏細碼,我又唔覺食左蘗高慢左

請問您系那裡學roller?

引用:請問您系那裡學roller?

原帖由 kubobo 於 15-09-11 發表
請問您系那裡學roller?
大圍

引用:Quote:Karen1111+發表於+15-9-6+23:03+請問

原帖由 patpat234 於 15-09-06 發表
...
想請教,你小朋友係初小成績一般(唔好介意),係知道佢專注力同讀寫有困難之後點改善成續?定係靠食藥就得?
我有迷思

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-09-06+發表

原帖由 tinaleung 於 15-09-11 發表
想請教,你小朋友係初小成績一般(唔好介意),係知道佢專注力同讀寫有困難之後點改善成續?定係靠食藥就得?  ...
大仔佢4歲時已做評估,係自閉傾向,佢無評過有讀寫障礙,不過佢初升小一時識嘅字真係好少,醫生開藥主要係想穩定佢情緒唔係令佢專心,但其實隻藥又真係可以令佢個人定啲。

佢成績提升唔會單係食魚油或者食藥,不過呢2樣野又改善到佢上堂態度。
學校嘅教學方法,改善親子關係,開竅,都係令佢進步嘅原因。

patpat234 發表於 15-9-10 22:11
每粒膠囊包含:
400毫克魚油總含量
                            280毫克EPA (奧米加3 / 野生深海鯷魚)
謝謝樓主,祝你小朋友越來越進步,加油

引用:Quote:原帖由+tinaleung+於+15-09-11+發表

原帖由 patpat234 於 15-09-11 發表
大仔佢4歲時已做評估,係自閉傾向,佢無評過有讀寫障礙,不過佢初升小一時識嘅字真係好少,醫生開藥主要係 ...
多謝分享!我囡剛升小一,佢情緒好差,濕疹又勁發,搞到我都癲。星期五見醫生,囡囡應該要食藥,想問初期要注意d乜?

回覆:自閉+專注力不足,過度活躍考試成績

FB有個谷“小學生讀者心德及ADHD亞氏保加谷

回覆:patpat234 的帖子

我小朋友容易鬧情緒,請問這補充濟有沒有用?

我小朋友9歲,小一時被評估有adhd,至今已經食藥3年!一直都係食concerta,今年就食27g,成績一直都keep到中上!有藥效期間個人真係好定,專注做功課溫習兩三小時都無問題,但藥效過左就變得坐唔定,最大問題係一玩得太開心就瘋癲,真係可以用瘋癲來形容,差距太大!樓主,你有無遇過呢種情況?可以點教?我都唔想佢長期食藥,想慢慢訓練佢自控能力。
多謝指教

引用:我小朋友9歲,小一時被評估有adhd,至今已

原帖由 家希媽媽 於 15-10-09 發表
我小朋友9歲,小一時被評估有adhd,至今已經食藥3年!一直都係食concerta,今年就食27g,成績一直都keep到 ...
我女本身中意寫字,放假唔食藥佢都可以坐低做功課,但偶然都會周圍望下,如果食左藥佢會專注啲無咁易分心。其實佢有冇食藥都好,如果一玩起上來就收唔到掣,有時我唯有喝停佢,停左之後又無野。

引用:我小朋友容易鬧情緒,請問這補充濟有沒有用

原帖由 bbpigbb 於 15-10-06 發表
我小朋友容易鬧情緒,請問這補充濟有沒有用?
多少都有啲

回覆 patpat234 的帖子

近日跟朋友一起聚餐,他的小朋友跟我仔仔玩得埋,由於我都想他可以玩得開心點,所以都沒有給藥,點知失控到朋友的小朋友也問我“平常他也是這樣不受控的嗎”?,淚崩!

回覆:家希媽媽 的帖子

呈一考得不好,想食藥,但排期排到九月中覆診,點好?

‹ 上一主題|下一主題