用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 係咪好多國際小學唔收細b ??
go

係咪好多國際小學唔收細b ??

競爭咁大,細b好難入小學?

回覆:係咪好多國際小學唔收細b ??

I think it really depends on ur baby's ability.

回覆:yannbaby 的帖子

不是

I think int school interviews really depend on their performance.

Really depends on school's policy. ICS's cut off is the end of Aug.  Our normal definition of small B (ie. Nov/Dec) will become big ones in this case:

"a. Age requirement:
•Reception One: 3 years old before September 1 of year of entry
•Reception Two: 4 years old before September 1 of year of entry
•Pre-Grade One: 5 years old before September 1 of year of entry
•Grades 1 to 12: date of birth after September 1 of year of entry will be reviewed on a case by case basis"

回覆:係咪好多國際小學唔收細b

當然係睇表現,但係平均來講,6歲以下的小朋友,有時差一兩個月能力上已有很大差異,唔洗同人比,你睇自己個小朋友一個月前後真的會好唔同。細B平均最少都細人幾個月,生理同心理發展真的未及其他小孩子,係會蝕底d,所以細B想同人爭,就要操多d lor。

我個都是細B,報小一但學校話佢真的未夠水平Y1, 不過就收佢讀reception做大B。老師有問過我佢是否早產B,好明顯佢地都認為細B是會技不如大B。

ESF我相信係睇表現, 我兩個小朋友都係細B, 兩個考兩個ESF (ESF + PIS) 都收.  而同學當中的確有D係比我小朋友大足一年的, 因為佢地當年考時, 學校叫佢地讀遲一年.

簽名被屏蔽

我覺得如果細b係女仔,分別小d,因為女仔早熟。但如果係男仔又係細b,分別會明顯d。當然如果父母花多點時間去栽培,還是可以追上去的。

回覆:vivicui 的帖子

我覺得有啲學校會考慮potential有啲純睇表現。if looking for potential they will then consider the impact of big/ small b on development at that stage which will sooner or later be outgrown. Then small kids with slightly less well performamce may also be considered.

見d同學仔女;9/10/11/12月 birthday都唔少;只可以講唔覺得學校會主動screen out d細B;但都係個句 - 睇臨場表現。

回覆:係咪好多國際小學唔收細b

除ESF, 其他IS如CIS, Kellett都是截8月尾,所以9月1日以後的都要遲一年。

以我仔經驗,佢係細仔,考一間IS的Pre-Grade One(因截8月尾)就入左,另一間IS的Grade One (無限8月尾)就Waiting。

我估係都真係有明顯分別,不過我都prefer佢做大仔

Performance definitely.  但也有漏眼嘅, 始終得個半個鐘, 細D小朋友如果好似我個咁, 怕羞D就好蝕底, 唔係個個老師都能SEE PAST呢D.  我個仔係十二月尾仔, ESF話佢唔READY.  另一間收左, 佢咪讀得好地地, 佢寫字麻麻, 但英文閱讀能力中上.  Y2轉返去ESF, 完全冇問題.

回覆:elmostoney 的帖子

你仔仔y1係讀邊間? Y2再考esf會考咩?

其實大部分國際學校學生是早本地學校學生一年入學,即五歲讀一年班,所以跟本地學校的細b是同年齡,實在沒有須要再早一年入學!

I wanna to know too.

回覆:CSJ安樂窩 的帖子

想請問學校點樣叫佢讀遲一年?交定下一年學費?

回覆:紅紅 的帖子

請問係報邊間小一?而叫又收妳去 reception ?

我個仔Y1讀ICA, 個人覺得面試老師比較睇得深入D, 我個仔係怕羞, 但能力係OK嘅.  ESF就有幾個BENCHMARK (拿筆寫字, 主要係自己個名同畫畫, 同老師對答及同其他面試小朋友互動, 當然英文理解能力就一定要), 覺得你唔得就算, 唔會咁靈活去判斷.  因為我個仔申請左Y1, 有得IN, 當時ESF唔收, 就一路排Y2, 到Y1學期尾, 差唔多排到佢就叫佢去再面試. Y2開學前有位先轉佢過去.  至於ICA同ESF, 各有各好, 我地轉佢係因為ESF有中學.