用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們如何處理小朋友固執行為?
go

[其他] 你們如何處理小朋友固執行為?

小朋友2歲9個月,性情固執,唔識睇人眉頭眼額,當佢固執地堅持要做某樣不合規矩但無傷大雅的事情時(例如吃緊飯,食下食下突然要拿貼紙,唔俾就係咁發脾氣,同佢講好多次,如果佢乖乖食完飯就有貼紙,但完全冇用),請問應該如何處理?要堅持大人規矩由得佢喊or就住佢?如果小朋友本身有過度活躍/非典型自閉傾向,如何管教合適呢?

如果是有ADHD / A之類的, 真可以在非常小事中固執的, 我自己試過說道理, 獎罰等, 不過好多時都不work, 佢可以試過在大街上都哭鬧.   但無論如何, 都要堅持大人規舉,

回覆 HaYi 的帖子

有時真係見佢喊得好可憐 又唸到佢可能自己都控制唔到自己情緒,咁大人堅持是否真的幫到佢?

我覺得好過不堅持, 如不堅持, 佢地只會覺得哭鬧是有用, 不過因佢地不懂看勢頭, 重犯的機會會比一般小朋友高好多, 而且就算大個左情緒方面的波動都比普通小朋友大, 且不理場合, 形成社交的障礙,

可惜有時面對此些有SEN 的小朋友, 不是家長改變管教可以有效. 我冇法依家是試藥中(7.5歲), 因為行為治療/ 社交小組個D不太有效.  你個細就樣樣試下先, 希望最後都不需食藥.

回應情緒,但堅持原則

可參考親子或兒童遊戲治療法的方法,幫到的。

我有其他post有分享。

親子童讀樂

fixedstar99 發表於 14-2-20 17:35
小朋友2歲9個月,性情固執,唔識睇人眉頭眼額,當佢固執地堅持要做某樣不合規矩但無傷大雅的事情時(例如吃 ...

有時係要見到樣野先安樂,唔比會發狂,可以試下比佢照攞貼紙,放在佢視線以內既地方,但佢又唔會攞到,同佢講食完自比,同埋限佢某段時間內食完,攞埋個鐘比佢睇

回覆 Anan3388 的帖子

請問可以share你的其他post嗎?
我找不到

回覆 HaYi 的帖子

其實我個小朋友仲未真正確診,我同佢見佐CAC姑娘,但排緊期見醫生

呢個時候適合行為/遊戲治療嗎?

回覆 Y123 的帖子

唔滿足佢,佢真系會發狂,不過如果我地唔睬佢,佢都好快就去玩第二樣野,只不過一定唔會再做返原先應該做的事,例如食飯。

遊戲治療可幫到小朋友表達情緒需要

行為治療要六歲才開始

回覆 Anan3388 的帖子

想要遊戲治療小姐資料,謝

我的方法是, 比他更固執

食飯要貼紙, 我唔會俾, 因為要俾佢知道食飯係佢, 同埋一些規則,