用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生社交欠佳
go

小一生社交欠佳

老師說隻bee不善社交和自我管理, 同學也有因此而較為針對他.
請問社交班, 或制服團體(如童軍)會比較有幫助改善?

引用:老師說隻bee不善社交和自我管理,+同學也有

原帖由 bee918 於 14-02-20 發表
老師說隻bee不善社交和自我管理, 同學也有因此而較為針對他.
請問社交班, 或制服團體(如童軍)會比較有幫助 ...

讓孩子參加小童軍吧,同時最好家長也幫手做領袖,易子而教,助己助人。

引用:Quote:原帖由+bee918+於+14-02-20+發表老師

原帖由 huba 於 14-02-20 發表
讓孩子參加小童軍吧,同時最好家長也幫手做領袖。
我都讚成童軍,我仔雖然仲係K3,佢K2,K3都有參加女童軍嘅小蜜蜂,團隊生活幫到小朋友很多!

了解小朋友做了什麼,令其他同學針對他,幫他改善。

另外,都贊成參加小童軍等制服團隊。一來,他和多d機會好同學相處,玩多d、熟d,關係自然好d;二來童軍教愛己愛人、日行一善,團隊氣氛令小朋友容易friend起來。

坊間有社交班,最好找非牟利or if u dont mind, for special need (因為導師專業一些)那些。

其實這些社交班只可improve techniques, 性格ge 野,好難一時三刻改變到,如小孩有些強項,我會從這方面發展,其他人知你叻自然理你dui.

引用:坊間有社交班,最好找非牟利or+if+u+dont+m

原帖由 MrBeast 於 14-02-20 發表
坊間有社交班,最好找非牟利or if u dont mind, for special need (因為導師專業一些)那些。

其實這些社 ...
有些叻仔只是叻埋一邊,唔想同一些轉數唔夠佢快的小朋友一齊,普通一點的小朋友想同佢做朋友也不成。

回覆:小一生社交欠佳

多謝大家的建議

回覆:小一生社交欠佳

協康會有開辦兒童社交班,SEN 同普通小朋友都有,口碑幾好,可惜要平日上堂

bee918  好像有些是星期六上的. 另外, 長假期如暑假也會有  發表於 14-2-21 12:57

改性格這題目,我有親身經驗。

12歲時驚覺自己粗心大意,便立心改變,結果19時開始有人讚我細心。另外,我26歲結婚時仍保留優柔寡斷的性格,被老婆鞭策多年及經工作上的鍛煉,今天已頗為決斷。

我們的制服團隊也收過不善社交的隊員,他最初被其他隊員杯葛,導師們經幾年的努力,接納他、教他如何待人、教他檢討自己的行為及明白別人的感受、給他時間改變及在適當時間為他出頭,阻止其他隊員的惡意杯葛行為。今天的他總算較為其他隊員所接受,亦變得極之積極!要修正偏差行為,確實費時,但只要有心及不放棄,一定可以見到果效,努力吧!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

也不是要改變小朋友的性格, 只想他的社交技巧可以改善, 能與別人好好合作.

因為小一生功課開始忙了, 時間少了, 小童軍是一個較持久的活動可以玩多年, 我會給隻bee參加童軍.

happy_lavender 發表於 14-2-21 11:21
改性格這題目,我有親身經驗。

12歲時驚覺自己粗心大意,便立心改變,結果19時開始有人讚我細心。另外,我 ...
請問是什麼類型的制服團體呢?

醒目開學勳章 王國長老

我仔係ADHD+非典型自閉, 做事衝動又唔識睇人面色, 社交麻鬼煩煩

制服團隊有D幫助, 但有限, 以我仔果隊, 返齊人成70人, 領袖邊睇到你咁多, 當然知道邊D人弱D都係會留意多D (我仔易有脾氣同易喊), 但唔好期望真係幫到咩, 最多都係傾下, 之後講返情況俾你聽(領導都無受過訓練點去TRAIN呢D社交野架)

如果要唔太貴, 小童群益會, 明愛, 保良局, 聖基道等機構都有社交/EQ/溝通課程, 可以去睇睇, 我仔上過D自理小組, 而家O係聖基道健苗軒上緊情緒管理班, 由以前小小事就大反應, 到而家識/習慣左要快快收拾心情, 點去理性/正面睇一D唔如意既事, 雖然離畢業仲有一段距離, 但都進步唔少

你可以去睇睇, 唔岩區的話打個電話去問下
http://hke.bgca.org.hk/0785/file ... .pdf?l=C&id=731

http://www.poleungkuk.org.hk/200 ... ervices-centre.html

http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/activity.html?cid=16

貴少少, 余德淳我聽過效果都好好, 不過九龍我未上過
http://www.cytchk.com/gp_age.htm

bee918  謝謝你的詳細的資料!
余德淳對我bee效果不彰呢.  發表於 14-2-25 13:08

回覆:bee918 的帖子

基督少年軍

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

制服團隊有導師訓練架喎,我已上了近20個課程,其中包括兒童及青少年心理,自己亦另外上了6、7個家長教養子女的課程。

據AYP及我們團隊的指引,通常1名導師睇7~10名隊員,除非人力資源很不足,否則應該能顧及各隊員的需要。

我們分隊的導師每人跟進4~5人,自理能力低、過度活躍、讀寫障礙、自閉、聰明、hea、社交障礙,全部有遇過。我認為主睇D導師有幾落力,盡心的話,隨時跟得比老師更貼,因為我地限制不多,做得導師就大多是有心人,好少hea。

little_yolky  點解 "聰明" 都係有問題?   發表於 14-2-24 12:51

醒目開學勳章 王國長老

唔好誤會唔係話導師hea, 唔係有心點會花呢d時間呢? 不過童軍本身有進度要跟, 又一大班小朋友要照顧, 導師可能分身不遐呀

對於唔清楚就話無training, 我致歉先

回覆:happy_lavender 的帖子

好欣賞你好有心!導師有心,小朋友就已經有得著!

happy_lavender 發表於 14-2-23 09:35
制服團隊有導師訓練架喎,我已上了近20個課程,其中包括兒童及青少年心理,自己亦另外上了6、7個家長教養子 ...

請問 "基督少年軍" 跟童軍除了宗教差異以外, 還有什麼分別? 我囡囡學校有童軍, 又有基督少年軍。請賜教。

點評little_yolky  點解 "聰明" 都係有問題?   發表於 半小時前

以我個人經驗,有D聰明仔女好寸咀,善意惡意挑戰,全部有齊!自己教學時,轉數慢D都死!我相信有老師會當此為麻煩製造者。

回覆 little_yolky 的帖子

我沒有服務過童軍,只能就我所知的輕輕說一下,這只能作參考,因我實在沒有資格評論任何一個制服團隊。

基督少年軍(簡稱"少年軍")是全球第一個青少年制服團隊,我們的創辦人與童軍的創辦人是認識的,我們的創辦人亦有就創辦童軍提供過意見。

兩者主要分別是宗教,雙方的獎章制度也頗接近。童軍的獎章訓練較多元化,即有多些獎章可供報考;而對步操訓練的要求,相對不及其他制服團隊嚴厲(最低限度不及民安隊少年團及紅十字會少年團,我中學時參加過紅十字會少年團,當時的主要訓練九成是步操,一切課程要在集隊以外的時間到紅十字會總部上的。)步操形式方面,童軍的是陸軍操(除了海童軍),少年軍的是海軍操;兩者分別唔算大。少年軍由於有宗教背景,在生命栽培方面自然比重較高;也由於基督教是宣揚愛的,所以相對較包容。

希望能令你對兩個團隊有初部瞭解。

引用:老師說隻bee不善社交和自我管理,+同學也有

原帖由 bee918 於 14-02-20 發表
請問社交班, 或制服團體(如童軍)會比較有幫助 ...
除了尋求專業人士協助改善社交技巧及情緒管理的問題外,家長還可以考慮增加孩子與同學一起玩的機會,令他們熟絡起來.