用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 不能發聲的家長: 一人一樂器……簡直是惡夢 ...
樓主: MoubarakF
go

不能發聲的家長: 一人一樂器……簡直是惡夢   [複製鏈接]

引用:Quote:linorman+發表於+14-11-2+12:42+麻煩

原帖由 leopak 於 14-11-04 發表
問左了,只要有寒冷天氣警告,就可以著羽絨外套,乜顏色都得。只是不可以著皮草。
...
thanks,  咁就容易買啦

引用:回覆+linorman+的帖子 有寒冷天氣警告就可

原帖由 RCD 於 14-11-03 發表
回覆 linorman 的帖子

有寒冷天氣警告就可以, 顏色冇限.
thanks

linorman 發表於 14-11-5 09:20
thanks
唔洗客氣

回覆:不能發聲的家長: 一人一樂器……簡直是惡夢

其實好多媽媽接受唔到自己小朋友係他人口中曳學生,
如果一間學校比咁多老師針對,其他同學又唔同佢玩,有可能真係個小朋友本身有問題出現,我講係有可能啫,唔係偏幫邊個⋯
反而個家長應該正視呢個問題,唔好淨係聽自己小朋友單方面說話,可以直接搵老師或者其他家長問下情況,先係根治問題的方法

一人一樂器係一個好好計劃,可惜今年已經冇啦。

回覆:leopak 的帖子

又到學校考試季節,唔知係已經考完,還是就黎考呢?考試範圍大唔大,係唔係教過先會考?考試前後學校有什麼溫習安排嗎

linorman 發表於 14-12-6 08:45
又到學校考試季節,唔知係已經考完,還是就黎考呢?考試範圍大唔大,係唔係教過先會考?考試前後學校有什麼 ...
1月中先考,末知範圍喎。

回覆:leopak 的帖子

咁遲,咁咪聖誕假期都係溫習

幾時放聖誕假?

linorman 發表於 14-12-6 20:50
咁遲,咁咪聖誕假期都係溫習

幾時放聖誕假?
22號開始放。
係呀!聖誕要溫習。

leopak 發表於 14-10-31 21:08
你好,我想問下聖小有外籍老師嗎?英文一個禮拜幾堂?乜課用普通話?其它課用粵語教?thx

shirley2014 發表於 15-2-12 20:43
你好,我想問下聖小有外籍老師嗎?英文一個禮拜幾堂?乜課用普通話?其它課用粵語教?thx ...

一星期有一堂外籍老師上堂,普通話堂就用普通話教,除了英文堂,其他全部都是廣東話上堂。

囡囡話小息是可以去操場玩的,下雨天才到地牢玩。操場是和中學部共用的,拉了一條繩,大家不能過界。

很久無上親子王國. 估唔到阿女間小學咁樣比人批評. 今時今日做教育真的不容易. 小朋友返小一開始, 就是印證她會慢慢地離開自己懷抱. 她們將來在社會要面對的事情亦不會事事如意. 我們不可能保護她們一輩子, 為她出頭一輩子. 有些時候, 要讓她們自己去面對, 去解決, 去改變和適應.   小女返了一年多聖母, 各方面也很好. 她成績中規中距, 不是很突出. 但和老師同學都相處得很好. 她對修去簡直是既敬且愛. 每個人心中的一把呎也不一樣, 或許遭遇不一樣,或許面對的態度亦不一樣...... 沒有完美的學校, 只有合適的學校. 看完樓主的帖文, 只能說一句聖母小學不適合她和她的小朋友. 但對我和我的小朋友而言, 聖母真是一所不可多得的好學校,尤其在教導品德方面是我最欣賞的地方.   

chanyw777    發表於 15-9-22 18:02

阿女有專注力問題,但由一年級至三年級老師也照顧有加,會安排她坐最前及時常提點她,又安排比較叻的同學幫助她, 老師背後付出的實在很多,亞女亦由懶理學業的態度變為緊張及積極的態度,班裏學習氣氛良多,有良性競爭,現在亞女巳一心頼死糸聖母吾肯走,從前的她是討厭上學校(幼稚園),今天的她成熟了不少,成績/學習態度/品行上令我很安慰,只可以話我無揀錯。

chanyw777    發表於 15-9-27 10:26

回覆 MoubarakF 的帖子

好難過 寶貝加油

MoubarakF 發表於 14-2-20 15:23
回覆 bee918 的帖子

本人自知小女性格好動活潑……好鍾意多嘗試的小朋友。可惜聖母是採用"預防教育法",在 ...

咁我唔報呢間啦!

請問有女兒今年讀小一既家長可以分享嗎?是否活潑好動坐唔定就唔適合聖小?thanks.

TKLR 發表於 16-9-24 08:39
請問有女兒今年讀小一既家長可以分享嗎?是否活潑好動坐唔定就唔適合聖小?thanks.

...

我女今年小一,佢都好動,其實初開學老師會比時間佢地適應守規矩,而家佢學會上課時上課,遊戲時遊戲,反而我覺得咁幾好,小學唔同幼稚園,要考試測驗,如果平時上堂唔留心,到考試測驗會比較辛苦

一人一樂器 是不是沒有了? 音樂科考試是否要考一樂器演奏?

睇左依個post,有啲擔心,我女都係活潑好動,鐘意問問題,我怕聖小要培養個個小朋友都係要文靜,聽教聽話……如果小朋友唔達到佢地要求嘅模樣,會唔會視為異類?真係想聽多啲用家分享,先謝。

‹ 上一主題|下一主題