用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小 四 精 英 班 中 文 科 全 班 插 水 式 退 步 ...
go

小 四 精 英 班 中 文 科 全 班 插 水 式 退 步 [複製鏈接]

小 四 有2 班精 英 班,  今天 學校 上 學 期 頒獎,  才 知道 全班插 水 式 退 步,  我 仔 成 績中 文 科 一 向 不 錯 都 只 剛 好 pass,  怎 知全 級 第一名 都 拖 跨,   與 其他 家長discuss,  才 知全班 都 死,   最高 只有71分,  連 普通 班 都高分 過我 們,  我讀書 多 年,  都 是first time 見到 這 情況,  我 相信 幾 差 者 都好 ,  不 致全班 都 死,  鄰班精 英 班 卻 多 人 高 分,  這 特別情況, why 校長 不 檢查???

你們 有這 情況?

Many thanks  (only discussion, no bias at all)

2    0    0    0

醒目開學勳章

2班由不同老師教?

回覆 CALVEN 的帖子

對,  但 一 位 老師 改 全 級.

我 相信 小朋友 個個 天 資 不 會 相 差 太 遠.  And teachers threatened students to inform students not to let parents to chase for marks (in fact, we were / are not.  we just want to find out what's wrong with our kids...), we dared not to flag further in case, teachers take revenge...

回覆:小 四 精 英 班 中 文 科 全 班 插 水 式 退 步

係咪唔同卷?

回覆:小 四 精 英 班 中 文 科 全 班 插 水 式 退 步

下學期會到另一精英班插水(純粹亂估).

回覆:tws2010 的帖子

会唔会唔同卷?

醒目開學勳章

引用:小+四+有2+班精+英+班,++今天+學校+上+學+

簽名被屏蔽

小四重新洗牌係正常架,相信到小五又要再洗過,不過中文手鬆手緊係有分別。

係囉,點解呢?  唔同班唔同試卷?

tws2010 發表於 14-2-18 21:51
小 四 有2 班精 英 班,  今天 學校 上 學 期 頒翨,  才 知道 全班插 水 式 退 步,  我 仔 成 績中 文 科 一 ...
請問貴校怎分精靈班?是否按小三考全級頭70(約數)編班?很難想像70名後同學仔升小四後能中文科排名那麼前,因中文是浸出來的。難聽講句,隔離班有冇放水……

回覆 Anniemun 的帖子

我們 是按小三考全級頭70編班, 分別 是 第一名 這 班, 第 二名  那 班 and so on ( 只有2班精 英 班).   所以很難想像 鄰班  幾乎 個個 高 分,  而70名後同學仔升小四後能中文科排名那麼前, 尾10 都 高 分 過 我們 這班精 英 班,  同意 你 的 說法 - 中文是浸出來的。 我們 都 懷疑隔離班有冇放水 或 老師 手 鬆…… 家長 們 都 晤開 心

我們沒有普教中,問題是不可能全班都死,總有一兩個保持到,最大問題是只有讀本死,作文好多人都高分 或保持到,如果讀本差,作文都好極有限。(註;不同老師改)。我只有告訴仔仔把眼光放遠,學習是漫漫長路,人生總有起跌 及 好好讀 書。

只是不明為何無人覆卷或校長不覺得奇怪,  幸好 阿 仔on 居居,  沒有 不 開 心,  現在 甚麼 都 不 能 做,  只有 寄望 將來,  呈 分 試 不 要 再 發生 類似 事件

回覆 loveDD 的帖子

Same paper...

醒目開學勳章

引用:小+四+有2+班精+英+班,++今天+學校+上+學+

簽名被屏蔽

回覆:tws2010 的帖子

件事真系好奇怪!

引用:件事真系好奇怪! +

原帖由 JJDBB 於 14-02-20 發表
件事真系好奇怪!
中學改變更大!重點是找出原因!

tws2010 發表於 14-2-19 22:35

Same paper...
咁非精英班又係唔係同一份卷?  佢地成績又如何?  會唔會精英a班學生之間大家都做錯了同一part而令至無分?  老師事後有無再講過份卷?  照計考完試之後大家同學都會討論邊度唔識邊度做錯之餘此類,有無問過你個仔?

精英班最高都只有71分, 明顯考卷內容不淺, 仲要唔係作文, 即係無咩主觀成分導致偏差.
有人放水機會好大.

同一份巻for咁多班,奇就奇在老師無責罵,照計咁低分,唔罵到飛起?只叫他們小心 點。
Anyway我同阿仔事後檢討,希望下次做好D

回覆 w_y 的帖子

我們 都 有 這樣 想 過, 今次大家都死得不明不白,全級第一都被拖下馬,我阿仔更拋到無雷公咁遠,其他同學仔都係,只有寄望將來,全級第一個呀媽好好㗎,我見佢同另一個同學補常識,義務架,希望佢都ok,
而我自己會加強阿仔作句及段落重組能力,他常閱讀,應該長遠看,問題不大,只是問題是全班只有中文一科突然死亡,有些奇怪,一科拖累全科整體成績。

希望 我們大家繼續努力呀!

w_y  加油!  發表於 14-2-21 11:21

我 相信 校長 對 上 次 中 文 都 有 懷疑,  亦有 可能 有 家長 投 訴,  今 次 中 文 評估 正常 得 多,  阿 仔 上 返8 字 頭,  同 班 同學 都 是,   但阿 仔 無 特別 去 補,  其實 他 今 次 的 表現 比 上 次 略遜一籌, 真 想校長 知 道 如果 某 些 原因 而 玩 死  學生 真 無奈,  希望 老師 們 多 為 學生 設 想!
‹ 上一主題|下一主題