用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 聽指令 (18month)
go

聽指令 (18month) [複製鏈接]

點樣可以教小朋友聽指令啊?佢通常聽到一半就走咗去做自己嘢

0    0    0    0

慢慢來,18mth吾夠耐心和專注係好正常

咁細冇乜專注力, 況且佢地仍處於探索期, 不用急的.

回覆:langnui1225 的帖子

Playgroup 老師叫我們訓練佢專注力。都唔知點train....

回覆 ml920 的帖子

請問你要小朋友聽甚麼樣的指令?
十八個月大的小朋友通常只能明白並跟從一個步驟的指令(one-step direction),例如:把皮球拾起來。

如果你所給的指令是多於一個步驟,例如:先把皮球拾起來,然後放入箱子內,小朋友在大多數情況下都只會停留在指令的第一歩(拾起皮球),直等到你再提示他放入箱子,他才會把皮球放入箱子。

這個年紀的小朋友是處於探索階段,喜歡到處走動,接觸新事物,所以如果他「坐唔定」是正常的。

對於喜歡的東西或活動,小朋友的專注力大約可維持於5-10分鐘。

至於playgroup老師說要訓練專注力,請問他有解釋原因嗎?

回覆:ml920 的帖子

可以講啲短啲嘅指令,同埋因應小朋友玩緊埋已提出指令,小朋友唔理你時就自問自答,或者形容番小朋友現在在做什麼,等小朋友知道動作的名稱。

可以根據小朋友的興趣提出指令,例如我個女14-15個月時好鍾意入洗手間睇/掂個垃圾桶,我就教佢掉垃圾,搣啲紙碎同佢一齊掉,之後佢就學識咗 “掉垃圾”。

開頭的指令通常是做動作,如揮手,bye bye, 飛吻之類只用手的動作,還有俾/攞野,開頭是近距離,伸手就俾/攞到,之後可以加埋地方,如“拎奶樽去廚房”, “放玩具在櫃上”,慢慢加長指令。

另外,小朋友冇反應唔代表佢冇聽,阿女20個月大時我做過一個實驗,佢當時拎住個玩具奶樽,我就話 “不如沖奶俾bb飲吖”,阿女冇望/答我,但扭開咗個奶樽,跟住我話 “點樣沖奶呀?要加水喎”,佢就去玩具廚房拎水壺,我又話 “要落奶粉”,佢就搵咗個罐扮奶粉,畢出來沖奶。佢全程冇望我又冇答我,但跟住我講嘅野來做,所以,冇反應唔代表唔明白或者聽唔到,可能只係小朋友忙緊其他野,唔得閒答你,但其實佢知你講咩。

回覆:Potato001 的帖子

謝謝你。

‹ 上一主題|下一主題