用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀全英普幼稚園
go

讀全英普幼稚園 [複製鏈接]

有冇家長小朋友升上小學後,後悔俾佢讀全英普幼稚園。本人心大心細揀唔揀全英普幼稚園俾仔仔,誠意問。

1    0    0    0

引用:有冇家長小朋友升上小學後,後悔俾佢讀全英

原帖由 kaka-bb 於 14-02-18 發表
有冇家長小朋友升上小學後,後悔俾佢讀全英普幼稚園。本人心大心細揀唔揀全英普幼稚園俾仔仔,誠意問。

...
但之前有個"回到pn/k1時" 的帖,好多考完小一的父母說後悔沒有送小朋友進英普班喎

引用:有冇家長小朋友升上小學後,後悔俾佢讀全英

原帖由 kaka-bb 於 14-02-18 發表

...
我小朋友讀英普幼稚園,現K2,語言學得幾好⋯ 其實語言細D開始學會好D。也希望可以幫到考小學。

我大女無讀英普,細女有讀,分別好大呢~~細女既PTH準好多~

我都支持讀英普班。廣東話日常會講,一定好,所以早d比小朋友普通話語境,係好事。

回覆:讀全英普幼稚園

有朋友揀了英粵班,再出去上每週一堂普通話,跟英普班天天學天天講,差好遠。。。但亦有朋友因為家裡是說普通話的,所以堅持入英粵班。要視乎家長想補邊種不足。

心儀的小學是否普教中?如果係,就英普班,早些接軌。

有好語境,日日浸淫,小朋友有咗興趣,自己會去主動學,就事半功倍。

引用:心儀的小學是否普教中?如果係,就英普班,

原帖由 sugarnana 於 14-02-19 發表
心儀的小學是否普教中?如果係,就英普班,早些接軌。
我未揀定邊間小學,但有聽過話讀完英普幼稚園,到小學用粵教中唔適應,所以有D擔心

Yanamami  惊咩吖!屋企曰曰都用广東話溝通。小朋友自己識轉丽音㗎!  發表於 14-2-19 13:16

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+14-02-19+發表

原帖由 kaka-bb 於 14-02-19 發表
我未揀定邊間小學,但有聽過話讀完英普幼稚園,到小學用粵教中唔適應,所以有D擔心

...
其實係咪好多小學都有一兩班用普教中?

引用:Quote:原帖由+kaka-bb+於+14-02-19+發表我

原帖由 藍藍媽 於 14-02-19 發表
其實係咪好多小學都有一兩班用普教中?
如果幼稚園英普,但小學粵教中,初時唔適應都好正常,如果父母可講流利廣東話,亦應該可以好快變陣。

回覆 sugarnana 的帖子

但調返轉頭,就會有d辛苦。

機場變雞腸,  出嫁出家

...變

My daughter is in Trilingual class and her first language was actually English ( didn't remember why it happened that way).  Nevertheless, her Cantonese has B6 accent and her PTH has English accent.

I really need to work on improving her spoken languages.

全英普幼稚園接全英普小學、好快適應到。

回覆 picture 的帖子

Let's share my experience too.

係呢度見到好多家長話KG 讀英普班好, 我囡囡現讀第一年英普班.

(可能我一廂情願)以為英普班=英文+普通話(唔會講廣東話),
點知後來發現因有d 係B6學生, 佢地家長要求學廣東話,
所以變成又教普通話又教廣東話.

Jane1983  係學校問題!  發表於 14-2-20 18:44

引用:回覆+sugarnana+的帖子 但調返轉頭,就會

原帖由 Jane1983 於 14-02-19 發表
回覆 sugarnana 的帖子

但調返轉頭,就會有d辛苦。
贊成! 因為我同老公d 普通話都唔多得

這是個別學校問題

我大仔是英普, 現小學(直資) 亦是英普, PTH 易高分, 不用另花時間去補.

其實我見好多官津都改左, P1開始英普 (幾年前都只是P3先開始) 所以去了解下心儀的小學是否普教中啦.
‹ 上一主題|下一主題