用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南VS York
樓主: cece-ko
go

迦南VS York [複製鏈接]

回覆 BORCHRISTY 的帖子

二十分鐘車程好合理,謝分享!

回覆 naomiyyma 的帖子

第三站,都真係要45mins

有家長跟我分享York近一兩年因為濫收學生而令到教育質素變晒質,有無現時PN / K1家長分享一下? 商業與否我不介意,但教育質素 / 老師質素最重要

回覆:迦南VS York

引用:我小朋友係kln+tong+cannan+同york+都讀過

cherryird 發表於 14-2-22 21:21
迦南好唔好我真係不知,只知york英文真係冇得頂,小兒k2已可看一句句英文。

另外今日上課外活動,同學仔是 ...

係wor ..識人讀york , 新年期間去左朋友屋企 , 佢個女自己看字讀了一本英文故事書給我女聽 , 都係k2 ,

引用:唔通我睇錯?????+ +

原帖由 rysu0002 於 14-02-24 發表
唔通我睇錯?????
學校會有subsidies.我個仔k1比4000per month.

fabsum 發表於 14-2-23 15:58
係wor ..識人讀york , 新年期間去左朋友屋企 , 佢個女自己看字讀了一本英文故事書給我女聽 , 都係k2 , :i ...

Me too..i have a friend's son from York, who can read a simple story book by himself, very smart

想八卦問下,我個仔宜家係小西灣迦南讀緊pn但天主教明我都收左佢唔知轉唔轉好?

引用:我小朋友係kln+tong+cannan+同york+都讀過

原帖由 dazkit 於 14-02-22 發表
我小朋友係kln tong cannan 同york 都讀過,老實說,兩間都係好好的學校!

論自理,我覺得cannan好少少, ...
感激你分享呀!

我仔讀York升上K2後中英數都深, 上K3更深.  只講學術及競爭力我揀York.   讀York不用在外補習中英數, 可留番d錢 / 時間學其他野及考 普通話 / Cambridge 試之類.  日日對住個net 班主任, 又日日攻Letterland phonics,  再讀 / 考埋Cambridge starter, 英文一定強!   仲有YPC普通話, 雖然要自費, 但唔使自己出去讀/考咁煩!  好多多元化的活動, 校長攪好多野都係為左幚小朋友預備考小一, 自由參與.   除了學術強, 其他我覺得一般.   

呀女讀Cannan較正統較全面, 學校較Care小朋友.   冇學卷後D書深左好多好多, 但未知夠唔夠York咁深, 始終冇得日日對住個net teacher, 同埋唔知有幾多phonics學, 英文肯定不及York.  學費差不多是全包宴, 留在Cannan也不錯, 但要自費出外補英文否則唔夠人揮.   

引用:+本帖最後由+llkllkllk+於+14-2-27+10:22+

原帖由 llkllkllk 於 14-02-27 發表

我仔讀York升上K2後中英數都深, 上K3更深.  只講學術及競 ...
謝謝你分享呀!
請問你小朋友係york讀緊國際班定主流班呀?唔知迦南退出學卷課程加深左後,會唔會同york主流班差唔多呢?因為我小朋友係將會入讀主流班的,假如大家學術差不多我就選擇留係迦南了

llkllkllk  小兒讀國際班, 有一個Net, 一個local班主班但英文好到同Net冇分別.  要讀York就讀國際班啦, 差幾百蚊一個月  發表於 14-3-4 17:28
llkllkllk  Cannan數學不是Stafford Maths (similar to Enopi maths), 英文phonics唔知點教, 但York用Letterland 天天教, 仲有普通話.  學術一定是York較強, 但Cannan較平均全面.  發表於 14-3-4 17:26

回覆:dazkit 的帖子

Totally agree! Similar case here. York is 多花臣  and kind of commercial. But u will get what u've paid.

我選YORK.

我個仔仔讀過YORK. 我覺得好好. (除左錢之外)

我囡囡現時係york k2主流.
n班係麗港城讀迦南. 我係覺得班主任唔好, 同程度淺而走既.
我當時考8間k, 只有2間收, 最終揀左york. 佢地外間評語極差, 但佢地比到驚喜我喎, 囡囡返得好開心. 學到好多野, 但york內部野做得極差. 同埋K2開始有CAMBRIDGE COURSE, 但我覺得佢地做得麻麻地.

引用:我囡囡現時係york+k2主流.n班係麗港城讀迦

原帖由 abbielaulau 於 14-03-08 發表
我囡囡現時係york k2主流.
n班係麗港城讀迦南. 我係覺得班主任唔好, 同程度淺而走既.
我當時考8間k, 只有2 ...
想知內部野例如係咩呢?

‹ 上一主題|下一主題