用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南VS York
樓主: cece-ko
go

迦南VS York [複製鏈接]

回覆 braziljoe 的帖子

迦南平均,但如果考私小直資可能york英文比較強,津小的話,迦南已好足夠

Exactly same case with 樓主,但我會選擇york,因我target直資私小,程度及名氣比較重要!但認同麗港城迦南係好好的學校,都真係有啲不捨!雖然york比人感覺money oriented,ek負評都唔少,但有好幾個朋友讀緊,so far都評語正面的,所以最終決定york!

Happi_Mum 發表於 14-2-18 14:49
佢不是住41, 是考入的, 我只知佢考男拔和喇沙, 最後讀喇沙.

請問是york 國際  or主流班呢?

回覆:siukitty 的帖子

我住藍田阿女讀SC pm class 坐街車下午一點上車,五點半下車。我覺得ok呀。

回覆 BORCHRISTY 的帖子

你坐校車定保姆車?好似都要45分鐘車程

引用:Exactly+same+case+with+樓主,但我會選擇y

原帖由 iess23 於 14-02-19 發表
Exactly same case with 樓主,但我會選擇york,因我target直資私小,程度及名氣比較重要!但認同麗港城迦 ...
完全同你一樣!我老公偏向揀York,可能係我自己唔捨得現時讀緊間迦南,所以搞到自己有點難去取舍

rysu0002 發表於 14-2-19 10:55
小女都係KLN CANNA生,超同意車隊超得,眼見其他校車外判之餘,車都幾舊,而保姆超有責任心,如果親身接放學你會 ...

完全同意你講嗰種氣勢, 非常滿意車隊及保姆工作態度.  學校行政, 老師亦好好!

可能女人都係咁 , 諗住讀開有感情 , 我仔讀kln tong 迦南 , k1 都會讀另一間 , 而家已經唔捨得了 , 迦南真係一間好學校

回覆 siukitty 的帖子

我女坐保姆車呀..因校車不到我家樓下..

返學車程約20分鐘, 放學如果唔係坐校車, 保姆車EE或自接都係要4:50pm先可以入課室接小朋友,所以返到樓下5:30我又覺得ok。

my kid will be taking the school bus coming sept too.
does ur kid get on/off at the first stop for lam tin school bus?
does it take more than 45 min to and from school?
i'm quite concerned about the long journey too.

回覆:naomiyyma 的帖子

我朋友個女同仔仔同樣藍田迦南,她k1 時同樣轉去york , k3 每曰放學5:45 返到lam tin , 好夜, 而佢每月真是要1 萬左右,但她考直餈,私小同樣全軍履沒, 返而上年學券迦南有同學d offer 幾好, 如果轉龍校,我就去,如果唔係,我要cannan

回覆:owennam 的帖子

而女女今年pn , cannan 可能無學券同以前比進步左,著重左普通話,英文,呀女每天都同我唱普通話,英文兒歌,我都幾滿意,我都有同女女報龍校,如唔係我唔走,因為lam tin cannan 真是好好,女兒,仔仔每日都好開心

引用:我朋友個女同仔仔同樣藍田迦南,她k1+時同

原帖由 owennam 於 14-02-21 發表
我朋友個女同仔仔同樣藍田迦南,她k1 時同樣轉去york , k3 每曰放學5:45 返到lam tin , 好夜, 而佢每月真 ...
係兩個加埋一萬,定每人一萬先?其實大家申請時都做過資料捜集,我就覺得唔好成人話人貴,你情我願啫!

回覆:迦南VS York

rysu0002 發表於 14-2-21 21:07
Cannan兩個就一皮,york淨學費都8千銀,搭埋校車,交多幾百蚊雜費或者濕碎野仲唔一萬呀,你情我願,right。 ...
Well,york嚟緊9月k1學費,主流係$4600,國際係$5200,呢個係學校的答覆,同8千仲爭好遠!隔離屋有個而家讀緊k1,佢話加埋學費雜費預8千樓下,所以⋯有時係度真係好無語!

我小朋友係kln tong cannan 同york 都讀過,老實說,兩間都係好好的學校!

論自理,我覺得cannan好少少,例如教排隊,york 要求要小朋友要排好,安靜,老師才會開始行。但cannan在地下已經有一條男仔線及女仔線,老師會要求小朋友脚仔踏住線線排好直線,所以小朋友會好習慣自動自覺排好隊。感覺上cannan 教出來的小朋友都好乖的。

論學術,york 教得好好,會深d。尤其是英文真係教得有一手,小朋友返學短短幾個月已經見到有明顯的進步。中文程度正常水平,唔算深唔算淺。數學係英文數學,少少深。york 會有考試,學校會有通告俾家長知道範圍,內容,而且仲會教埋家長可以點樣幫小朋友温書。初初以為好有壓力,但原來同小朋友温書可以温得好開心,老師又會同佢地「玩温習遊戲」,所有考試其實可以好輕鬆而佢又真係識做晒d 試卷。Cannan學術無咁深,但又唔係所謂happy school, 我覺得唔算深,但都唔算淺,中文PN 時已經認緊「外套」「圍巾」呢d 字。

論學費,我讀那時cannan$33xx,  york $40xx,  相差唔遠。而且york 唔係非用家所講的咩都$$$$, 因為所有費用全部都係optional,  佢的確會提供很多甚麼甚麼課程,甚麼甚麼物資,但全部自由選擇要唔要,總之我從未試過話俾一個月一萬蚊york。Cannan沒有york 那麼多「花臣」,交了雜費已經包埋書,而且最欣賞cannan不時會有一些小教具給小朋友帶回家玩。

總括而言,我小朋友兩間學校都返得好開心! 當年走的時候好不捨得cannan,  但現在返york 亦一點也沒有後悔。我認為沒有哪一間較好,只是視乎家長想給孩子甚麼而已。

dazkit 發表於 14-2-22 00:27
我小朋友係kln tong cannan 同york 都讀過,老實說,兩間都係好好的學校!

論自理,我覺得cannan好少少, ...
多謝你的意見,感激有真的用家出嚟分享!我下年都希望能上嚟再分享無揀錯york!

York太商業化了……不喜,寧選迦南……

‹ 上一主題|下一主題