用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南VS York
go

迦南VS York [複製鏈接]

小朋友係藍田迦南讀緊N 班,都讀得幾開心,而且家住籃田區返學時間只需10分鐘車程!現在K1 有York 主流班am offer,想請教大家可以比些意見我應如何選擇嗎?感激萬分!

6    0    1    0

york 就梗係勁d 啦, 睇你想要小朋友開心學習, 定對佢的學業成績有要求囉,
我識人讀後者, 升去喇沙, 滿分盾, 而我自己中意前者

回覆:迦南VS York

多謝你回覆呀。其實我同你一樣喜歡前者多D,因為我覺得藍田迦南不論校長,老師和校工姨姨都充滿愛心,但同時自己又想小朋友學術上可以再好D,所以有點選擇困難啊!只想早點決定,早點可以放返學位出去。。

引用:york+就梗係勁d+啦,+睇你想要小朋友開心學

原帖由 Happi_Mum 於 14-02-18 發表
york 就梗係勁d 啦, 睇你想要小朋友開心學習, 定對佢的學業成績有要求囉,
我識人讀後者, 升去喇沙, 滿分盾 ...
喇沙唔係大抽獎咩?!41校網就抽得,讀沙頭角幼稚園應該一樣咁抽

回覆:迦南VS York

我會選迦南,小女PN在九龍塘窩打老道分校讀,夲人幾滿意.YorK冇報過,但有少少感覺此校較爭議性

sharons 發表於 14-2-18 14:36
喇沙唔係大抽獎咩?!41校網就抽得,讀沙頭角幼稚園應該一樣咁抽

佢不是住41, 是考入的, 我只知佢考男拔和喇沙, 最後讀喇沙.

siufung 發表於 14-2-18 14:49
我會選迦南,小女PN在九龍塘窩打老道分校讀,夲人幾滿意.YorK冇報過,但有少少感覺此校較爭議性

...

可唔可以講多d? 我以為york 好勁

引用:我會選迦南,小女PN在九龍塘窩打老道分校讀

原帖由 siufung 於 14-02-18 發表

...
係?可以講多點我知嗎?

引用:Quote:siufung+發表於+14-2-18+14:49+我會

原帖由 Happi_Mum 於 14-02-18 發表
可唔可以講多d? 我以為york 好勁
York勁不勁我比不到意見,因冇讀過也冇報過...只聽聞好進取和商業味較濃。講番迦南,PN一年小女學到不少,圖工、唱遊、小肌大肶訓練和自理也有長進;老師有愛心、熱誠,畢業禮老師眼濕濕不捨小朋友。PN已教基本phonics和認字,數數到5。小女是慢熱型也算投入學校生活;車隊冇得彈!褓姆司機超有經驗愛心...小女K1轉走也有少少不拾!

引用:Quote:原帖由+Happi_Mum+於+14-02-18+發表

York勁不勁我比不到意見,因冇讀過也冇報過...只聽聞好進取和商業味較濃。講番迦南,PN一年小女學到不少, ...
係大肌訓練,是大肶訓練,打錯左...

同你情況好相似,我也是迦南,考上九龍塘名私幼,但車程長!

引用:+本帖最後由+siukitty+於+14-2-18+15:59+編

原帖由 siukitty 於 14-02-18 發表

同你情況好相似,我也是迦南,考上九龍塘名私幼,但車程長 ...
我女以前坐45分鐘校車,而家我自己接送坐5個MTR站....你要坐幾耐?

引用:Quote:原帖由+Happi_Mum+於+14-02-18+發表

York勁不勁我比不到意見,因冇讀過也冇報過...只聽聞好進取和商業味較濃。講番迦南,PN一年小女學到不少, ...

迦南其實都係一間好有愛心嘅學校

回覆 siufung 的帖子

藍田去九龍塘,但學校近三角花園,不近mtr

引用:回覆+siufung+的帖子 藍田去九龍塘,但學

原帖由 siukitty 於 14-02-18 發表

藍田去九龍塘,但學校近三角花園,不近mtr
sc?藍田去都幾遠wor....·

回覆:cece-ko 的帖子

我囡囡都讀緊丽港城迦南N班,有York am 國際班offer. 我都未決定讀邊間。迦南近屋企,行政有條理但老師經驗較York淺。大囡在York讀K2 so far 好滿意,老師有經驗小朋友讀得開心,但係學費加雜費真係幾貴

係,所以係難為左小朋友

似乎迦南N班的小朋友今年係出面都考到好學校!

回覆 braziljoe 的帖子

咁兩個小朋友讀同一間會易D照顧

回覆:siukitty 的帖子

冇錯,方便照顧係考慮因素之一,但York計埋雜費校車費會係迦南double, 所以先未決定到。迦南俾我感覺係間有heart既學校,但學術或語言方面成效如何我唔清楚,見佢課程教既野都唔錯,但細囡咁細返到屋企只會唱下歌仔,唔會識講返老師教咩,又冇咩家長討論,所以係咪教得好真係唔知

‹ 上一主題|下一主題