用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中5成績一落千丈,好困擾
go

中5成績一落千丈,好困擾

阿女成績每况越下,中文和通識根本無好過,試過中文搵yy lam..成績都未有起息,現在已停,通識已搵上門補習,又是未有進步,同老師講左佢情況,她說每天要留校溫習由放學到7點,老師說補習無用,叫佢停晒佢,現在好煩,我真是唔知點點幫佢好,點先至每佢成績會有進步,中四前的成績都見得下人,現在都唔想提,有無過來人幫下,點先令佢對讀書提起勁,想搵補習老師跟進,但老師常說浪費時間,倒不如多看書,家長們有何意見,我心都亂晒

海外留學

smallfoothk 發表於 14-2-18 14:47
海外留學

Good idea

我仔都係一樣, 我都好想找佢老師傾下.

回覆:中5成績一落千丈,好困擾

有錢就話放洋。
出去讀係咪真係好d 呢?

Studying abroad does not necessarily mean that there should be an improvement in the study. However, I know many examples that the kids can turn around in a different environment. If the results are not good in Hong Kong and you can afford to send your kid to study abroad, why not give him a try?

出去讀係咪真係好d 呢?好難講,朋友孩子讀名校,留過班,未開竅,未試是一個出路,但獨生性一定變強
...

如果中文通識唔得 放洋唔駛呢兩科 可能會好左 但要視乎本身性格

同樣地我仔中四都係咁,見佢化學同數學唔掂,學校老師介紹個畢業師兄幫佢補化學,有人問點解唔攪好主科先,我話覺得數學始終係上堂專心,做多d 數應該無問題,點之化學攪掂,反而連帶數學突飛猛進,呢個令我意外,問佢點解,佢話唔知點解補化學後令佢專心左,上堂留心左,反而通識佢覺得無得補,因為佢成日咁話個妹,叫佢睇多d 書,學多d詞彙,答題須答重點,唔好離題,減少失分。

其實通識同中文有連帶關係, 因為要有好的表達能力, 才能詞可達意.

但通識更要多看新聞, 多看報紙社評, 建立一套觀點, 才可幫到答題, 提議你小朋友多看不同的社評, 或明報的専題討論, 看看正反兩方的意見.  當然, 如要資料搜習的話, 比錢入明報做會員才可找到舊新聞.

我兩個小朋友都有單對單補中文, 老師每次都要求小朋友找新聞, 做滙報, 講出新聞內容, 並加入自己的看法, 久而久之, 他們對課堂上的口頭匯報, 小組辫論的表現也較佳.  

大仔同時也有補YYLam, 為的是想熟習下DSE試題, 加上學校可始操卷, 希望可以開大仔眼光, 中文到了中四中五, 不能只靠YY Lam, 因為小朋友的中文程度太差, 希望私補能對症下藥.

至於Chem, 我看過有家長分享文章提過, 如果數學好, 會幫到Phy, Chem, 特別是Chem, 我想是雙輔雙成.  相反數不好, Phy, Chem死背書, 會讀得好辛苦.

應付高中的學習實在不容易,不但要溫書考試,還有一大堆校本評核、專題研習要做,也許功課壓力太重和時間不足才是呀女退步的原因,若以中五生而言,補習比看書更高效率,始終剩下的時不多,不足以看太多的書,但當然不能單靠補習,若只上補習課而不溫書、不認真做練習都係嘥氣

回覆:luvyanma115 的帖子

去到高中仲搞網教材,千祈唔好。而家學生好多唔夠時間用多過悶,學校學習已太多花臣,再整多d 仲冇效率。

我又唔係咁睇,我去過那網上補習網站看過,當中那些免費教材幾好,我大仔說雖然暫時papers 不多,但講解很詳細,是有心的人才會願意分享。

至於要付款那部份,亦確實需要時間和堅持。但免費那部份可作平時溫書,由不太忙的中四開始也不差。

引用:其實通識同中文有連帶關係,+因為要有好的表

原帖由 bb_2001 於 14-02-23 發表
其實通識同中文有連帶關係, 因為要有好的表達能力, 才能詞可達意.

但通識更要多看新聞, 多看報紙社評, 建 ...
佢本身中文底子不好,是否yy lam 不可以幫她,中文科老師叫佢多看書,但時間不多了,真係呢個時候,唔知點幫佢,佢仲要聽老師講,因為bio成績太差,最後都drops 左,現很不知入大學的機會是否得 0?

如果只有1X, 5科加埋要最5分先夠,唉,都註定輸數

更正,共5科,各科起碼要5分先會收

motivator_kids  無咁誇。正常大學22 分以上已經大機,三大另計。  發表於 14-3-4 15:38
motivator_kids  無咁誇。正常大學22 分以上已經大機,三大另計。  發表於 14-3-4 15:37

回覆:antia 的帖子

老實講,你個囡連bio都drop得,佢本身都應該係唔肯背書那種。不如,你認真D同佢傾,佢對將來的目標是什麼?有無辦法達到目的?(要佢自己諗!自己講辦法!)

其實我們在這裡講乜都無用,一定要你個囡自己識諗,願意讀,才得!無慧根唔緊要,但至少都要肯背書,那麼成績都應該會唔太差!對自己無悔!

利申: 小囡對中文的確無慧根,一直只是靠勤力背書,中文才保住B!但自從補咗YY,佢多咗notes可以背,所以今次考試,中文有A。

antia  你女主要是背什麼? 想問如果叫佢依家看看yy 的 notes 會唔會太快, 佢現在是中五, 請赐教!  發表於 14-3-18 13:21
antia  我女都有讀, 暫時停左, 我叫佢再報, 是否要背佢d note 就ok, 不過你女肯背爭好遠!   發表於 14-3-18 13:19

Sorry,

回覆:antia 的帖子

你阿囡對自己成績大跌又有咩意見。佢都有中五,自己多少會知問題出在那裡?佢自己又覺得補習是否無用?

中文底子差現在才開始看書當然有點遲,補習也許可以針對性一點。

通識科要答中要點不單是表達能力的問題,還要跟據題目提供的參考資料分析作答,不妨看多些試題分析。

antia  因今之派成績表, 老師說可能留班, 我希望是一個警號啦! 佢現在有補通識, 希望對她中文也有莫大幫忙!  發表於 14-3-18 13:24