用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 比較之下那種心痛的感受
go

比較之下那種心痛的感受 [複製鏈接]

仔仔兩歲八個月,重未上N班。現時都上不同治療,有個別的,一班的, 也上同其他正常小朋友的。

每次同佢上堂,都見到一D正常小朋友,或者無佢咁嚴重的小朋友,會看著老師,會回應老師的問題。

真的很希望自已個仔都係咁乖。點解個天比咁辛苦的路給我行?"與光同行" 第一個chapter, 看得我很有同感。

我則要不停追住我個仔,不是在爬地,便是在玩垃圾桶。捉住坐好就大喊,撞頭。

咁多個堂,只有一堂小組課,是我不在場時,老師說他可坐定。那一班一星期上兩次,每月千多月,密集訓練。

我老公話咁平都吾知有無料到。但事實上我去參加過一次新春party, 真的見到我個仔坐定定畫畫,那一刻我開心到好想喊。

我老公話可能我不在場,佢怕外人,所以乖D。

只望他將來K1會順利,因為重未有S位。
   0    0    0    0

回覆 rd21gn54 的帖子

我仔以前都係甘,多花時間幫佢,兩歲8個月仲好細,很大改善空間,比 D心機,加油.

唔好灰心。
就算我個仔已經6歲,一樣都係阿媽在場就表現差d。要佢乖乖配合,表現出色,好多時候阿媽要離場,就可以發揮水準。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

唔好唔開心
多數小朋友知道爸媽會寵,都會在家比在校頑皮. 我個仔就係
佢可以3小時的密集堂坐定, 在家叫佢坐定做10分鐘訓練都唔肯

如果經濟許可, 加多D密集堂, 加油!!

原來咁多小朋友都ha媽媽。
多謝大家鼓勵。

回覆 sailobb 的帖子

請問行為治療師如何訓練你的小朋友呢?

LeeCC  行爲治療要六歲才開始,我個仔等六歲先做,而家上遊戲治療同社交班  發表於 14-2-18 15:54
‹ 上一主題|下一主題