用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黄笏南interview
樓主: stepsum
go

黄笏南interview [複製鏈接]

引用:回覆+himhim0502+的帖子 應該係ABCD+會有

原帖由 opclk 於 14-03-01 發表
回覆 himhim0502 的帖子

應該係ABCD 會有專人(特別專科老師)接見,如鋼琴,中樂,田徑.....
Thx

回覆 opclk 的帖子

有弦樂團、管樂團同full orchestra, 唔學呢兩種樂器仲有敲擊樂同聲樂,入到嚟慢慢揀,不過冇中樂!! hehe........牧童笛,令我諗起,我小朋友間小學4年級開始音樂堂要學牧童笛,要考試,不過上咗WFN都冇用,但我知香島好似有~~

引用:回覆+himhim0502+的帖子 應該係ABCD+會有

原帖由 opclk 於 14-03-01 發表
回覆 himhim0502 的帖子

應該係ABCD 會有專人(特別專科老師)接見,如鋼琴,中樂,田徑.....
ABCD, 會否真的特異功能学員?
我覺得唔似

有冇以往年份,的資料可參考。

引用:學校回覆係全部都有得+INTERVIEW

原帖由 himhim0502 於 14-03-01 發表
學校回覆係全部都有得 INTERVIEW
當初不是這樣說!申請須知上也限制了

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實點解要咁著意係唔係in晒呢,鍾意呢間學校都有機會都幾好吖

引用:Quote:原帖由+himhim0502+於+14-03-01+發表

原帖由 grace_xian 於 14-03-02 發表
當初不是這樣說!申請須知上也限制了
我2月尾打過去學校問

himhim0502 發表於 14-3-3 00:32
我2月尾打過去學校問

del
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實b1生要達到學校嘅最低要求唔難,就算唔全in達到收生標準都應該會in,達到收生標準都要睇面試表現

palmchristy  1A2B在某些學校並不容易呀!  發表於 14-3-3 13:08

回覆 grace_xian 的帖子

如果有去簡介會, 校長好清楚講"如果報名人數不是太多, 都會安排全部面試, 以往幾年都是全部面試的"

grace_xian  呢層知道, 但有可能三個字, 已代表不肯定  發表於 14-3-3 11:28

引用:回覆+grace_xian+的帖子 如果有去簡介會,+

原帖由 HappyEE 於 14-03-03 發表
回覆 grace_xian 的帖子

如果有去簡介會, 校長好清楚講"如果報名人數不是太多, 都會安排全部面試, 以往幾 ...
Yes

goodboy1 發表於 14-3-3 10:07
學校唔係全in會影響妳選校決定

of cause影響, 如果去得報名, 連個interview的機會都無......
沒有關係了, 反正已報了另一間!

回覆:grace_xian 的帖子

我覺得有影響架是否全見!我都會考慮呢个因數

MCLIAN  Yes, agree.  發表於 14-3-3 15:38

如果未達到學校遞表要求,都無謂搏,除非對自己嘅全港排名有信心,我小朋友間小學計晒自行同大抽獎標準化後嘅分同全級排名比我哋

grace_xian  正!  發表於 14-3-3 14:31

goodboy1 發表於 14-3-3 13:53
如果有直資打底, 搏吓都無防。見有人報兩間自行和幾間直資, 成功面大增。 ...

有時報直資只係想爭取面試機會.  

我囡見三間直資爭取經驗. 見自行時, 佢無論個人面見同小組討論, 都自稱得心應手, 雖然未知結果, 但至少信心十足, 感覺良好.

反之, 聽聞不少面試同學, 在小組討論時, 一句聲都出唔到. 相信除了討論題目較難以外, 是否適應面試模式都有一定關係.

stepsum  total agree  發表於 14-3-4 23:45

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

penpen 發表於 14-3-3 13:44
如果未達到學校遞表要求,都無謂搏,除非對自己嘅全港排名有信心,我小朋友間小學計晒自行同大抽獎標準化後 ...

由面試總人數看, 相信學校連未達遞表要求的, 都會面見.

你學校做得好好. 抵讚.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

‹ 上一主題|下一主題