用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 堅道真光和聖心
樓主: rainbow456
go

堅道真光和聖心 [複製鏈接]

artinie 發表於 14-3-3 20:13
客觀去睇:聖小收唔曬180人,st Mary , Marymount 屬津校,計分入,至於St. Paul and DGS 其中二人有姐姐讀 ...

我估你未看清楚我段資料, 資料從聖幼 website 公布, 聖幼公布之2012-13畢業生- 180人內, 校方係一一列出, 一人不漏.   (只係我將大約170人抄出, 沒有時間一一打出來)

180人分佈如下 :
76 人= 聖心私小
64人 = 聖心津小
3人= St. Mary;
4 人= 找萃女小;
2 人= Maryknoll
1 人 = 拔萃男書院附屬小學
2 人 = 英皇書院同學會小學
5 人 = Marymount
5 人 = St. Stephen Girls
1 人 = 英華
2 人= 高主教
2 人= St. Paul
1 人= 官立嘉道理爵士小學
1 人=  聖方濟各
1 人= 軒尼詩官小
1 人=  港大同學會小學
1 人=  喇沙小學
1 人= 番禺會所華仁小學
1 人= 聖喜祿小學
1 人= 新會商會學校
1 人= 中國婦女會

剩餘4 人. (因上次用相機拍低時, 影漏尾部)

至於小朋友從何途徑入不同小學 (叩門?, 跟姐姐入? 計分?), 無法知道.
當然240畢業生一定比正常180 人競爭激烈.

回覆:artinie 的帖子

其實留意到近來每逢有聖心post, 你便會有一點對學校有些negative d 的意見,如升小competition 好大etc. 但其他很多媽媽in general 都有good comments.

因為將會打算讓小囡入讀而放棄現時直升的kindergarten (語境較好的),真心請教,請問是現時聖心家長嗎? 除今年240人會令competition 大咗外,學校對小孩的關顧足夠嗎?小女活潑,我都擔心佢在女校不夠乖啊!

回覆:CKCKmom 的帖子

Sorry 我電話出唔到,我想問artinie 啊

回覆:堅道真光和聖心

兩者我較喜歡聖心

引用:其實留意到近來每逢有聖心post,+你便會有一

原帖由 CKCKmom 於 14-03-03 發表
其實留意到近來每逢有聖心post, 你便會有一點對學校有些negative d 的意見,如升小competition 好大etc. 但 ...
除競爭大外,我從無講過負面野!朋友讀緊今年收到私校waiting 叫我要考慮清楚,佢地今年240人爭160位,我只是同大家分享!如果不是我朋友俾意見我,我也不知小學收生人數會吾同

回覆:CKCKmom 的帖子

我都留意到呀,每次有關於聖心post,無論st Clare vs SH,堅道真光vs SH...etc, 都見到artinie比較傾向揀其他學校的留言,但我留意到artinie在SH result個thread, 提到自己應該係今年14-15聖心K1後備生

真心請教artinie, 你是不是有朋友在聖心就讀可以share多d,而令你有那些憂慮?那你個人認為那間是首選呢?謝謝!

回覆 CKCKmom 的帖子

聖幼有好多女仔都比較活潑,包括我小朋友,老師們好有方法令到佢地乖乖聽話而又會好鍾意返學,我小朋友返左學兩個幾月後響屋企易教左

回覆:Mc1234 的帖子

引用:回覆+CKCKmom+的帖子 聖幼有好多女仔都比

原帖由 manbe 於 14-03-04 發表

聖幼有好多女仔都比較活潑,包括我小朋友,老師們好有方法令到佢地乖乖聽話而又會好 ...
多謝 Manbe! 那我放心一點了! 你知道老師用什麼方法去引導她們嗎? 而學術方面,多小朋友出外補習嗎?
謝謝啊!

實際方法唔知,但老師成日同佢地傾偈,好了解佢地,我地家長都好奇怪點解課堂咁密集老師都可以分身同佢地傾偈
學校教的學術性程度唔深,多教日常生活的野同品德,補唔補好視乎你都孩子的冀望

引用:回覆+CKCKmom+的帖子 實際方法唔知,但老

實際方法唔知,但老師成日同佢地傾偈,好了解佢地,我地家長都好奇怪點解課堂咁密集 ...
多謝呀!

回覆:manbe 的帖子

Totally agee. 老師很有愛心及專業,很了解小朋友的性格,多與家長溝通。雖然30個小朋友一班,但大部分時間都是分組學習。

回覆:Mc1234 的帖子

是後備生。聖心朋友說不用可惜,佢自己讀緊都waiting 私小,幸好有St Clare 夠穩陣,我支持St Clare for 升小! I just give the fact only . The fact not all well-known 聽完真係吾覺可惜。我相信大部份人等緊St Paul for first choice !

回覆:堅道真光和聖心

如果聖心唔係龍,你地認為係咪仲係好吸引?

引用:咁即是讀堅道真光或聖心,到升小一都係要再

原帖由 rainbow456 於 14-02-17 發表
咁即是讀堅道真光或聖心,到升小一都係要再面试,咁你吔会点選擇?
我建議你不如先打電話去學校問問她們的最新評選方法,再作决定。看看要不要再interview ,如果係我會揀一間不用再interview 的。另外有幾㸃要注意,(1) 聖心180 人, 堅真只有78人, 所以不能看人數,要看%才有意義。如不計其直屬私小,聖心考到其它私小直資約11人,約6%左右,堅真没有數據,你可再查查。(2) 派那間津小同讀那間幼稚園無關,如不够分又不是同區的話其他同學派到的學校並不代表你可派到,包括聖心津小。雖然聖幼有很多學生派到其津小,但我相信不會有太多叩門位,其實很多學校收生時已計好有幾多必收生及够分學生,而且還有部份是同區大抽獎入呢。我自己亦因這原因放棄了一間派津小非常好的學校,因我没有天主教宗教分(3)堅真與大坑真光並没有關係,我諗如去到要求位的地步應聖幼求聖小較易。

回覆 artinie 的帖子

你朋友囡囡waiting的原因你有無了解過?係咪住得遠?私小校長有講過唔想小朋友長途跋涉返學。又或者係跟唔上?因為親耳聽私小waiting的k3學生都離唔開呢兩個主因。仲有st Clare's 今年班k1已講明要再in小學無100%直升了

揀聖心幼稚園啦, 我相信萬一到最後叩門會比較容易...

引用:回覆+artinie+的帖子 你朋友囡囡waiting的

回覆 artinie 的帖子

你朋友囡囡waiting的原因你有無了解過?係咪住得遠?私小校長有講過唔想小朋友長途跋 ...
請問聖幼程度深嗎? 會跟不上?

引用:揀聖心幼稚園啦,+我相信萬一到最後叩門會比

原帖由 spmok1999 於 14-03-05 發表
揀聖心幼稚園啦, 我相信萬一到最後叩門會比較容易...
同意呀

artinie 發表於 14-3-4 16:25
是後備生。聖心朋友說不用可惜,佢自己讀緊都waiting 私小,幸好有St Clare 夠穩陣,我支持St Clare for 升 ...

有聖心唔讀讀St Clare, 一定好多人講多謝
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題