用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 外國留學學費預算
go

外國留學學費預算 [複製鏈接]

本人想安排我小朋友到外國留學, 現在小六升中一,想在他中二時二或中三時過去,未知去那個國家好。佢英文好好,普遍溝通唔係一個問題,但中文好差。我地又不是大富人家,想知道如送阿仔去多國所須費用,好給一個預算。我相信寄宿會比較適合佢,佢性格比較慢熱,但熱愛rugby. 各位俾些意見。萬分感謝!

1    0    0    0

回覆:lu-ka 的帖子

引用:UK+is+a+good+choice.+If+he+lives+in+home

原帖由 mrking_2014 於 14-02-15 發表
UK is a good choice. If he lives in home state family, it will be cheaper. Much more expensive if he ...
Thank you for your reply. Would you please tell me what is estimate cost about these?

I'm quite concern nobody monitor him if take home state family, also we are not really sure that.family background , a little bit worry !

醒目開學勳章

英國 Boarding School 應該最小都要 3-40萬一年.
英國中學每年都會加學費的.

US and UK boarding 差不多40萬一年,英國未計當中half term break 同每個term 兩次要回家(星期五去,星期日返),個段時間要找guardian homestay ,一日$100磅左右,機票三次最平要9000幾一次,48萬最少,還未計英磅如果升番上15。美國相對貨幣穩定.我想說不是大富也起碼家庭月入20萬才會afford到。

回覆:外國留學學費預算

多謝各位資料。 原來依加去英國面咁多錢,嚇死我! 冇幾4-5萬都唔洗諗!

回覆:外國留學學費預算

各位,加拿大点睇? 呢幾日我不停揾資料,睇嚟學費平一節,而公立跟私校教學差唔多,可以嗎?

引用:各位,加拿大点睇?+呢幾日我不停揾資料,

原帖由 lu-ka 於 14-03-05 發表
各位,加拿大点睇? 呢幾日我不停揾資料,睇嚟學費平一節,而公立跟私校教學差唔多,可以嗎?

...
紐西蘭都大約二十多三十多萬(已包機票),比較經濟d.加拿大我唔熟

如咁細個過去, 會建議紐西蘭, 學費連住宿約HK$18萬一年

引用:如咁細個過去,+會建議紐西蘭,+學費連住宿約

原帖由 Korlly 於 14-03-05 發表
如咁細個過去, 會建議紐西蘭, 學費連住宿約HK$18萬一年
咁平? 要去check 吓先…… 私校?包住宿舍?

回覆 lui 的帖子

Dear lui,

想請問一下, 阿仔下年就DSE , 計劃香港升不到大學就過去NZ讀, 他成績只是一般, 有沒有機會及途徑應怎樣呢, 謝謝
Melodykitty

回覆 Korlly 的帖子

Dear Korlly,

可以比多少少資料嗎 ?? 如 DSE後, NZ 那邊競爭是不是很大呢 ?? 謝謝
Melodykitty

引用:Quote:原帖由+Korlly+於+14-03-05+發表如咁

應該冇咁平喎,我check過Auckland 同Wellington . 或者偏遠d平d,不過偏遠要expect有好多農夫子女讀。大家也可查各校成績
http://schoolreport.stuff.co.nz/2013/touch.php

引用:回覆+lui+的帖子 Dear+lui,想請問一下,+阿

原帖由 melodykitty 於 14-03-06 發表
回覆 lui 的帖子

Dear lui,
Sorry 我只熟悉中學,未check大學。睇下其他人有冇資料

回覆 lui 的帖子

thx
Melodykitty

引用:Quote:原帖由+Korlly+於+14-03-05+發表如咁

男仔你check下Scott college,成績好學費比較平(相對女校)。我女有queen Mary and Samuel mardsen offer. 如International student 學費貴50%-100%

引用:如咁細個過去,+會建議紐西蘭,+學費連住宿約

原帖由 Korlly 於 14-03-05 發表
有冇纽西蘭中學的排名榜

‹ 上一主題|下一主題