用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔選名幼,係咪太蠢?
go

唔選名幼,係咪太蠢? [複製鏈接]

小朋友屬活潑型,返緊n(谷嘅類型), 天天都說返學唔開心。試報九龍傳統名幼,幸運收左,但校車唔到,要搭街車,既危險,車程亦遠。如果讀屋企附近的幼稚園,是否太蠢?
有一間活動教學(半日)的學券學校收左,而保良局(全日)又剛通知排到, 聽聞師生比例較低, 大家會點選呢?thx!

1    0    0    0

回覆:cyhslt 的帖子

小朋友年紀小,宜選近屋企的。
所謂名幼,谷果種,咪又係家長返屋企補飛。
俾小朋友開心D更好。

唔會呀。。我都係咁。。你bb 咁細都識話唔開心。。一定要調較番。。去開心學校。。令佢喜歡學習。。將來成就更高。。。如果入左谷學校。。佢唔肯學。。老師又投訴, 你仲後悔

cyhslt 發表於 14-2-15 13:28
小朋友屬活潑型,返緊n(谷嘅類型), 天天都說返學唔開心。試報九龍傳統名幼,幸運收左,但校車唔到,要搭街 ...
返學返得唔開心, 又點會學到野?
你果情況, 一定係揀一間令人個小朋友返得開心個間.

全日的學券學校, 多係學術訓練較少, 自理訓練較多, 睇你鍾意邊類
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cyhslt+發表於+14-2-15+13:28+小朋友

原帖由 hkpapa852 於 14-02-17 發表
返學返得唔開心, 又點會學到野?
你果情況, 一定係揀一間令人個小朋友返得開心個間.
你講得好啱,依家小朋友真係學唔到嘢,成日好似無上過堂,返黎亦完全唔肯講學校嘢,唔會好似其他小朋友唱學校歌。

回覆:唔選名幼,係咪太蠢?

如果要兩者比較,開名才能俾真正意見,因個別學校有異,並非所以所謂「谷」的學校屬於不愉快學習型

Twins 媽咪

引用:小朋友屬活潑型,返緊n(谷嘅類型),+天天都

原帖由 cyhslt 於 14-02-15 發表
小朋友屬活潑型,返緊n(谷嘅類型), 天天都說返學唔開心。試報九龍傳統名幼,幸運收左,但校車唔到,要搭街 ...
「要搭街車,既危險,車程亦遠」,仲加埋唔開心,簡直不用考慮了,找間近屋企吧!

cyhslt 發表於 14-2-17 17:30
你講得好啱,依家小朋友真係學唔到嘢,成日好似無上過堂,返黎亦完全唔肯講學校嘢,唔會好似其他小朋友唱學 ...
除非呢間名幼係龍校或半龍, 如果唔係咁唔放心就轉校
不過我建議你應該試下去瞭解小朋友點解返學唔開心, 如果唔係, 轉咗校都可能會有呢個問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cyhslt+發表於+14-2-17+17:30+你講得

原帖由 hkpapa852 於 14-02-18 發表
除非呢間名幼係龍校或半龍, 如果唔係咁唔放心就轉校
不過我建議你應該試下去瞭解小朋友點解返學唔開心, 如 ...
多謝大家意見,小朋友讀緊的n是屋企附近的,不過係學術型,非常谷,而仔仔屬活潑型,坐唔定,所以老師常罰佢,因此返得唔開心,已鐵定不在此升k1! 我只掙扎是升區內的happy school, 還是長途跋涉讀名幼,但是傳統型,怕佢坐唔定又唔鍾意返學。

hkpapa852  其實名幼唔一定係谷  發表於 14-2-18 16:59

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-02-18+發表

原帖由 cyhslt 於 14-02-18 發表
多謝大家意見,小朋友讀緊的n是屋企附近的,不過係學術型,非常谷,而仔仔屬活潑型,坐唔定,所以老師常罰 ...
N班就要罰?有冇搞錯?
我俾個囡返N班,目的係要玩得開心,如果講到罰,no way。既然唔考慮佢既K1,我會停學,費時小朋友驚左返學。

可否PM我那間幼稚園搞到小朋友不喜歡返學。

回覆 cyhslt 的帖子

我小朋友返全日N班返咗半年返得好開心, 有時拒自己講飲完奶食完包我返學

每個小朋友吸收唔同, 我個就活學中吸收

可否PM我那間幼稚園搞到小朋友不喜歡返學。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-02-18+發表

原帖由 cyhslt 於 14-02-18 發表
多謝大家意見,小朋友讀緊的n是屋企附近的,不過係學術型,非常谷,而仔仔屬活潑型,坐唔定,所以老師常罰 ...
傳統名幼,聽個名就算唔谷都唔會讀得開心。既然知道小朋友係活潑型,去村校/happy school 會適合啲,轉去傳統名幼,只是由一個地獄轉去另一個地獄。

回覆:唔選名幼,係咪太蠢

睇下那間名幼

引用:小朋友屬活潑型,返緊n(谷嘅類型),+天天都

原帖由 cyhslt 於 14-02-15 發表
如果只係為個名only,唔讀名幼,實在太蠢。

最緊要返得開心,大人又放心.
否則都幾難捱.

大人對住D唔鐘意又麻煩的老闆同事都好慘好辛苦, 何況小朋友.
‹ 上一主題|下一主題