用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 新手媽媽....陳瑞祺喇沙小學, 如有25分大機會嗎? ...
go

新手媽媽....陳瑞祺喇沙小學, 如有25分大機會嗎? [複製鏈接]

我個係女,本身35校網,但好似唔多選擇?!
陳瑞祺Daddy 係畢業生, 所以想一試, 但又唔清楚女仔升中會派什麼學校

真煩有冇家長有意見可提供, 多謝!
   0    0    0    0

回覆:gabqoo 的帖子

穩陣

gabqoo 發表於 14-2-14 17:59
我個係女,本身35校網,但好似唔多選擇?!
陳瑞祺Daddy 係畢業生, 所以想一試, 但又唔清楚女仔升中會派什麼學 ...
阿女要領洗咗先有25分, 唔係就只得20分, 20分就多數要抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

已有領洗紙, 應如何部署?

回覆 gabqoo 的帖子

咁你要打去學校問清楚要不要其它額外資料, 如父母受証明, 教會証明 (証明你地有恒常番教會)

仲有一樣, 幫你一家人洗禮個教會係唔係香港教區認可
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:新手媽媽....陳瑞祺喇沙小學, 如有25分大機會嗎

樓主,我個case同你岩岩一樣,不過另一間學校手,我係香港嘉諾撒舊生,此校女多男少因中學係女校,但偏偏我個係仔,天主教,25分

回覆:新手媽媽....陳瑞祺喇沙小學, 如有25分大機會嗎

所以你煩嘅野我好明

貢獻勳章

hkpapa852 發表於 14-2-25 17:17
回覆 gabqoo 的帖子

咁你要打去學校問清楚要不要其它額外資料, 如父母受証明, 教會証明 (証明你地有恒常番 ...
在香港領洗的天主教徒, 都會獲得天主教香港教區發出的領洗紙. 領洗紙上已寫明小朋友的領洗資料, 所屬堂區, 負責領洗的神父等等. 如報讀任何天主教小學, 有呢張領洗紙已得5分, 無需其他証明.俐

除非唔係香港領洗, 好似有D在外國領洗, 就要先向香港教區查詢是否接納.

CSK 係喇沙會的小學, 小朋友如果持有天主教香港教區的領洗紙, 一定無問題.  

我見最多人入番陳瑞祺中學, 其次係旅港同埋丘佐榮

我得20分, 今年9月自行, 好想填csk, 但又怕抽唔到.... 20分機會大嗎

回覆:pcf0319 的帖子

祝好運

‹ 上一主題|下一主題