用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

mamasprits 發表於 17-6-14 15:49
請問如果未出網上甄選結果?是否不可報讀面授課程?

對,未出結果,不可報面授。

回覆樓主

阿仔已經通過網上估評,參加了face-to-face course ,亦已獲取錄,並將於7月上課。今天收到hkage email邀請參加let us shine課程。請問是否未完成face-to-face course不用那麼快報讀let us shine 的?請各位指點指點,謝謝!

醒目開學勳章

回覆 1773 的帖子

"Let us shine!"  2015年9月1日後獲取錄之小學學員轉中學學員的必要條件,理論上所有小學學員都要上,所以如時間合適早D上會好D。

http://www.hkage.org.hk/b5/students/student-membership/requirements-of-student-membership-for-primary-students

mama_papa 發表於 17-6-15 17:29
回覆 1773 的帖子

"Let us shine!"  是2015年9月1日後獲取錄之小學學員轉中學學員的必要條件,理論上所有 ...

謝謝!
但阿仔仍未上face-to-face course, 仍然可以報讀let us shine嗎?阿仔只是P5,課程會不會很深呢?

醒目開學勳章

1773 發表於 17-6-15 17:52
謝謝!
但阿仔仍未上face-to-face course, 仍然可以報讀let us shine嗎?阿仔只是P5,課程會不會很深呢?
...
如果HKAGE有email 邀請參加,應該可以報。 Let us shine! 是情意教育,應刻唔會難。我上年在HKAGE 活動聽到D家長投訢Let us shine! 唔夠位比學員(而家好似多了班)。所以建議時間適合就上了先。

mama_papa 發表於 17-6-15 18:35
如果HKAGE有email 邀請參加,應該可以報。 Let us shine! 是情意教育,應刻唔會難。我上年在HKAGE 活動聽到 ...

明白了!謝謝!

++EE 發表於 17-4-25 14:04
之前是applied, 今天才轉enrolled 的。

請問是否出結果個日先會status, 由applied 轉 enrolled?

mamasprits 發表於 17-6-16 11:04
請問是否出結果個日先會status, 由applied 轉 enrolled?

真糸吾知,但系我仔收到email confirm passed.

mamasprits 發表於 17-6-16 11:04
面授課程的status會由applied轉成offered, 內裡有條link比你去填回confirmation slip的, 寄回confirmation slip過幾日後, status就會變成enrolled

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解我係完成網上課程,等咗成個月,要email問先收到email confirm pass,然後報let us shine??!! 讀完先可以報面授?!
樓上就有面授課程,然後先let us shine?!

btw, 收到HKAGE 通知,邀請阿仔去一個遊戲課程,網上係無資料嘅
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

不用先讀let it shine 先, 你囝囝現在已可以報face to face courses.  我女已報左兩個face to face courses.  

小兒是語文及人文學科及
數學及科學範, 做完了語文及人文學科網上甄選學習課程, 遞交後,即出分數及顯示答案, 但 數學及科學網上甄選學習課程則沒有此情況.   大家有相同的經驗嗎?

另外, 合格的分數是多少?

謝!

請問依家小三, 下學年升小四, 可以開始報HKAGE 自身提名課程嗎?

回覆 DJfamily 的帖子

未呀!我記得好似十一月, 當然你要得閒留意吓HKAGE site.

各位, 請問如獲小學學校提名, 是否需面試或考試? 謝謝

醒目開學勳章

annielui 發表於 17-7-5 11:30
各位, 請問如獲小學學校提名, 是否需面試或考試? 謝謝
唔需要,祗在網上寫下家長對子女的評價,我寫左五至六十字左右。

CALVEN 發表於 17-7-5 14:07
唔需要,祗在網上寫下家長對子女的評價,我寫左五至六十字左右。
明白, 謝謝妳

mama_papa 發表於 17-6-15 17:29
回覆 1773 的帖子

"Let us shine!"  是2015年9月1日後獲取錄之小學學員轉中學學員的必要條件,理論上所有 ...
請問已經上完Let Us Shine! 請問有冇證書的? 係咪自動成為正式學員及到中學自動成為中學學員?

yee8001 發表於 17-7-21 16:02
請問已經上完Let Us Shine! 請問有冇證書的? 係咪自動成為正式學員及到中學自動成為中學學員?  ...
我囝是2016年4月上的, 之後由電郵收到電子證書. 當時他透過自薦程序一開始便已是小學學員身份, 但要成為中學學員, 則要求除了上Let us shine外, 還需在某一期限內修讀最少一個課程. 不過, 後來學苑好似改了做法, 就算是小學生也要先上網完成某一些課程才可成為正式學員.

YanKanMom 發表於 17-7-21 16:31
我囝是2016年4月上的, 之後由電郵收到電子證書. 當時他透過自薦程序一開始便已是小學學員身份, 但要成為中 ...
阿仔今初已經pass咗個網上數學MATO2910 , 當時可以print 證書出黎, 但唔知點解今日我揾唔到print Let Us Shine! 證書?

今個暑假將會讀以下課程:

代數課程(程度一):初中數學面面觀 - 代數

說話及聆聽 I 課程 (程度1):思辯訓練入門 (CLLP1141)

‹ 上一主題|下一主題