用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

回覆 setom 的帖子

不過我無望過我女做乜的, 我由佢自己做。你唔好嚇我, d materials 會有野錯。我無打算要坐佢隔離睇住佢做online course, 加上我英文真係好C, 完全無能力幫手的。

請問是否教育局的三個階段的數學課程之第一段?是否可選中文或英文做呢?

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

對,就是教育局那個
好像要一開始報course時揀定的,我報course時揀了中文, 試過在課程頁內揀英文也會被踢回中文頁

Rachelmummy2008  Thanks  發表於 17-1-26 12:55

回覆 scyauchris 的帖子

其實學校都有假期功課,不過我問佢想上online course定做功課佢就堅持上course, 坐了一個上午就上完了,而家為咗繼續逃避假期功課所以上緊level 2

scyauchris 發表於 17-1-25 14:36

不過我無望過我女做乜的, 我由佢自己做。你唔好嚇我, d materials 會有野錯。 ...
眼見該是手誤打錯字/校對問題, 還有的是程式bug之類,起碼概念嘢冇錯

引用:回覆+littlelamma+的帖子 你有無同個女望

原帖由 scyauchris 於 17-01-23 發表
回覆 littlelamma 的帖子

你有無同個女望吓d課程, 或者有佢喜歡同想參與的。網上課程未必是你想像中要花好 ...
小女(中一)最近給學校推薦,佢有興趣並已經由學校報名,請問課堂是否多數星期六日上??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我女女是小四, 我們也是新加入的。  你的問題要其他前輩答你。

gracelam 發表於 17-1-25 16:39
小女(中一)最近給學校推薦,佢有興趣並已經由學校報名,請問課堂是否多數星期六日上??

...

中學組課程學校長假期及星期六上課,除咗訓練佢地意志嘅行山活動(自由參加,可以不選)在星期日外。

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-25+16:39+ 小

原帖由 Activehealth 於 17-01-25 發表
中學組課程學校長假期及星期六上課,除咗訓練佢地意志嘅行山活動(自由參加,可以不選)在星期日外。
...
謝謝解答。

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-25+16:39+ 小

原帖由 Activehealth 於 17-01-25 發表
...
謝謝你。

setom 發表於 17-1-25 15:13
回覆 scyauchris 的帖子

其實學校都有假期功課,不過我問佢想上online course定做功課佢就堅持上course, 坐 ...
好快做完喎,其實題目多唔多。

Rachelmummy2008 發表於 17-1-26 12:56
好快做完喎,其實題目多唔多。
題目不多, 最後的總測驗有18條題目, 答對9條或以上就pass

setom 發表於 17-1-27 16:21
題目不多, 最後的總測驗有18條題目, 答對9條或以上就pass
請問總測驗有沒有限時? 要不要一次性做完?謝謝!

sysmama 發表於 17-1-28 14:54

有時限,要一次做完,最多三次機會。

sysmama 發表於 17-1-28 14:54
第一階段總測驗
60分鐘, 18題中答對9題即合格

第二階段總測驗
60分鐘, 15題中答對8題即合格

第三階段總測驗
75分鐘, 17題中答對9題即合格

總測驗全部MC題,但我幾乎肯定有某些題目提供的選項都是錯的,不過見pass就唔理了..

回覆 Activehealth 的帖子

Thanks

Thanks

小女現在做到幾何圖形,唔知點解出唔到圖形出黎,本身用mac機,有down load JAVA.謝謝指點

sysmama 發表於 17-1-31 23:30
小女現在做到幾何圖形,唔知點解出唔到圖形出黎,本身用mac機,有down load JAVA.謝謝指點

...

Mac 機係睇唔到啲graphs 嘅。

我個仔同朋友個仔都係HKAGE中學組上online program, 遇到相同問題,佢個online prelim program 係HKEdCity 嘅,啲software唔update唔係Mac compatible.

朋友個仔用番Window 機IE 開到,但我屋企電腦已經upgrade 到Window 10, 無IE 浄得Edge, 完全開唔到。

阿仔最後都係估估吓,又俾佢自己figure out果part 個啲graphs 應該係點, 又過到part 1 & 2 兩個tests。
講真果啲數我已經完全幫唔到佢,一定要佢自己搞掂。

初時都好掹好嬲,但後來諗深一層,係對佢EQ同AQ一個好好嘅訓練,應該多謝HKAGE咁「特別」嘅安排。等佢知世界唔會係事事如意,面授課程及成為HKAGE正式學員嘅機會得來不易才會去珍惜。

Activehealth 發表於 17-2-1 10:40
Mac 機係睇唔到啲graphs 嘅。

我個仔同朋友個仔都係HKAGE中學組上online program, 遇到相同問題,佢個onl ...
題外話, 其實windows 10是保留了IE的, 不過不是default browser罷了, 而且就算沒了IE, 裝firefox也可以解決問題
‹ 上一主題|下一主題