用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

gloria_cwy3 發表於 17-1-21 23:19
請問如果家長想報資優學苑的課程,是否要提交小朋友的 iq test report? 因為仔仔昨天剛完成評估,但詳細報 ...
每年10-11月接受P4或以上申請成為學員
上星期係公佈申請結果
恐龍家

setom 發表於 17-1-21 10:12
有冇人已經報名小學數學網上學習課程(小學初步學員) MATO2910? 我報咗名收埋確認email, 不過一login就出 "T ...

我的情況和你的一樣, 我亦是報了數學課程, 但access denied, 今早一直打電話都只是轉駁至留言箱.  請問有冇家長知道情況是怎樣?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個parents login 都揾唔掂,過唔到阿仔個ID no.!
話無呢個學員!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我其實完全沒有想過要參加這些資優教育學苑, 也不覺得我女是資傻, 她只是做事比較認真和有點聰明,畫畫確是有點天份。之前學校推薦佢參加, 只是算應酬學校, 點知入左, 收到email都沒有注意詳看. 其實我真係唔太想理.

但是都想了解下參加這對佢有什麼好處? 學生要花很多時間嗎? 家長要不要好多時間和金錢?如果我女不是資優(而只是成績好),混埋班資優生學習,會唔會不良影響?

我上網看過他們的FAQ,都沒有我想問的問題

大家有沒有意見, 謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlelamma 發表於 17-1-23 10:19
回覆 小曳人 的帖子

我其實完全沒有想過要參加這些資優教育學苑, 也不覺得我女是資傻, 她只是做事比較認真 ...
HKAGE 一路以嚟都面對一個問題:好多學校揀積優學生,唔係揀資優學生!結果,入到嚟嘅學員並唔係積極參與,亦無學習動機,於是,呢兩年推廣家長提名,希望多d有學習動機嘅學員參與

資優唔一定要有行為/EQ 問題,我識唔少品學兼優嘅係資優生!d阿媽唔係想自己d細路群埋班讀書叻嘅朋友架嘛?!
不良影響... 我期望緊正面嘅影響喎!

而呢兩年搞嗰個let it shine就係希望想參與嘅先留低,唔要掛個名
所以,建議你先同女女商量,聽埋個orientation,如果你地真係無興趣的話,拒絕 (或唔報課程) 就可以,因為資源有限,無謂浪費啦~

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我其實完全沒有想過要參加這些資優教育學苑, 也不覺得我女是資傻, 她只是做事比較認真 ...

驚對小朋友有不良影響......好大件事喎!!  唔好再錯落去啦, 一於reject 個offer啦, 一天光曬!!

MewB 發表於 17-1-23 09:39
我的情況和你的一樣, 我亦是報了數學課程, 但access denied, 今早一直打電話都只是轉駁至留言箱.  請問有 ...

Deleted

回覆 littlelamma 的帖子

你有無同個女望吓d課程, 或者有佢喜歡同想參與的。網上課程未必是你想像中要花好多時間, 應該真係學到學校學唔到的東西。

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的回覆, 我問"混埋班資優生學習,會唔會不良影響?" 誤會了. 我意思不是說資優學生行為唔好! 只是擔心他們太勁, 我女追唔上, 因她求勝心很強, 有時會唔輸得, 在校內人少,她明白努力以赴就會有好成績的道理, 所以很多方面都表現不錯, 但出去就好難講. 因我覺得我女不是資優, 我估資優生是超高天份, 我怕她遇到這有大挫敗感.

我再想想先, 謝謝你的回覆

littlelamma 發表於 17-1-23 17:42
謝謝你的回覆, 我問"混埋班資優生學習,會唔會不良影響?" 誤會了. 我意思不是說資優學生行為唔好! 只是擔心 ...

資優學生亦平常,他們也要好好學習才有成長;績優學生也必定有他過人之處,不要太謙虛。

學苑課程有興趣就報名,無興趣也不要勉強;畢竟學生最寶貴是時間。

你們好!  小女也收到了取錄通知, 已報課程(MATO2910).
但是我不知道要怎樣做, 是否現在就要開始上網做課程? 要怎樣才能上到去.
多謝大家

sysmama 發表於 17-1-23 21:36
你們好!  小女也收到了取錄通知, 已報課程(MATO2910).
但是我不知道要怎樣做, 是否現在就要開始上網做課程? ...

我今晚和仔仔開始試學個數學網上課程.  一D都唔淺!  只做了第一課aritmatical challenge, 已經好用腦下.  仔仔今年小三, 平時做小六程度數學, 但無學奧數.

MewB 發表於 17-1-23 22:36
我今晚和仔仔開始試學個數學網上課程.  一D都唔淺!  只做了第一課aritmatical challenge, 已經好用腦下.   ...

小三就做小六數,我小朋友係小四,但無學先㗎!不過有學奧數,所以暫時都識做。

MewB 發表於 17-1-23 22:36
我今晚和仔仔開始試學個數學網上課程.  一D都唔淺!  只做了第一課aritmatical challenge, 已經好用腦下.   ...
請問是否一做就要做晒整個chapter? 可以中途出黎下次再入去繼續?謝謝!

sysmama 發表於 17-1-24 11:30
請問是否一做就要做晒整個chapter? 可以中途出黎下次再入去繼續?謝謝!

可以隨時退出, 不過一定要一題跟一題做, 未完成一題就去不了下一題

MewB 發表於 17-1-24 11:32
可以隨時退出, 不過一定要一題跟一題做, 未完成一題就去不了下一題

不過我同意RADIOMAMA所說, D網上課程真係悶到發慌.  我個仔上過好多其他國家的網上課程, 如edX等, 好有趣, 有片睇, 又互動,  相比之下呢個網上課程大人都嫌悶, 何況小朋友?

回覆 MewB 的帖子

Thanks

回覆 MewB 的帖子

學苑最好的是可以做高程度的問題。我小朋友上一個課程,最後一天是測驗。20分滿分,全班30人左右,平均是2分,合格是4分!很難想像!
所以可以分開資優和績優。能力高的小孩會容易被發掘。

剛通過了MATO2910, 但想問什麽時候才能報其他網上課程或面授課程? 現在衹能繼續上階段二的課程. 坦白說, 課程內容及題目有點小錯誤, 不過大致未影響學習

回覆 setom 的帖子

不用做得太快。  四月一日先會通知我地綱上課程是否合格, 合格左先可以報其它online or face to face 課程。所以提一提小朋友四月後才可以報讀其它課程, 費事佢地好失望。
‹ 上一主題|下一主題