用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒am、培正am、德望會點揀?
go

聖羅撒am、培正am、德望會點揀? [複製鏈接]

自己心儀培正100%直升,但聖羅撒有學卷,德望英文好,如果德望都收,真的有點難選擇。還有現在已決定不在PN的學校升讀K1,是否應該現在告訴學校?因為不想霸住其他家長學位,但又怕其後被老師忽略,會不會有家長直接現在退學,平時讀語文及興趣班,直至K1先再入學?因為現在學費都幾貴!!
   3    0    0    0

引用:自己心儀培正100%直升,但聖羅撒有學卷,德

原帖由 jane__411 於 14-02-12 發表
自己心儀培正100%直升,但聖羅撒有學卷,德望英文好,如果德望都收,真的有點難選擇。還有現在已決定不在PN ...
現在就讀那間PN呀?德望in 成點呀?大囡定細囡呀?

Justsayhi 發表於 14-2-12 22:46
現在就讀那間PN呀?德望in 成點呀?大囡定細囡呀?
現在讀HKPS沙田新校,11年6月B,三間都要呀囡自己入去in,所以唔知佢in成點,但係呀囡返左PN所以interview唔會喊,性格較文靜但肯答問題。德望in家長果part我答得都ok...不過純粹自己覺得ok,哈哈!

回覆:聖羅撒am、培正am、德望會點揀?

你知唔知聖羅撒唔係龍?小學係津小要抽入喎!培正100%入梗係最吸引,因德望只有70-80%咁上下。如果囡囡文靜又會好好答問題,德望都會大機會。但目前大前提應該係收咗先有得諗。我個人喜好係德望,無奈囡囡第1round已玩完

如果在職媽媽,我會揀培正am100%直上心定好多!

引用:如果在職媽媽,我會揀培正am100%直上心定好

原帖由 tekkulas 於 14-02-13 發表
如果在職媽媽,我會揀培正am100%直上心定好多!
妳真的好喜歡PC

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+14-02-13+發表如

原帖由 三少 於 14-02-13 發表
妳真的好喜歡PC
轉左軚啦!

我已同學校講下年唔讀,但唔覺學校老師有忽略。老師唔會咁現實嘅。

引用:自己心儀培正100%直升,但聖羅撒有學卷,德

原帖由 jane__411 於 14-02-12 發表
自己心儀培正100%直升,但聖羅撒有學卷,德望英文好,如果德望都收,真的有點難選擇。還有現在已決定不在PN ...
請問你點知聖羅撒收你a.m.?

培正, 一條龍.

2boba 發表於 14-2-13 10:48
請問你點知聖羅撒收你a.m.?
我自己淨係會考慮am, 我個女要上跳舞班pm一定要放棄聖羅撒~

macmate 發表於 14-2-13 02:35
你知唔知聖羅撒唔係龍?小學係津小要抽入喎!培正100%入梗係最吸引,因德望只有70-80%咁上下。如果囡囡文靜 ...
我知呀!但係有學券真係慳好多錢~點解你咁like德望?除左英文仲有乜比培正優勝?同埋男女校成長會唔會好過女校?

引用:Quote:2boba+發表於+14-2-13+10:48+請問你

原帖由 jane__411 於 14-02-13 發表
我自己淨係會考慮am, 我個女要上跳舞班pm一定要放棄聖羅撒~
聖羅撒到K2必定是下午班的

我喜歡德望,是因為德育好和有宗教背景, 學校又大又靚, 始終小朋友必須要德育好,從小做起。。。PC也好,看你喜不喜歡中文中學。

如果係女仔..我都鍾意德望環境,學術都好好...不過一想到女校就有小小.唔知點咁.
anyway都唔關我事.我女2nd in都無份

引用:Quote:macmate+發表於+14-2-13+02:35+你知

我知呀!但係有學券真係慳好多錢~點解你咁like德望?除左英文仲有乜比培正優勝?同埋男女校成長會唔會好過 ...
對唔住,就算聖羅撒有冇學卷都唔係我考慮之選。男女校對我而言唔係好大問題,女校有女校嘅好(尤其係女仔樣貌比較標致者,慢慢先發起少女情懷更加唔係壞事,當然有啲女孩依然可於外介結識同拍拖,避無可避)。pc, gh比校舍不分上下。如重英語,gh當然有優勢,但我相信現今無論pc或gh,家長都會補底。pc相對强中數,最後都係睇家長點睇。利申,我女有pc offer,但冇gh。我當年首選係gh,另完全冇諗過pc會得,仲有我女係活潑佻皮型,都好驚傳統女校唔啱佢。

NICOLE123 發表於 14-2-13 15:03
如果係女仔..我都鍾意德望環境,學術都好好...不過一想到女校就有小小.唔知點咁.
anyway都唔 ...

我其實也不是 100% 喜歡女校, 但是德望德育好,英文好,學校大,又看其他出名小學,例如女拔,協恩,SPC,ST MARY, MARYNOLL, 全部都是女校, 相信女校也有很多優點。現在我希望我的9月B, 有龍校的青睞!

其實我自己知道培正德育做得比德望更好,不過學校環境同英語就德望較好,真係各有千秋,不過諗起德望中學既體育堂都驚......

咁唯有通知學校下年唔讀,放棄聖羅撒去培正註冊,再等德望消息先再諗

引用:+本帖最後由+jane__411+於+14-2-13+22:55+

其實我自己知道培正德育做得比德望更好,不過學校環境同英 ...
點解諗起德望中學既體育堂都驚呀?

其實兩間都係好学校, 入到是但一間都開心
‹ 上一主題|下一主題