用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 學之園
go

聖心 vs 學之園 [複製鏈接]

本身讀青衣學之園 pn,下年 K1 讀英普班, 剛收到聖心 am offer,想問下大家意見,應該何去何從! 交通唔計在內,以學術,升小學  (最主要), 你地會點睇?我對聖心課程不太了解,有無  native speaker 教英文和普通話呢?

6    0    0    0

回覆 Smartbubu 的帖子

English class from tues to fri, twice mandarin class per week. Art is taught by mandarin teacher. All native speakers
You can refer to shck website for primary allocation. Majority go to its connected primary school

引用:本身讀青衣學之園+pn,下年+K1+讀英普班,+

原帖由 Smartbubu 於 14-02-12 發表
本身讀青衣學之園 pn,下年 K1 讀英普班, 剛收到聖心 am offer,想問下大家意見,應該何去何從!  ...
FYI, 上午班青衣有街車到,約7:00上車

Smartbubu 發表於 14-2-12 20:13
本身讀青衣學之園 pn,下年 K1 讀英普班, 剛收到聖心 am offer,想問下大家意見,應該何去何從!  ...
K2同K3英文有NET

引用:本身讀青衣學之園+pn,下年+K1+讀英普班,+

原帖由 Smartbubu 於 14-02-12 發表
FYI, 上午班青衣有街車到,約7:00上車

回覆:keio 的帖子

我自己來講,有龍讀龍

引用:我自己來講,有龍讀龍

原帖由 oooasis 於 14-02-13 發表
我自己來講,有龍讀龍
但係半龍呢?

引用:回覆+Smartbubu+的帖子 English+class+fro

原帖由 manbe 於 14-02-12 發表

English class from tues to fri, twice mandarin class per week. Art is taught  ...
請問係咪就算升唔上聖心小學,都好大機會升上佢其他聯繫小學?因為另一個  post, 話我地 lee 屆,要 240 幼生爭 120 小學位

Smartbubu 發表於 14-2-13 08:40
請問係咪就算升唔上聖心小學,都好大機會升上佢其他聯繫小學?因為另一個  post, 話我地 lee 屆,要 240 幼 ...

聖心有2間小學, 私立部係上午校, 津校部係下午校。

津校部就按政府小一入學辦法分配學位, 第一階段自行計分制(今年情況係25分穩入, 20分要抽籤), 第二階段統一派位。

私立部, 以今年情況, 小一學位O既85%俾幼稚園生, 只交申請表不用面試。

至於課程, 學券幼稚園唔會深(同學之園比較一定叫做淺)。

靈育及德育都做得好好。

你可以研究吓學校O既理念, 睇吓適唔適合。

引用:回覆+Smartbubu+的帖子 English+class+fro

原帖由 manbe 於 14-02-12 發表

English class from tues to fri, twice mandarin class per week. Art is taught  ...
搵唔到升小資料,邊個位置?

引用:Quote:Smartbubu+發表於+14-2-12+20:13+本

原帖由 doggy2013 於 14-02-12 發表
K2同K3英文有NET
係咪大部份都會外出進補?

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-02-12+發表K

原帖由 Smartbubu 於 14-02-13 發表
係咪大部份都會外出進補?
我自己有

回覆:聖心 vs 學之園

我個朋友LH英普班都出去補英文。

引用:我個朋友LH英普班都出去補英文。 +

原帖由 bubuG 於 14-02-13 發表
我個朋友LH英普班都出去補英文。
LH 都要補?甘聖心,有學卷課程較淺,好多都要補英文。LH我識人讀,無補,上年入到德望、協恩小學,我估LH吾補都得。反而識人讀聖心,又係上年,英文不突出,相信有學卷d課程不會深,因跟edb 課程,如考其他私校會蝕底

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-02-13+發表我個

原帖由 artinie 於 14-02-13 發表
LH 都要補?甘聖心,有學卷課程較淺,好多都要補英文。LH我識人讀,無補,上年入到德望、協恩小學,我估LH吾 ...
不單只補英文,普通話也補,因為要去考KPCC。

引用:Quote:原帖由+artinie+於+14-02-13+發表LH+

原帖由 bubuG 於 14-02-13 發表
不單只補英文,普通話也補,因為要去考KPCC。
Sorry, KPCC 係?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-02-13+發表我個

原帖由 artinie 於 14-02-13 發表
LH 都要補?甘聖心,有學卷課程較淺,好多都要補英文。LH我識人讀,無補,上年入到德望、協恩小學,我估LH吾 ...
當住聖心係全龍,以學之園平時大部份考入既小學,同聖心小學比較呢?又如何?例如,培僑,陳守仁,SFA, 崇真等,同聖心私小比較?

引用:Quote:原帖由+artinie+於+14-02-13+發表LH+

原帖由 Smartbubu 於 14-02-13 發表
當住聖心係全龍,以學之園平時大部份考入既小學,同聖心小學比較呢?又如何?例如,培僑,陳守仁,SFA, 崇 ...
個人認為只有陳守仁可勝聖小私校,其次sfa,其他唔入流

回覆:聖心 vs 學之園

聖心私小嘅學生又乖又醒!如果有信心幼稚園時keep到進度入小學,當然選聖心了!(學費又平啲!)
當然,LH實在係一間好好嘅學校,真係魚與熊掌...
一定選到適合嘅比囡囡嘅!

‹ 上一主題|下一主題