用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 屯門邊間e位比較好
go

屯門邊間e位比較好 [複製鏈接]

佢要我填3間,我填左一間良景協康,仲有2間未填,請問邊一間e位比較好,thx
   0    0    0    0

基督教服務處

回覆 Anan3388 的帖子

屯門定元朗果間,thx,同埋保良局幼兒天地好唔好

你屋企和小孩學校近邊間?
要帶來帶去,最好近家

回覆 szenana 的帖子

可以約中心嵾觀,了解下同去時方唔方便,自己衡量,打電話去約就得.

我屋企最近良景協康

若條隊差唔多,咁只填協康啦!

若屯基快好多,填埋屯基

同埋我想問改唔改埋s位好,因為我仔讀梗主流k1,課程跟到,佢上年6月醫院評估,果晚無訓過評得好差,所以醫生叫我排s同e位,但我仔而家關愛資助係協康做訓練,進步左好多,協康老師話佢可以唔洗排s位,連佢學校主任都咁講,話佢一d唔似自閉,唔需要s位,可以排e同i位,我有打去同醫務社工講想取消s位,佢要協康寫報告証明唔洗s位,協康就話寫唔到,定還是等佢派s位黎,自己取消

如想入e, 不必取消s, 只要派到你時唔要就得。
唔想派得快,咪只選元朗協康,應無咁快派到

如果想要i, 咁就要去返cac找醫務社工幫手。若你之前在那裡評估的話,照計可俾成績嘅證明之類,已可轉i,因為轉s難,轉i易,應該唔難做到。

但你要自己諗清楚i定e

醒目開學勳章

szenana 發表於 14-2-14 20:20

同埋我想問改唔改埋s位好,因為我仔讀梗主流k1,課程跟到,佢上年6月醫院評估,果晚無訓 ...

你要問清楚, 當初cac係俾你仔仔排兩條隊, 同時排e位 及 s位? 你唔要s位, 就自動轉排e位? 你真係要confirm清楚.

抑或, 其實cac係派e+s位俾你仔仔, 即是在你等侯s位既期間, 如果e位有空位的話, 可以俾你仔仔讀住e位先, 直至派到s位為止(當排到s位, 就要quit咗e位). 兩者是好唔同的, 你一定要搞清楚喎.

以我所知, 由s位轉e位或i位, 係麻煩啲個喎, 因為要証明小朋友有能力讀主流幼稚園及無需入讀s位.

1. 要寫信給cac更改排位 (ie 由s位轉e位 或 由s位轉i位)

2  同時, 是要有update的小朋友評估報告交給cac作審批. 這方面, 最快既方法是book私人機構做評估(e.g. 協康/step), 由佢哋評估小朋友最近的發展及適合讀乜嘢位. 如果唔怕等, 可以試下問cac可唔可以安排見醫生, 再做評估.

如果家長想轉排位, 最遲每年2月尾或3月頭(確實時間要問返cac), 總之要係大派位之前做好晒申請. 我並唔清楚元朗屯門區s位的輪侯情況及時間. 若然, 你今年未派到s位, 咁還有好多時間去申請轉排位. 所以, 你自己小心啲check清楚啦.

醒目開學勳章

szenana 發表於 14-2-14 20:20

同埋我想問改唔改埋s位好,因為我仔讀梗主流k1,課程跟到,佢上年6月醫院評估,果晚無訓 ...

幼稚園老師及協康會老師只是給你一點意見, 覺得你仔仔未必需要入讀s位, 這不是認可文件, cac當然唔會接受啦.

如果你唔想要s位, 想轉排e位或i位, 是要經過cac審批的. 除非, 你仔仔現在做訓練既協康會肯幫你寫報告証明你仔仔唔洗讀s位. 如果冇的話,  你就要自己再諗辨法交有效的証明文件(ie 認可評估報告)給cac, 去証明小朋友的發展合符要e位 或 i位, 即無需要入讀s位.

真係唔明, 再問清楚cac有關手續.

我當時讀緊se, 寫信fax就可以,無咩特別證明,把校內一些進展報告交俾醫生睇下就得,醫生又打嚟同我傾咗陣,了解咗我個case,好快就轉到。
不過醫生已之前見過仔2次,我唔知有無因為呢個原因(2,3歲都見過,4歲出e無見就ok喎)我聽嘅情況係要s係好爽手,因為s

佔政府資源比i,e位多。當然我所知都係之前嘅事。

若係佢係要報告先肯轉的話嘅,不如要求佢哋再在cac評過

醒目開學勳章

Anan3388 發表於 14-2-15 00:09

要睇時間, 如果今年還未派到s位, 換句話說家長有大把時間去申請轉排位, 也可以有時間去排隊等cac再評過.

我仔上年由i轉e位, 我11月問過cac想排隊等見醫生再幫我仔評估過, 佢答我條隊好長, 要等到過咗大派位先見到醫生喎, 所以我唔等啦, 我走咗出去做私人評估. 當然, 我唔清楚葵涌cac要排幾耐隊先可以再評, 都要樓主自己去問cac, 瞭解返個情況, 然後, 再作選擇.

醒目開學勳章

Anan3388 發表於 14-2-15 00:09

以我所知, s位 及 e位都好多人排, i 位就比較少人排.

但轉位呢啲嘢, cac話要交乜就交乜, 我哋都no say啦, 最緊要係有文件(eg, 有信/有報告), 證明到個仔可以符合資格轉去e位或i位啫. 所以, 我哋都係講返大約的情況及手續, 樓主都係要去問清楚所屬的cac社工.

樓主, 以上資料給你參考, 希望幫到你啦.

醒目開學勳章

Anan3388 發表於 14-2-15 00:07
我當時讀緊se, 寫信fax就可以,無咩特別證明,把校內一些進展報告交俾醫生睇下就得,醫生又打嚟同我傾咗 ...

s轉e位, s位的校內報告喎, cac當然信啦.

我仔之前讀i位, cac同我講可以叫讀緊既i位寫封信証明我仔可以轉e位及逮交校內進展報告, 或者自己出去做個私人評估証明我仔可以轉e位, 只是我選擇咗後者.

我只想要e位

回覆 pinkdoll 的帖子

我仔仔本身排s同e位

醒目開學勳章

szenana 發表於 14-2-15 12:01
回覆 pinkdoll 的帖子

我仔仔本身排s同e位

原來你仔仔是這樣排, 那麼我不清楚做法及手續了.

希望有jm解答到你的疑問.

若只想要e,可照之前建議,應不必取消s,派到時唔要就可以
‹ 上一主題|下一主題