用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生功課, 父母督促, 還是補習班好?
go

小學生功課, 父母督促, 還是補習班好? [複製鏈接]

9月升小一, 我之前諗, 自己跟佢d功課, 但又怕督促佢做功課, 勞氣傷感情, 唔自己跟就交比補習社跟, 放學就去補習社做埋功課返嚟, 邊樣好?
   2    0    0    0

之前有好多討論,補習社去慣就會依賴。唔一定要勞氣既,由細開始要小朋友知道做好功課,收拾好書包喺他的責任。應該自己做好曬,留番唔識果d問。你都唔想他補到入U都仲要補習吧~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D1&ordertype=1

Yanamami 發表於 14-2-12 12:03
之前有好多討論,補習社去慣就會依賴。唔一定要勞氣既,由細開始要小朋友知道做好功課,收拾好書包喺他的責 ...
嗯嗯, 而家K3佢都食完飯做功課嘅, 希望維持到, 唔想勞氣吖

趁K3就幫他建立一個routine,每日點點點。都可以成日落藥,洗定腦,話大個啦,上小學好o力o力,唔似幼稚園時要媽咪睇住先識做。。。。之類,訓練好自理力,上到P1就易適應得多啦~加油!

siujanjan 發表於 14-2-12 12:17
嗯嗯, 而家K3佢都食完飯做功課嘅, 希望維持到, 唔想勞氣吖

咁既然依家佢已經識自覺, 你仲擔心啲咩呢?

小一同幼稚園唔同, 要自己寫手冊, 功課溫習又多咗, 堂數又多咗, 咁你一步步幫佢適應, 唔好一下放手, 但要俾佢知道你只係 "暫時幫手", 主力都要靠自己, 幫得一個學期, 慢慢退市, 放手俾佢自己搞。
唔好勞氣, 要笑。

BTW, 你可以加入同班的小一群組Whatsapp, 好有用的, 例如唔知小朋友手冊寫乜鬼畫符、唔知聽日帶咩書、小朋友缺席補功課手冊內容等等, 可以即刻問同學仔家長。

忍得住吾發癲,梗系自己教好!

多謝各位意見呀~ 而家小學d功課比以前年代深, 希望囡囡handle到啦

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

回覆:小學生功課, 父母督促, 還是補習班好?

每日我只看看有冇做齊功課,至於答得啱唔啱,我好少check,如果錯了派回做改正,我才提一提,他們錯過才會印象深刻。父母對功課放開D,教起上黎可以事半功倍。

Yanamami    發表於 14-2-12 21:40
Twins 媽咪

回覆 Jane1983 的帖子

就算晤忍得, 都最好自己教, 我朋友 說補習班 信晤 過

回覆 marble2004 的帖子

但如果影響親子感情,就作別論。
教仔幾時都係自己上心,自己教效果好d。

回覆:siujanjan 的帖子

父母督促是不應陪坐!应叫佢自己做,把讀書功課的責任比番佢,你只是從旁教導!如果K3已自覺,继續持之而恒;升上小學大家都5知會点,例如,性格会5会变,大人工作会5会有变,身體狀況(例如,家長考試時病倒,如果平時有訓練开自己温習,也就好好多,.......),其實好多事情会発生,所以好習慣早養成!

補習也可以,起碼跟功課,大家磨擦比較少,找間信賴的補習!

回覆:siujanjan 的帖子

我也有同樣問題發生, 我個女做功課係自己做, 但好慢, 我就急燥成日叫佢快d快d,  傷感情加勞氣, 好想踢佢去補習社兩個鐘, 做晒d 功課番屋企玩, 佢開心時我開心, 但有無咁完美呢!

回覆:小學生功課, 父母督促, 還是補習班好

屋企做兩個鐘 唔好諗住補習社會一個鐘得。八九十年代補習 幾多靠惡同體罰迫學生快 而家補習社唔會 最多鬧下 幾有技巧都唔會令學生曉飛 所以自己做到就自己教啦

育兒有好多野唔可以外判~~

如個小朋友喺慢郎中,去到補習社都唔會變,只不過喺家長見不到為凈。功課做完好可能喺抄番黎,乜都學唔到,最後受害喺自己。仲可能學埋班中起他同學既壞行為。

回覆:小學生功課, 父母督促, 還是補習班好?

盡量都唔去補習,除非去到全班包尾,非常時期用非常手段!

Ceci333  全班包尾或接近包尾就不去補習社,自己不返工用心教啦  發表於 14-2-13 09:54

siujanjan 發表於 14-2-12 11:55
9月升小一, 我之前諗, 自己跟佢d功課, 但又怕督促佢做功課, 勞氣傷感情, 唔自己跟就交比補習社跟, 放學就去 ...
有時間可先試自己跟.
但如果父母都很晚才收工, 去補習社做好D.

我個CASE係我和老公都要7:00pm後才回家, 阿女學校功課又多, 所以由P.1起囡囡每日都會去補習社做功課和温默書. 在家只需做綱上功課, 習字, 資料搜集, 剪報, 閱讀報告, 視藝功課... 等等較鎖碎的功課.

回覆:小學生功課, 父母督促, 還是補習班好

有些孩子很愛補習,朋友兒子中六,小學補習到現在。成積中上,老師話入大學沒問題,但他十分喜歡補習,很多科也報名上課,一陣又話什麼名師,又話貼題準,叫朋友交學費。朋友覺得個仔甘肯學,由小也是補習至今,還願意主動補習,自己又不懂,所以多多錢也付。她兒子,一星期三,四天也補到八,九點回家,假期也忙補習。我們時常笑她,吾好太信囝,補習補左去那裏都吾知,係吾係有女朋友一起才甘積極補,連聖誕新年也天天補。朋友不覺兒子奇怪,說肯定他有去補,舉出例子,兒子成績好好,補習也有幫助,滿有信心能考入大學。前排天水圍出了壯元,說沒有去補習,她不相信。我們卻在身邊流汗,甘肯補習,是否習慣性補,有朋友陪,半玩半讀,是否有需要樣樣補?他兒子最终成績如何,遲些才知。但現實,我擔心上了大學,沒補習依賴,會否難適應到。

Yanamami  而家上到大學都有得補架啦~~  發表於 14-2-14 08:34

ppsfung 發表於 14-2-13 09:55
有時間可先試自己跟.
但如果父母都很晚才收工, 去補習社做好D.
如決定自己跟, 我會轉返part-time, 下午回家跟功課咁

補習真的很撞彩,亦要取得平衡。

家姐番工,囡囡小學高小時開始去補習社做功課,自行在家溫習,遇上唔識既就等家姐放工教,各科成績算ok。但數學科成績屬緊緊合格70分左右,中一下學期開始唔合格,上中二果個暑假開始搵私人補習。個哥哥讀緊䕶士,佢話佢自己以前初中仲係on 居居,成績只一般,到中三開始發力,慨嘆遲左起步。。。

補習哥哥唔係尖子級,但就正因為咁,佢明白"正常人"的懵懂,比較有耐心,囡囡上左兩堂後既comment係:比佢點醒左! 中二第一個學期已追到數學科第一名,連帶科學科(我唔記得係咪咁叫)都比佢補埋,成績猛進。後來哥哥要實習,兼顧唔到咁多,慢慢退出。家姐開始要搵尖子幫囡補,才可滿足佢(因囡開始仰慕成績好既人)。

學校sir話囡現在數、化、生、物都已幾好,呢2年中、英要盡追才可入到大學。家姐話早知高小開始搵私人補習喎!
‹ 上一主題|下一主題