用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 支持呂品韜
樓主: MC1128
go

支持呂品韜 [複製鏈接]

+之前,奧運係標榜業餘運動員,全職受薪係唔合資格
+港奧委係有自己嘅資產,津貼支持左一啲體育總會多年
+佢地嘅資產係多年前向一啲熱愛運動嘅有心有力人事籌募嘅,亦有捐贈嘅,作用就係支持香港人發展體育
+港奧委嘅支助,受支助運動員應該清楚嘅,授旗之前,有咩都知,我無睇其他報導,
+無港奧委,香港就唔係國際奧委會成員,無運動員再可以合資格參加奧運或大型運動會,所有體育總會都無左National Sport Association嘅身份同地位

唔係唔支持呂仔為理想付出自己嘅青春,但面對傳媒,佢真係要明白自己係全港人都注意嘅運員尖子,唔滿意資助條件大可唔去,能出冬奧,為其他運動員打開一條新路,並唔係佢一人之力做到,希望佢日後成熟左,大個仔會明白

del 重復

回覆:支持呂品韜

想起風帆珊珊,默默鍛鍊,做好自己,爭取到金牌,才講話鏗鏘有力—香港運動員唔係垃圾為人津津樂道難到珊姐未受過傷?未輸過?

引用:想起風帆珊珊,默默鍛鍊,做好自己,爭取到

原帖由 701003 於 14-02-13 發表
想起風帆珊珊,默默鍛鍊,做好自己,爭取到金牌,才講話鏗鏘有力—香港運動員唔係垃圾為人津津樂 ...
夠膽講,風后未試過孤身上我路,長期外出訓練,未試過參加奧運時冇彈性紗!!!

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-02-13+發表想起

原帖由 sukitelfold 於 14-02-13 發表
夠膽講,風后未試過孤身上我路,長期外出訓練,未試過參加奧運時冇彈性紗!!!

...
自己有傷,有人支持長期在外訓練,冇人準備彈性紗題外話,我家老狗扭傷前爪,我買定好多彈性透氣繃帶,有螢光綠、粉紅&黃

回覆:支持呂品韜

有時要面對現實,無果d運動員口中的無謂人幫助,練到曉飛都未必出到世界賽!去到咩國家都要應酬呢d人!得罪果d人,條路更崎嶇!小朋友閱歷淺,可以諒解,教練咁大個人,欠缺心理質素

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+14-02-13+發

自己有傷,有人支持長期在外訓練,冇人準備彈性紗題外話,我家老狗扭傷前爪,我買定好多彈性透氣繃帶 ...
你咪做到一個好團長囉,老狗主人。
如果香港係一個國家,呢D叫國恥!

講真,有幾大件事!?一個運動員投訴配套不週而己,閒過立秋。但投訴歸投訴,官員應有官員立場。我反而担心今次事件,負責官員能否站穩立,會唔會使本來不必使嘅錢。

我行過trailwalker, 完成及有time target 個隻,深知logistic support 和team spirit 的重要性,而長期intensive training 是很易勞損的,所以我好側疑Lei 班middle management 對運動有幾多認識。

如果話呂仔缺乏心理質素,咁我又唔覺得班官僚好有政治敏感度和語言藝術。

回覆:judy 的帖子

參加奧運,代表中國香港,配備不足,閒過立秋冇嘢講

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-02-13+發表自己

原帖由 sukitelfold 於 14-02-13 發表
你咪做到一個好團長囉,老狗主人。
如果香港係一個國家,呢D叫國恥!

...
老狗主人尚且如此愛寵物,運動員的親生老母又如何

係,對我來講係閒過立秋。如果唔係明報出頭版,我都唔知佢係咩水。

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+14-02-13+發

老狗主人尚且如此愛寵物,運動員的親生老母又如何
但核心是香港體育對全職運動員支援完全不足.
如有睇清楚報導,人家是6歲已經開始從滾軸溜冰轉玩短道速滑到今年爭得冬奧入場券,大部份資助來自父母.
之後要長駐長春及哈爾濱訓練;過去兩年,在教練介紹下到南韓首爾全職練習,呂媽媽透露光在首爾的屋租及伙食,每月要花14,000港元,還未計自費的裝備如冰鞋(20,000元)、防切割保護服(8,000元)、比賽服(4,000元)、頭盔(1,500元)及手套(800元)等開支,還有在內地的冰面訓練費每小時要3,000元、教練費也每月要15,000元。
這些錢是誰比?師兄你比,定政府比?沒有專業的訓練,又如何有機會拎獎牌?
冇過程付出,又怎會有結果收成?這是十分簡單道理.

說實話,如果你呢句可以講得通,費達拿,拿度呢D絕頂高手絕對不需要請教練;馬林,王皓拎塊流星板都可以輕易拿世界冠軍了,是這樣的嗎?
Professional sport is not that navie.

PS:香港是一個言論自由的地方,但批評人家時,也要做下功課,講出合理的main points,這樣才能得人尊重.

(引用至其他網友,人哋呂媽付出過乜,自己睇)

annie40  well said....  發表於 14-2-13 15:16
StJohnOB    發表於 14-2-13 11:25

我行過trailwalker, 完成及有time target 個隻,深知logistic support 和team spirit 的重要性,而長期intensive training 是很易勞損的,所以我好側疑Lei 班middle management 對運動有幾多認識。

MrBeast,

我呢個外行人想問句,一個教練跟住,係唔係已經够殺。呂仔提到嗰啲情形,係唔係一個物理治療師更有用。

引用:係,對我來講係閒過立秋。如果唔係明報出頭

原帖由 judy 於 14-02-13 發表
係,對我來講係閒過立秋。如果唔係明報出頭版,我都唔知佢係咩水。
可能你只睇明報,呢件事後呢幾日連政改咨詢好似冇乜人提,好彩今朝「叮走李慧玲」頂上!!

judy  咁大件事!?點解呢?我都係唔明!  發表於 14-2-13 11:17

但核心是香港體育對全職運動員支援完全不足.
如有睇清楚報導,人家是6歲已經開始從滾軸溜冰轉玩短道速滑到今年爭得冬奧入場券,大部份資助來自父母.
之後要長駐長春及哈爾濱訓練;過去兩年,在教練介紹下到南韓首爾全職練習,呂媽媽透露光在首爾的屋租及伙食,每月要花14,000港元,還未計自費的裝備如冰鞋(20,000元)、防切割保護服(8,000元)、比賽服(4,000元)、頭盔(1,500元)及手套(800元)等開支,還有在內地的冰面訓練費每小時要3,000元、教練費也每月要15,000元。
這些錢是誰比?師兄你比,定政府比?沒有專業的訓練,又如何有機會拎獎牌?
冇過程付出,又怎會有結果收成?這是十分簡單道理.

說實話,如果你呢句可以講得通,費達拿,拿度呢D絕頂高手絕對不需要請教練;馬林,王皓拎塊流星板都可以輕易拿世界冠軍了,是這樣的嗎?
Professional sport is not that navie.

做運動員,應該是為已,不是為人。呢啲當然要阿媽俾啦,點解要政府俾。

政府千萬咪俾添。如果政府俾,將來運動員退下來,使唔使揾埋工佢地,就好象前中國蘇聯一樣。

政府應做嘅,就係提供足够嘅設施,俾市民享用,同時,可設立基金,俾合資格嘅申請。

‹ 上一主題|下一主題