用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 支持呂品韜
樓主: MC1128
go

支持呂品韜 [複製鏈接]

他有去幫忙買崩帶的,不是什麼沒做。

有當年立法會大懶蟲在場,什麼事都有商量

annie40 發表於 14-2-12 11:53
回覆 ANChan59 的帖子

每次小女出外习训和比赛, 同团总是闪出几位生面口的无無謂人,例如名誉理事,名誉顾问 ...

昨晩深夜回家,見到嗰傻女被罰抄中史未瞓,傾了幾句,來個通識即食麵,同佢講吓呂品韜事件,佢都識問,點解七個人去,四個係非運動人員/職員,而無醫生照顧運動員。

記得去年有DSE尖子揀讀音樂,而非錢程錦綉的神科,有網友問大家可會支持自己子女這樣的選擇。

老實說,以上的選擇對我說,十分容易。但如果好似呂品韜咁,將時間全押在運動上,要自費遠赴南韓租屋住,日日練習。身為家長,都要好大勇氣才能作出無悔無怨支持。

所以,見到官僚機構咁對佢,真係覺得過份。

早前,有朋友傳來好消息,在英國唸書的孩子已取得牛津入場劵。相比之下,全香港得佢有冬奧入場劵,更難得罷!?

讀書尖子有好多不途徑獲資助,估唔到做世界水平的香港運動尖子相差咁遠

Marco-ma    ~~  發表於 14-2-13 13:34

回覆:MC1128 的帖子

以前沙利士已經是這樣,一些改善都沒有!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+sukitelfold+的帖子 HK$4500.-+?+唔

原帖由 annie40 於 14-02-12 發表
回覆 sukitelfold 的帖子

HK$4500.- ? 唔够买维他命C and supplement.  唔比都无问题, 留番比公援好了, 但 ...
知恥近乎勇。如果被列入黑名單,呂仔將來成就一定"不得了"!!但我唔相信會被列入黑名單,整件事上,呂仔唯一有稱讚的便是>>霍先生。而且霍生出$又出力,今次出師亦有名,大佬唔封殺,做細嘅攪唔出咩小動作!!!<<呂仔加油>>,一項運動的普及,是需要一個/一群人帶出的!!

支持呂品韜,

不過,我更支持摺哂政府嘅咩咩奥會、咩咩協會。

運動主要功能是強健身體,煅練意志。做為政府,應提供設施,供港人享用。香港應提倡全民運動,而不是花巨費眷養精英運動。想做職業運動員,歡迎,但請自己揾贊助,自已揾銀請教練、醫生等等。李娜都係自已揾食、自已養人。

依家所行嘅機制根本就係前蘇聯、中國的做法。官僚機構浪費了絕大部分資源,將資源分佈至各校仲好。

官僚機構眷養出來嘅運動有一特點,就是四肢發達,心靈弱小,看看呂品韜的發言吧(摘自明報):

1. "呂品韜又稱,除領隊及教練,隨行的奧委代表甚少來探訪,「作為代表香港的運動員,訓練時(奧委代表)好正常都會來探望、關心一下,問問準備得如何,但(他們)沒有。唯一那天有電視台採訪我,他們才出現」"。------ 做為運動員,要佢地過來探望、關心做咩,呢啲官就怕送唔走啦。

2. 而昨天抱怨港協支援不足的呂品韜,今天講法改變,說事情已經過去不想再提,自己滿意這次比賽,又說覺得整個安排「ok」、不差,反而是國際奧委會對小的團隊可能照顧得較不足。------ 又係照顧唔到,冇接風、冇洗塵乎?

有好多人認為港澳委係官員,實側唔係,有機會升香港旗,唔係你睇咁簡單

ABC-DAD 發表於 14-2-12 16:42
有好多人認為港澳委係官員,實側唔係,有機會升香港旗,唔係你睇咁簡單

對,他們不是官員,我改稱為非運動員/機構人員/職員

但王敏超,彭沖的說話好難聽。我相信無香港人期望過呂會贏,年輕人又點會因輸咗而賴人?彭沖話,佢哋好重要,去做聯絡工作,但我真係想知,如果呂無入圍,還需要香港代表團嗎?他們還會去索契?

我就仲意叫佢地為官員。

雖不是公務員,但吃的是公款。

引用:我就仲意叫佢地為官員。雖不是公務員,但吃

原帖由 judy 於 14-02-12 發表
我就仲意叫佢地為官員。

雖不是公務員,但吃的是公款。
但大部分嘅佢哋(高層),都冇受薪,反而有出$!但有名譽、權力(選委會成員)、威風等。

剛在明報看見劉進圖嘅評論,佢話:
冬奧港隊代表團總共只有7個名額,港協暨奧委會佔了4個,王敏超、霍震霆這些大人物要去,我沒有話說,秘書長彭需要隨團,我也沒意見,但港協職員周景勳是否非去不可,我認為值得商榷,如果騰出這個位置,就可以讓運動員、教練和領隊以外,多一個對運隊員出賽有幫助的人隨隊,例如隊醫。

王敏超、霍震霆、彭去了,硬係要個妹子去打點一切啦,港協職員周景勳真係非去不可啊!

簽名被屏蔽

回覆:支持呂品韜

運動員的心理質數十分重要,但往往被忽視!世界級運動員,個個千錘百鍊,傷患滿身,出比賽遇上舊傷覆發,有華陀孫思邈在側都未必即刻好番,只怨時不與我

香港運動員,真係要靠自己,其實真係都幾慘。
而家唔係普通運動員,而係去到奧運水平的運動員
其實係唔係可以多點尊重?
今早看電視,媒體去機場接機,訪問了同行的人員
感覺是,幾十歲人,係要恰一個細蚊仔

回覆 judy 的帖子

Judy,
做人要硬淨是合理的,但你看運動的角度是完全走歪了。

運動項目分為commercial sport and non commercial sport, commercial sports 一般有頻密的門票的經常性收益,tennis ,NBA,soccer,baseball,幾乎不停地公開比賽,一邊打,一邊收門票,每塲有十分可觀的贊助和廣告收入,當紅運動員見報率高過荷李活一級巨星。因此林丹是無敵丹,在羽毛球界十年稱雄,座擁幾十個大滿貫,其收入完全比不上得法網和澳網兩個獎杯的李娜。還要簽香港藝人作經理人公司幫忙四出接迫廣告,代言人等。

觀乎此不難發現大部份non commercial sports 運動員是預付青春和倒貼的,他們用自己的passion和奉獻,發熱發光,挑戰自我,勇敢苦幹,勵志人心。這些是帶動社會前進的正能量,是情感和精神的回報。例如能提升群眾對運動的參與,平均每位市民體重輕三磅,公共醫療開支節省是以億萬計的,另有經濟學人話每𠆤運動金牌相等於經濟GPD增長的某個比率,亦有助民族團結,社會穩定云云........

文化是人類心靈的補品,缺少了便面目可憎,大部份運動員不是大食懶,也不是貪得無厭的人,評斷前,切忌斷章取義。

回覆 sukitelfold 的帖子

好難講,老餅們喜歡喂喂喂,重好鬼小器,霍先生息事寧人,有些事當看不見,點會為個細路而得罪班老鬼吖。

我提議小朋友憑専業成績,考慮移民加拿大或北歐好了,有志者事竟成。

回覆 MC1128 的帖子

尖子每年有幾十個,有不少奬學金供申請,一般畢業后是高收入一族,是乜師物師,對自己和家人的貢獻奇大,納番D稅,娶個靚妻、願意回報社會群眾的不多。世界級運動員和藝術家,音樂家等,香港幾年未必出到一個,収入低,公共資源投放近零。
‹ 上一主題|下一主題