用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
樓主: jilin1960
go

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 14-2-13 11:07
當然,我聽見繼續飲杯茶食個包。這朋友女兒在受歡迎津小讀,有次她說女兒圖畫貼堂,我讚叻女,講落原來老師 ...
我就係吾鐘意LS的小孩太有機心,好聽叫好勝心,但快樂嗎?

Deleted.

pollybell  Agree  發表於 14-2-17 14:40

引用:其實唔使要多錢,只要你家庭收入比其他普通

原帖由 samsam123321 於 14-02-16 發表
其實唔使要多錢,只要你家庭收入比其他普通入Ls 家庭多15000-20000元就可以。反正都只是交學費吧? ...
同意,其實我又唔覺學費外有好多比LS家庭要比的洗費,課外活動呢d讀LS的人也會學,可能學得重多重金(要同人比較),另外佢地d補習費每月由$2000-$4000都有!IS學生補中文補數學,LS學生乜都要補,仲要另補貴價英文堂,仲有好多LS的遊學團,下下要幾萬,去澳洲美加歐洲呢d,反而好多IS是去中國,幾千元。

Deleted.

samsam123321 發表於 14-2-16 14:11
其實唔使要多錢,只要你家庭收入比其他普通入Ls 家庭多15000-20000元就可以。反正都只是交學費吧? ...
同意,主要是交學費,不會因讀國際學校而要將生活水平整體提高。

回覆:aidan08 的帖子

Well said!

samsam123321 發表於 14-2-16 14:11
都係你心水最清

理論上確實如此,但實際上又未必。。。好睇返身邊既同學朋友仔既背景。事實上有好多國際學校學生來自身家雄厚既家庭,佢地食既用既玩既,可以係好奢侈!當然,你可以敎你既小朋友唔使同人比較,人有你未必一定要有。。。等等。但如果人有既,你小朋友都無的話,大家可以想像到,自卑心就有機會喺小小既心靈作祟。。。簡單如假期小朋友一定會討論自己將會去邊去邊旅行,咁人地去歐美,你都起碼去東南亞,人地一年去四次,你都起碼帶你小朋友去一兩次掛。又例如同學仔請小丑哥哥去酒店開生日會,你都至少要喺麥當當開返個生日會俾你小朋友掛。
可能我囡嗰間真係多有錢人啦,所以以我經驗所得,除咗學費,對本身生活既開支無影響係好理想既理論而已。

引用:Quote:samsam123321+發表於+14-2-16+14:11+

原帖由 大食媽咪 於 14-02-17 發表
理論上確實如此,但實際上又未必。。。好睇返身邊既同學朋友仔既背景。事實上有好多國際學校學生來自身家雄 ...
Such situation can also happen in some local schools. Depends how you teach values to children. When kids grow bigger, usually they don't hold birthday parties any more.

所以睇你揀乜學校同遇到乜野人囉。國際學校遇到富貴家庭既機會一定比Local多。我亞囡9歲,D同學仔仲年年開生日會,真係估佢地唔到。如果真係只預學費係額外支出既家庭,祝大家好運~

Deleted.

大食媽咪  同意~  發表於 14-2-17 09:21

另外值得一題既係,有正確價值觀當然好重要! 但老實講,教得幾好都好,如果自身同周邊既人相差太遠的話,對小朋友心靈影響有幾大,我地係無法預測。好彩既係會有正面影響,會更加努力讀書工作生活;但亦見過有負面既例子,因為家教好,一直唔會被發覺,好多時連當事人自己都唔知...但長大後,到發生0左一d問題既時候,歸咎返,有可能就係從小既自卑心作祟。
本人確實遇見過,同意與否,大家自己決定~

回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

申利: 新手媽。
我同好多父母都一樣,用盡自己既金錢同時間比咗自己個家庭。眼見孩子在之前的local internation school 不停病同不停喊。我哋都要忍痛同孩子中途轉返去IS. 因為佢地令到當天喊到嘔都唔要返校就小孩子愛上返學。返到屋企仲不時提起teacher. 同自己改歌詞。(仲冇病過。)
也許,其他同年嘅小朋友已經識a~z。朋友會因為孩子有名校offer 而自豪。
我卻因為孩子健康,快樂而滿足。
個人見解,不喜莫插。
IS 既幼兒教育係比較 hea. 但去到yr 3~4, 就會有好多要求。係全面既要求。雖然好多嘢都係 open book, 但有限時,如果孩子不能理解問題,測驗一定 failed . IS 看重的,不是記好問題答案,而是無論個問題點問,學生都要有一個合理答案。我知道有些 local school 都有,但好少數。
至於中國語文的好壞,是定位在什麼level呢?唐詩宋詞?四書五經? 對我來說,懂得看中文報紙便可了。
孩子的教育,不在於我們可以花多少錢,而在於我們可以花多少時間。無奈,香港時間=金錢。
朋友前兩天才與我哭訴,孩子讀 local 女名校,為免母女因學校工課傷和氣,佢決定比個囡放學去補習,每天只見個囡2小時。佢話佢好似冇咗個囡咁!
希望香港既教育和工作環境可以讓大家有些家庭時間,大家要努力啊!
Sorry, 離題了!

Deleted.

As my kid is getting older, he sometimes raises the topic saying that XX (one of the classmates) is very rich and they live in house, etc.  I ask him to think whether he lacks something which is necessary for him as a student and a kid.  After thinking, he will tell me he got what he needs (and even more than that when compared with some neightbourhood).  I think this is a matter of comparison.  There is always someone which is richer than you.  Likewise, there is always someone which is better than you in sport (even though you are good at it).

回覆 samsam123321 的帖子

這麼問題好難講的,學校情況、小朋友年齡和性格、家庭情況等等...有這個想法吾一定係多餘。
大道理人人明 - 教小朋友價值觀、吾好同人比較、總有人比你有錢等等,但做起來吾係講咁簡單。

不過絕大部份IS其實都係中上產家長為主,所以問題不大。

samsam123321  當然不能一概而論,最主要睇小朋友性格。  發表於 14-2-17 11:57
大食媽咪    發表於 14-2-17 11:44

Deleted.

Among IS, e.g. CIS could be very different from ESF in terms of school fees (ESF & its PIS talking about 70-90k per year) and parents' financial backgrounds.  My personal experience with ESF is that most of the parents are very down-to-earth, humble. friendly and helpful.
Among LS, e.g. DBS & DGS (40-50k per year), Lasalle & Maryknoll (free of charge), also have very wealthy families in there too.
No point to compare family background indeed and the most important is about affordability and suitability...

ddccmm  Agree!  發表於 14-4-4 17:09
Sweetheartb

所以都係量力而為啦,如果因為要送小朋友讀國際學校而感吃力既,就真係要三思,分分鐘得不償失。

samsam123321  絕對正確。千其唔好有金錢上的壓力。  發表於 14-2-17 12:08

Deleted.
‹ 上一主題|下一主題