用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
樓主: jilin1960
go

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?   [複製鏈接]

回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

當年把兒子送入IS, 沒有問這問題。
現在學費$86xxx 一年,沒有debenture, 不坐校車,自己帶lunch, 無乜雜項,沒有補習;閒時打波游水睇書。高小的學生無bully, 無濫交,無學壞,總算托賴。
中文的確較弱,但接受了,也安然。
明年Y6, 最大投資是Mac book一部和阿仔想去Laos做社區服務,同佢講咗mami要儲錢才成事!

cakids    發表於 14-3-6 14:50
luckyveronique  RC is a good school  發表於 14-2-17 10:43

catcc2000 發表於 14-2-12 08:38
1.5m if u only have one kid, if 2 then double please
Yeap for sure

kenwong888 發表於 14-2-11 21:43
I think 1.5million annual income
供樓佔多少?50%?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+penguin_chick+於+14-2-12+15:

原帖由 penguin_chick 於 14-02-12 發表

回覆 jilin1960 的帖子
非常同意!有d家庭可以輕鬆送3、4個細路同一時間讀ISF, CIS之類勁昂貴國際學校然後出國完成學業,但仍然阿媽係做阿太有司機接送,嗰d就真正可以玩得起呢個遊戲……如果唔係真係會好吃力。細路之間鬥屋企幾大幾有錢又唔同層次……一般中上游家庭都未必啱玩。

ANChan59 發表於 14-2-12 20:40
供樓佔多少?50%?
I assume 25% at most

Jane1983 發表於 14-2-12 10:52
我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教 ...

我沒有說我同意,佢地咁諗,有佢地的原因和理據。
佢地都係飽讀詩書的專業人士,吾係鄉里小兒,分析吓人地講既嘢,對自己做決定,其實有幫助。

回覆:kenwong888 的帖子

我年薪過百萬,不過用多過一半租樓,兩個細路加保險、工人,玩唔起了

謝謝 Jane1983 和柔情爸爸兩位. 不敢當 !

IS 被人的誤解的著實太多.

例如以為讀 IS 的一定是讀書不成, 敗走 local school 的; 又或是冇大冇細, 對父母駁咀駁舌的 ; 又或一定是周身名牌, 爭妍鬥麗的; 又或-定是吸毒酗酒, 流連老蘭的; 又或一定是滿口英文, 不識中文的 . . . .

實情是, 這些都可以是真的, 但數目比例上, 只是少數 ( 以一線 IS 計) . 最「可怕」的, 是這批「壞學生」中, 亦非不能成材. 誰說流連老蘭的不可入 Princeton ?  誰說周身名牌的將來不可做醫生律師 ? 誰說頭髮染到藍綠色的不可以頂尖大學-級榮譽畢業回來做 Banker ?  我全都見過.

我一生人第-次遇到的 IS 學生, 是我大學時代的補習學生, 他說話中文文雅到不得了, 似是民初散文家筆下的人物, 因為是書香世家. 現在仍然會有這樣的人. 誰說 IS 學生只懂說英文 ? 視乎父母本身重視抑或賤視中文而已.

Jackieson    發表於 14-2-18 14:00
luckyveronique  agree no more!  發表於 14-2-17 10:46
shadeslayer  Very true. Very convincing from a parent of IS.  發表於 14-2-15 12:37

算啦,仍然有人認為讀唔到LS才轉IS,有朋友仲話點解lS小學教咁淺?當然啦,學校教到D學生蠢D,他們升唔到其他學校,只可升番自己中學,如果唔係咁,學校點繼續賺錢。

回覆 poonseelai 的帖子

哈哈,咁有創意!
朋友傾計,如果佢地講既嘢有數據或者案例support,咁再偏激,都值得聽。如果佢係惡意亂講,咁咪吾理佢,佢諗壞腦,做錯決定,誤咗仔女前程,自己仲大損失。

Jane1983 發表於 14-2-13 10:33

哈哈,咁有創意!
當然,我聽見繼續飲杯茶食個包。這朋友女兒在受歡迎津小讀,有次她說女兒圖畫貼堂,我讚叻女,講落原來老師選她女兒圖畫貼堂,而是老師選她女兒畫一幅圖畫用來貼堂,其他同學只可在堂上畫,但她女兒可帶回家畫,記得不可摺張畫紙,點解?老師話貼堂用不可有摺痕,因怕其他人發現。我朋友講得好開心,我哦完食埋件蝦餃。我不知這是否個別例子,但覺好無奈。唔好意思離了題。

should be: 講落原來老師不是選她女兒圖畫貼堂

偏心的老師,虚榮的家長,度度都有,當笑話聽,幾好!

Jane1983 發表於 14-2-13 10:33

哈哈,咁有創意!

家長覺得自己仔女叻 無問題,覺得仔女學校勁 無問題,出盡力曬 都無問題。最難睇係有意無意間去踩低別人,呢啲行為先令人反感。

好多人系忍吾到的,好無建設性。

其實想知讀IS除了學費,仲有哪些支出?

School fee and related fee of IS: around $10000 per month
School bus, other activies, interest class etc: $8000 - $10000 per month
Negative comments on IS are not uncommon and are in fact very much welcomed as the competition for IS is already very keen. For those who don't think IS is their cup of tea can enjoy their freedom of choice.
Parents do have the duty to give what they think is the best for their children despite it may be expensive.

引用:1.5m+if+u+only+have+one+kid,+if+2+then+d

原帖由 catcc2000 於 14-02-12 發表
1.5m if u only have one kid, if 2 then double please
Only 1.5 million may not enough, if the parents need to pay off the mortgage.

引用:回覆+jilin1960+的帖子 讀國際學校要預埋

原帖由 hoihoima 於 14-02-12 發表
回覆 jilin1960 的帖子

讀國際學校要預埋出國留學的學費和生活費。而且,一個孩子讀,第二個孩子也一定要 ...
Yes 去英國讀中學以現時紙水都要50萬一年(all in),普通中產不可能負擔

‹ 上一主題|下一主題