用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
樓主: jilin1960
go

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?   [複製鏈接]

我自己就搵多多都唔會讀 IS

引用:我自己就搵多多都唔會讀+IS

原帖由 chanwendy 於 14-02-12 發表
我自己就搵多多都唔會讀 IS
Why?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教。

FreemanM  You should investigate the real situation first  發表於 14-2-12 22:13
hehehahama  冇咁誇啊?! 而家啲IS根本就係本地人多過外國人啦,會冇晒中國人values咁誇張?   重有咩濫交濫藥我唔覺得係IS嘅普遍問題,我有親戚讀IS唔覺得有呢個  發表於 14-2-12 14:44

引用:我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國

原帖由 Jane1983 於 14-02-12 發表
我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教 ...
我都是這樣考慮,所以一直沒有選擇lS。

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有些基本價值及文化。我指文革前的中華文化。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 jilin1960 的帖子

讀國際學校要預埋出國留學的學費和生活費。而且,一個孩子讀,第二個孩子也一定要讀。如果我家庭收入每月達到30萬,我會比孩子讀國際學校。不然,無謂勉強。

hksunshine  30萬 ... !  發表於 14-2-19 11:36

回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

小朋友越大個,朋輩影響越大。家教影響越來越細。

ANChan59 發表於 14-2-12 11:57

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有 ...
so I like those international style DSS more than IS !
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 ANChan59 的帖子

系呀!所以幫小朋友搵學校,系好多考慮。

elizatyy 發表於 14-2-11 19:47
運動會要1~2萬????
係机票連酒店, 因為毎年都出外同其他IS比賽, eg.星加坡, 曼谷...
有D比賽項目都幾無謂.
我朋友個女12歳, 學校叫去參加個比賽, 其他IS只係出8,9歳小朋友. 係大蝦細比賽

回覆 jilin1960 的帖子

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
答案是: 不用問這問題的家庭。
除非IS真的比本地好很多。但隨著大國掘起,歐美各國都越來越重視中文,香港打政府工又要考中文,身在香港,不學好中文,等如去英國讀中文學校。

Jane1983 發表於 14-2-12 10:52

不錯, 很多人都有這樣的想法和疑慮. 不過, 很大可能他們只是道聽途說. 如果你問他們認識幾多個 HKIS / CIS / GSIS 的學生 ? 答案好可能令人失笑.

香港 的 IS 有幾十間, 和 local schools 有 Banding 一樣, 有優有劣.

「優」者, 校內大部份學生都是規行距步, 品學兼優. 原因很簡單, 學生一是來自世家大族, 幼承庭訓, 或是專業人仕 / 高官家庭, 父母提供身教多於言教. 很乖仔乖女. 當然, 「濫交、濫藥 . . 」的學生不是沒有, 但比例不會比 local school 多. 而且這類學生, 多是來自外地.

「劣」者可能似學店, 就是這些 'IS' 令一般人有誤解.  

容許我晒 一晒. 我的細路, 讀完 IS, 去完外國, 返來香港, 打工第一次出糧, 雙手奉給父母, 雖然我們從來無叫他長大後要供養父母. 我笑納之後, 即時送回給他, 說 : 「返工要執正 D, 拎黎裝身啦 ! 」. 第二次出糧, 他自動用來買禮物送給扶持過他的長輩, 表達一點謝意.

他並非個別例子. 他的舊 IS 同學, 不少每星期六日和父母飲茶, 每月孝敬父母, 雖然他們生活優游根本不需要錢, 只是要表達一份孝心.
若果有人問,他會否像粵語長片中的愚孝 , 父母說一他不敢說二 ? 一定不會. 他們的父母也永遠不會要求子女這樣.

一如你所言 : 其實都睇父母點教 ...

Jackieson  thx for sharing  發表於 14-2-18 13:55
oooray  我都等緊呢一日  發表於 14-2-17 09:43
FreemanM  You are so right  發表於 14-2-12 22:16

回覆:Cayenne 的帖子

多謝你分享另一個角度的資料。

不過,我的決定是十多年前作出,我又不會後悔,當時是中國人還是少數。我亦樂見國際學校的進步,家長及孩子多。

ANChan59 發表於 14-2-12 10:31
Why?
我個人覺得小學要讀中文的, IS 係英語教學, 中文程度高極有限, 同時我覺得應先學好繁體先去學簡體.

回覆:chanwendy 的帖子

多謝!

回覆 Cayenne 的帖子

多謝分享,小朋友甘乖,好有福氣。
朋友們的想法,有他們的理由,吾系絶對同意,但亦吾系完全groundless。

我小朋友都會讀IS,我的算盤系吾想甘早送她出去讀書,最好考完IB先走,甘她整個成長期,建立價值觀的時候,我都系她身邊陪住她。

引用:我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國

原帖由 Jane1983 於 14-02-12 發表

濫交、吸毒、不尊重父母、人又懶惰、只講權利……
缺點太多,想英文好,可以讀英文學校

rainbowcov  老實講,本地學校都會有呢種情況啦!  發表於 14-2-13 20:29
rainbowcov  老實講,本地學校都會有呢種情況啦!  發表於 14-2-13 20:29
FreemanM  These are not characteristics of IS students  發表於 14-2-12 22:17

回覆 cherrieshum 的帖子

其實差的IS和本地band 3學校,都可以有呢d野。

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-12+10:52+我都

原帖由 Cayenne 於 14-02-12 發表
不錯, 很多人都有這樣的想法和疑慮. 不過, 很大可能他們只是道聽途說. 如果你問他們認識幾多個 HKIS / CIS  ...
Exactly! 老實說,聽到一些把IS和什麼濫交、學壞的negative comments聯想的就知道都是一些對IS只有井底之蛙的見解。

FreemanM  Exactly  發表於 14-2-12 22:18

回覆:Cayenne 的帖子

您真係幸福呀!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-02-12+發表我

原帖由 ANChan59 於 14-02-12 發表

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有 ...
十分贊同👍!

‹ 上一主題|下一主題