用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心好定大坑真光好?
樓主: patricia_luk
go

聖心好定大坑真光好? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Kobaby+於+14-2-18+10:43+編輯

原帖由 Kobaby 於 14-02-18 發表
我記得層在某本報考升中的天書上看過真光及聖心都是屬較照顧自己學生的學校,所以在自行那部分都會盡收自己學生,但大抽獎那部分要看小學及中學是聯系或是直屬,可留給自己學校小學生的學位percentage不同,不是學校可自行決定。至於這兩間分別是直屬或聯系我並不太清楚。不過現在的成績已是六年前的 intake, 現時的 intake  rate 並不可作準

回覆:聖心好定大坑真光好?

昨天東周:

lawa    發表於 14-3-1 22:54

引用:昨天東周:+ +

原帖由 mmpo 於 14-02-19 發表
昨天東周:
謝謝分享~ 其實嗰位家長本身有宗教分,即天主教,照計選聖心較合理。(真光應該係基督教?)

有冇人知道点解聖心会分开私立同津貼?边面好啲?

真光小學同真光中學係聯系關係 http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=420&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D5%26page%3D2

聖心小學(2間)與聖心書院係直屬關係
http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=10&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D1%26page%3D2

直屬及聯繫學校
● 經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學
最多保留餘額85%的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學最多保留餘額25%的學位。(資料來源: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SecSch_TC_2014_web.pdf)

大家可參考參考。(如有錯誤請指正)

Kobaby 發表於 14-2-20 10:06
真光小學同真光中學係聯系關係 http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=42 ...

真光响聯繫下可在中一時收取不少band 1學生,得出來的成績結果才跟聖心直屬差不多。不知理解是否有理解錯?

回覆:聖心好定大坑真光好?

即聖小上聖中較有保障?

引用:即聖小上聖中較有保障? +

原帖由 tam_bb 於 14-02-20 發表
即聖小上聖中較有保障?
跟成績,二間聖小升一間聖中,篩走左吾少人

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-02-20+發表即聖

原帖由 artinie 於 14-02-20 發表
二間聖小?你指津校部&私校部?其實合共幾多人?而真小又有幾多人?

Cutemom0808 發表於 14-2-20 10:27
真光响聯繫下可在中一時收取不少band 1學生,得出來的成績結果才跟聖心直屬差不多。不知理解是否有理解錯 ...

我睇咗BK前輩O的分析, 就係咁理解。

我諗2間都係好好O既學校, 好多特點唔同, 不過大家講開用成績O黎比較, 我就醒起睇過, 成績O既背後其實都有複雜O既因素。

artinie 發表於 14-2-20 10:31

點先知篩走左吾少人?我聽人講佢地唔篩人。其實聖中有幾多位?

聖心唔係龍校,當然唔會收晒2間聖小學生,同篩人係兩個concept

真小同真中係聯繫, 但佢d學生夠質素, 70%入返, 另外有d去其他好中學
http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

2013年升中派位結果
全級女生人數:107人
獲派香港真光中學:75人
佔全級女生百分比:70%

女生獲派英中百分比:89%
男同學獲派英文中學百分比:100%
全級獲派英文中學百分比: 90%

如果中學4班 around 120人, 如聯繫只收25%, 即30人, 真小入75人(over 60%).

個人覺得, 唔係因為收左其他學校d band 1 學生扯高水準, 導致成績和聖心差不多.

利申: 純路過, 小女不是以上兩間學生

Cutemom0808 發表於 14-2-20 11:41
點先知篩走左吾少人?我聽人講佢地唔篩人。其實聖中有幾多位?

書院宜家中一收240人, 將來唔知。

小學, 我諗間間都係, top嘅10-15%會人望高處, 更上一層樓。差O既1X %亦一定唔會入到BAND 1學校。

聽O的舊生家長講(我唔清楚實際%), 書院夠晒位俾BAND 1 自己小學生, 亦因直屬加自行關係, BAND 2生都有唔少入到。

小囡仲細, 未研究到咁長遠, 只係覺得宜家考學校競爭咁大, 主題講O既2間學校已經好好了, 起碼升小有O的O的安全網。

katebb 發表於 14-2-20 11:48
真小同真中係聯係, 但佢d學生夠質素, 70%入返, 另外有d去其他好中學
http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps ...

Deleted, 條link原來有, thanks

2間都有朋友仔(真光)囡(聖心)讀緊, 2間O既COMMENT各有千秋, 相信2間都O係培育小朋友方面都做得好好。
朋友仔仔最開心係覺得真光校舍一流, 讀得好開心。

除咗終極成績邊間好O的, 大家都可以因應自己家庭需要去揀, 睇吓學校邊O的方面適合自己仔囡。

正如剪報O既CASE, 住中西區又係公教家庭, 我都會揀聖心。

katebb 發表於 14-2-20 11:48
真小同真中係聯繫, 但佢d學生夠質素, 70%入返, 另外有d去其他好中學
http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps ...

請問大坑真同九龍真有沒有關係的?兩間有沒有互相聯繫?

回覆 Cutemom0808 的帖子

唔知呀.

回覆:Cutemom0808 的帖子

同一辦學團體,特別日子簡中有聯校活動!

引用:同一辦學團體,特別日子簡中有聯校活動! +

原帖由 babymoon2012 於 14-02-20 發表
同一辦學團體,特別日子簡中有聯校活動!
讀坑真或堅真,對考九龍真小有優勢嗎?

引用:Quote:原帖由+babymoon2012+於+14-02-20+發

原帖由 tam_bb 於 14-02-20 發表
讀坑真或堅真,對考九龍真小有優勢嗎?
好少讀呢边幼稚園考個边小學!我估可能有少少好處,九真小改左做英小,更加會著重揾自己心儀學生,品德修養呢關易過些,但學術方面唔知考得多唔多!

‹ 上一主題|下一主題