用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班一定要足2歲先得?
go

N班一定要足2歲先得? [複製鏈接]

我個仔13年11月出世, 如果要讀N班咪要等多一年? 咁咪即係要16年9月先得? 如果係咁我係咪應該直接響16年9月讀K1?

0    0    0    0

Elaine1013 發表於 14-2-11 15:10
我個仔13年11月出世, 如果要讀N班咪要等多一年? 咁咪即係要16年9月先得? 如果係咁我係咪應該直接響16年9月 ...
係, N班上學時一定要夠2歳, 所以細B其實係較難搵N班.
如果有學校"願意"幫你個仔留N班位到11月/12月, 你個仔就可以返.

所以你個兒好大機會要直去考K1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Elaine1013+發表於+14-2-11+15:10+我

原帖由 hkpapa852 於 14-02-11 發表
係, N班上學時一定要夠2歳, 所以細B其實係較難搵N班.
如果有學校"願意"幫你個仔留N班位到11月/12月, 你個仔 ...
我B係13年1月,今日問咗幼兒園都係叫我報15年9月讀N班,但到時已經2歲8個月了,唔明點解才報N班,唔可以報K1 ?

wlhh 發表於 14-2-12 00:20
我B係13年1月,今日問咗幼兒園都係叫我報15年9月讀N班,但到時已經2歲8個月了,唔明點解才報N班,唔可以報K ...
N班這個叫法其實有點含糊, 因為有些幼稚園K1叫Nursey, K2叫Lower, K3叫Upper.
問清楚先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 wlhh 的帖子

到時你仔仔係2歲7個月,所以只可以讀n班,我仔仔係2012年1月bb,今年都只係可以讀n,因為到時係2y7個月(未足2y8個月),早一個月出世(2011年12月),先可以報k1

都唔係呀, 夠2歲時就可以插N班(你個仔即係2015年11月插班), 不過要留意一下邊間幼兒園可以報名, 因為唔係間間都咁早可以報

引用:回覆+wlhh+的帖子 到時你仔仔係2歲7個月,

原帖由 macyho0704 於 14-02-13 發表
回覆 wlhh 的帖子

到時你仔仔係2歲7個月,所以只可以讀n班,我仔仔係2012年1月bb,今年都只係可以讀n,因 ...
通常9月開學,1月出世,9月時夠2歲8個月。

N班要足2歲先可以讀, K 班就3歲.
好多時D 學校收大仔(年頭出世的), 到9月開學就2歲8個月度.

回覆:N班一定要足2歲先得?

是,要足二歲

‹ 上一主題|下一主題